Loading...
Interviews 2014

Mean Mary is een zingend wonder

STEENDAM – Mean Mary ( Mary James) is ‘hot.’ Haar plaat ‘Iron Horse’ is genomineerd voor The 13th Annual Independent Music Awards die naast een jury ook met publieksstemmen wordt beslist. Daarnaast staat ze aan de vooravond van haar eerste tour door Nederland die haar op 23 mei naar Steendam brengt naar ‘Peter en Leni’ voor een optreden. Er komt niet zomaar iemand. Mean Mary is in meerdere opzichten een klein of misschien wel groter wonder.

Mary James bleek een wonderkind. Haar ouders trokken door de hele Verenigde Staten met de kinderen in hun kielzog. Uiteindelijk belande het gezin aan de grens met Canada waar met eigen middelen een blokhut werd gebouwd. Eén van Mary’s oudere broers ging in het leger en stuurde een muziektape en gitaar naar huis. Dat bleek een openbaring voor de piepjonge Mary die binnen de kortste keren de liedjes van Hank Williams jr en Dolly Parton mee, maar verbeelde ook de instrumenten en al snel kreeg ze gitaarles net als de andere kinderen in het gezin. Mary James bleek uitzonderlijk getalenteerd. “Muziek had een hele sterke impact op mij. Ik was zes jaar oud en oefende zeven uur per dag met zingen en spelen. Van mijn ouders kreeg ik de kans en de vrijheid om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Op die leeftijd heb je nog niet de angsten en zorgen van een volwassene als zij muziek maken en dat hield mijn muziek heel puur en eerlijk, Dankzij de steun van mijn ouders en fans heb ik die eerlijkheid en puurheid kunnen bewaren in mijn muziek. Muziek is iets universeels. Dankzij de muziek heb ik vrienden over de hele wereld.” Daar komen nu vast en zeker ook Nederlandse vrienden bij. Mean Mary kijkt uit naar haar eerste reeks optredens in Nederland. “Dit zullen mijn eerste optredens in Nederland zijn. De hele tour voelt als een hoogtepunt. Ik krijg nu al via internet zo’n positieve respons over het feit dat ik kom, dat de tour al als een succes voelt.”

Met vader met pensioen was het vaak niet eenvoudig de eindjes aan elkaar te knopen in het gezin James. Op een gegeven moment vond de commercieel goed onderlegde moeder van Mean Mary uit dat met het vangen en ‘melken’ van gifslangen goed viel te verdienen. De familie hielp enthousiast mee, maar de grote liefde van Mary waren toch de paarden. Al snel bezat ze een eigen paard en samen met haar Frank trad ze daar mee op. De liefde was ontstaan toen beide een show gaven bij een historische heropvoering van een veldslag en de artiesten als enige niet te paard waren. “Als je optreedt is dat vaak in een stedelijke omgeving. Om met dieren om te gaan brengt je terug naar het platteland. Ik ervaar daar een zekere vrijheid en plezier op het platteland en bij de dieren die zich vertaald naar de muziek. Mijn moeder kijkt nog steeds uit naar slangen overigens als ze in het bos loopt”

Dat het optreden te paard zonder gevaar is weet Mean Mary uit ervaring. Ze viel van het paard. Werd vertrappelt onder de hoeven, Haar Apache steigerde, maar beide traden met veel liefde op, ondanks de aantrekkingskracht op het ongeluk. De werkelijke dreiging zat voor Mary ergens anders. Op het moment dat ze muzikaal naar het grote publiek in de Verenigde Staten doorbrak samen met haar broer en ook als filmster beide flink aan het werk waren raakte Mary James betrokken bij een auto ongeluk. Haar hoofd vloog door de vooruit en haar lichaam versplinterde het dashboard. Haar nek was verwrongen en de chauffeur dacht dat ze dood was. Aangekomen in het ziekenhuis bleek er nog net voldoende leven in haar te zitten en een heleboel vechtlust. Maar haar rechterstemband was dermate beschadigd dat zingen een utopie zou zijn. Muziek maken was echter alles voor Mean Mary die se verwachtingen van de dokters trotseerde en zichzelf aan een rigoureus trainingsprogramma onderwierp om haar lichaam maar vooral haar stemband weer aan de gang te krijgen. Dat lukte wonder boven wonder. Er kwam weer beweging in. Door heel veel te zingen en haar linker stemband te versterken kon ze weer optreden en op tour gaan. “Dat was een moeilijke en emotionele tijd. Dergelijke ervaringen maken je liedjes gevoeliger en echter. Het heeft me als mens en als musicus doen groeien. Ik ben elke dag dankbaar dat ik kan en mag zingen.”

Folk en bluegrass zijn de genres waarin Mean Mary, de naam komt van haar eerste compositie toen ze een peuter was, haar muziek in maakt. “Dergelijke geweldige muziek heeft eeuwigheidswaarde. De muziek is de drijvende kracht in mijn leven. Muziek heeft zoveel magie voor mij, maar dat wordt versterkt door alle andere creatieve dingen die ik doe zoals acteren en schrijven.” In Steendam mag Mean Mary haar toeschouwers betoveren en inspireren. photography by johnny giles