Loading...
EurosonicInterviews 2020

MINKA: “Roze, fris en pittig”

foto: Mike Jurriën

DEVENTER – Minka Hebing is komende Eurosonic week twee keer te zien en beluisteren in Groningen. Overijssel schuift haar naar voren als één van de diplomaten die op 17 januari bij The Smooth Brothers waar De Overijsselse Ambassade zich heeft gevestigd de provincie vertegenwoordigen en daarna is het spullen inpakken en een sprintje over de Grote Markt naar De Drie Gezusters waar in het kader van de Penguin Radio Showcases MINKA nogmaals haar Nederlandstalige pop ten gehore zal brengen. Wie na het eerste optreden meer wil is van harte uitgenodigd om met deze Nederpop artieste uit de Hanzestad Deventer mee te rennen. “MINKA maakt frisse Nederlandstalige elektropop met lompe synths, lieve zang en een gezonde dosis naïviteit. Zwevend op haar beats neemt ze je mee haar roze wereld in. Speels, met scherpe teksten maar vooral ook dansbaar. Want iedereen wil dansen op de muziek van MINKA. Ook mensen die niet willen dansen, die dansen stiekem.”, zet de artieste zichzelf in de markt in haar wervende bio. We wandelen langs de sfeervolle kade van de IJssel. Jaarlijks komt het water wel eens over de kade muren heen, maar nu is de rivier rustig en het weer weliswaar wat grijs, maar droog en helderder dan de voorgaande dagen. Eerste vraag is uiteraard wat voor smoothie ze graag op het podium ziet bij The Smooth Brothers om de stembanden te smeren. Minka Hebing lacht, denkt na en komt dan met het antwoord: “Een smoothie zoals mijn muziek: Roze, fris en pittig. Lekkerr!!”

We zetten de pas er in, genietende van het gezonde weer en de knisperende frisheid van het nog nieuwe jaar. De wandeling gaat eerst langs Memory Lane. “Er was altijd al muziek in huis. Er werden CD’s en LP’s gedraaid en op feestjes werd er veel samen gezongen. Zingen deed ik als kind al en toen ik iets ouder werd kwam er ook een piano in huis. Ik ben begonnen en nooit meer gestopt.
Naast dat zingen en dansen gewoon lekker is, vind ik ook nog wel eens wat van dingen. En dat wilde ik laten horen, dat is reden dat ik artiest geworden ben.”

We lopen in de schaduw van de Lebiniustoren in de richting van de Wilhelminabrug als we verder gaan over de Nederlandstalige pop die MINKA brengt en waarom ze eigenlijk in het Nederlands zingt. “Via improvisaties en jarenlang liedjes schrijven heb ik mijn sound gevonden. Maar ach, die verandert altijd met me mee”, vertelt ze laconiek. Als we even een enorme schuit die door de IJssel richtig het IJsselmeer ploegt bewonderen. Als de boeggolf tegen de kade slaat gaat ze verder. “Ik werk daarnaast veel samen met Timon Massop, de producer van de nummers. De samenwerking met hem maakt de ‘MINKA sound’. Ik heb gekozen om Nederlandstalig te zingen, want het is lekker echt en direct. Ik kan er geen doekjes om winden. Ik heb veel plezier in het spelen met de taal en er ook veel verwachtingen van. Ik schrijf de meeste nummers vanuit improvisatie en sfeer. Vaak is de muziek er dan al, en ga ik in de studio ter plekke melodie en tekst oprakelen. Hoe minder ik nadenk, hoe beter het lied wordt. Je onderbewustzijn is vaak spannender dan je denkt”, lacht ze met een knipoog.

Boven ons gaat het verkeer door, maar de kade ligt net even lager waardoor het lawaai over ons heen gaat. Naast haar eigen werk gaat Minka Hebing ook graag de samenwerking aan. Ze schreef onder andere mee aan het nieuwe album van Timon Massup, werkte in een verder verleden samen met Eva van Pelt, speelde mee met Villa Zeno en zat in de band van Roos Blufpand. Voor deze Nederlandse artieste opende ze onlangs ook haar show in Deventer. “Ik ken Roos nog van onze studie tijd, dus het was heel leuk om haar weer te zien en de show te mogen openen. Verder zijn we denk ik allebei wel lekker bezig.” Een andere coöperatie is De Nieuwe Oost, een samenwerking van heel diverse makers. Graag vertelt MINKA wat over wat dat is en wat het voor haar betekend. “De Nieuwe Oost helpt me op dit moment om mijn muziek met MINKA zichtbaar en hoorbaar te maken. Het is fijn om met ze te kunnen sparren over mijn wilde plannen. Als ik één ding heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat je het niet alleen kunt doen in deze muziekindustrie. Ik ben ze nu al heel dankbaar.”

Minka Hebing stelt voor met haar veel jongere benen om de Wilhelminabrug over te lopen en via het pontje bij richting het startpunt te varen. Met het oog op Eurosonic en de dan te maken meters besluiten we toch maar de route gewoon terug te lopen. Het enthousiasme richt zich dan maar op de vraag of MINKA binnenkort nog met een EP of album komt. “Ik gooi in maart de eerste single online, man IK KAN NIET WACHTEN”, schreeuwt ze over het IJsselwater in de richting van de overkant, terwijl andere wandelaars verschrikt op kijken. “En er komt meteen een lekkere clip bij.”

De Overijsselse Ambassade lopen we alleen spreekwoordelijk voorbij, want die staat tijdens Eurosonic in Groningen. Dat is een mooi punt om mee af te sluiten. “Het zou super zijn als het bij mijn optreden bij De Overijsselse Ambassade en op Penguin Radio Sonic zou lukken om me in de kijker te spelen bij wat mooie festivals. Maar ik hoop stiekem ook dat mijn muziek gaat vliegen op de radio. Dus de pluggers en dj’s zijn van harte welkom! Kom vooral een dansje wagen!”, nodigt ze uit. De dansschoenen mogen uit het vet dus in Groningen bij MINKA als ze op 17 januari haar Showcases speelt.