Loading...
EurosonicInterviews 2019Spot Muziek

Nadeem Din-Gabisi van Steam Down: “Iedereen is een deel van de menselijke familie”

GRONINGEN – De afsluitende spot op het Rockit festival in De Oosterpoort in Groningen was voor Steam Down. Een uitstekende keus van dit festival met als basis jazz, maar muziek die duidelijk ook genre doorbrekend is. Steam Down, het gezelschap uit Londen, voldoet daar prima aan met hun mix van jazz, afro, soul, hiphop en spoken word. Wie dat optreden gemist heeft kan in januari in de herkansing, want dan komt Steam Down op Eurosonic een showcase spelen. Tussen de bedrijven door kon namens dit collectief Nadeem Din-Gabisi in de foyer van De Oosterpoort, waar een kleine oase was van jazz en cross-over bands uit Londen, wat meer vertellen over het prachtige project Steam Down.

Steam Down is een collectief. Tot de vaste leden horen oprichter Ahnansé, en naast Nadeem Din-Gabisi worden ook Naima Adams, Brother Portrait, Benjamin Appiah, And Is Phi, Dominic Canning en Wonky Logic gerekend tot de kernleden, maar niet elke keer staat de vaste kern op het podium en optredens worden vaak aangevuld met gasten uit de Londense muziekscene en tot ver daarbuiten. Sinds het collectief in 2017 is ontstaan heeft de band inmiddels een wereldwijde reputatie opgebouwd. “Alle leden van Steam Down komen van allerlei plaatsen en met een heel verschillende artistieke achtergrond”, schets Nadeem Din-Gabisi. “We worden allemaal geïnspireerd de talloze bewegingen van het leven, het meanderende karakter van de loop van de rivier en convergentie. Op verschillende momenten in ons leven hebben we allemaal de muziek gevonden. Voor sommigen van ons was muziek altijd iets wat bij ons was, anderen hebben het meegekregen in de baarmoeder en weer anderen vonden het in het onderbewustzijn van de tijdloosheid. De keuze om artiest te worden is niet geheel de onze. Op onze reis door het leven hebben alle leden van Steam Down iets gemeenschappelijks, dat we misschien niet zagen, maar wat tot ons sprak door de muziek. Ik denk dat de belangrijkste gemene deler Ahnanse is, die op op ons pad allemaal zijn tegen gekomen.”

Steam Down is ontstaan op woensdagavonden in Deptford Londen. In het Zuid-Oosten van de stad organiseerde Ahnanse in mei 2017 een avond om muzikanten en producers bij elkaar te brengen. Het werd meer dan die ene avond, want er ontstond een vaste woensdagavond waarbij mensen spontaan aanschoven om muziek te maken. “We komen eigenlijk allemaal niet uit Deptford. We hebben daar onze wekelijkse muziekavond. Deptford is een warme en welkome omgeving die ons een vruchtbare plek heeft geschonken om muziek te scheppen. Dat was zo in onze eerste vaste residentie Buster Mantis maar ook op onze nieuwe vaste stek Matchstick PieHouse. We slijpen daar onze muzikale vaardigheden elke week. Deze wekelijkse muziekbijeenkomsten zijn net als een dojo, we oefenen door te spelen en door improvisatie om meer adepte muzikanten te worden en idealiter mensen die beter in het leven staan. Ons proces van liedjes schrijven onderstreept dat. Het is een vloeiend proces, vaak gestuurd door gedeelde ervaringen die we op verschillende manieren tot uiting brengen. Vaak ontstaat een song in het leven van verschillende leden van Steam Down. Met een liedje of een deel daarvan komen samen en met deze
ongelijksoortige delen proberen we er met zijn allen een heel compleet nummer van te maken. Als je het wil vergelijken kun je het beste de vergelijking maken met een gerecht. Verschillende culinaire chefs brengen allemaal diverse ingrediënten naar een gerecht, dat ze appreciëren en laten proeven en waarmee ze de hongerigen voeden. Wat er op deze wekelijke avonden gebeurd is spontane muzikale creatie. De ruimte is er voor ons als collectief en onze grote muzikale familie en daarbij rekenen we ook het publiek, dat eigenlijk ook geen publiek is, maar meer participanten in de creatieve schepping om in te vullen. We delen met ons allen die ruimte die we geven of gegeven krijgen.”

Een mooie vergelijking die gemaakt is die met een kerkdienst, een healing en een reflectie op het stadsleven. We leggen het voor aan Nadeem Din-Gabisi. “Absoluut”, beaamt de vocalist van Steam Down. “Steden kunnen erg onvriendelijke plekken zijn. Een koude omgeving. Beesten vol industrie en geen of weinig compassie voor immigranten, de nakomelingen van immigranten en de werkende mens. Het is belangrijk dat er plekken zijn waar mensen kunnen samenkomen en een gemeenschap vormen, waar wat ze zien en horen een vorm van bestaansrecht is. Een vorm van levensonderhoud in werking, waarvan we constant ontdekken hoe dat te verbeteren.”

Met passie legt Nadeem Din-Gabisi zijn visie op de muziek van Steam Down uit. Langzaam nadert de tijd dat hij op het toneel wordt verwacht. We lopen nog even een paar punten langs. Een album bijvoorbeeld. “Ja, dat komt er aan, maar we gaan eerst nog paar singles uit brengen en een EP.” Dan kijken we uit naar Eurosonic. “Bij optreden is de connectie het belangrijkste. Mensen voor het podium zijn niet vreemd, ondanks de tijden en de manieren die in de maatschappij worden bedacht om ons dat te laten denken. We zien dat iedereen een deel is van de menselijke familie, soms heel verschillend, soms erg op ons lijkend, maar zolang je een lichaam hebt dat in staat is te voelen, kunnen we met elkaar communiceren door muziek.” Er wordt al gewenkt en verschillende Steam Down leden lopen al op het Rockit podium. “Met onze deelname aan Eurosonic willen we ons profiel op de Europese muziek markt en het festival circuit vergroten. Je blijft toch wel voor de show nu? Nu en in januari kun je een meeslepende en stimulerende performance verwachten, die alle verwachtingen overtreft. We brengen een nieuw aspect en nieuwe dimensie van de London Sound naar alle lichamen, gedachten en geest van iedereen die aanwezig is. Verwacht dat we je meenemen op een reis, kleed je aan voor de zomer, want het zal zweterig worden. Verwacht dat je er van zult genieten.” Nadeem Din-Gabisi verdwijnt in de coulissen en een paar tellen later laat Steam Down zien dat hij geen woord teveel heeft gezegd. In januari tijdens Eurosonic komt dit collectief het nog even dunnetjes overdoen.