Loading...
Interviews 2017

Meadows: “Melodica wordt een onvergetelijk weekend!”

GRONINGEN – Het is altijd één van de leukste festivals, juist omdat er aandacht is voor muziek die buiten de festivalsstampers staat. Het wordt georganiseerd door muzikanten die hun vrienden vragen om op te treden. Melodica komt er weer aan van 26 tot en met 28 mei. Dit keer in het Grand Theatre en bij Brouwerij Bax. Eén van de grote namen, hoewel bij Melodica elke naam even zeer telt, is Meadows. De Zweedse singersongwriter Christoffer Wadensten onder zijn alias Meadows kijkt uit naar het festival.

Christoffer Wadensten is tussen verschillende optredens even een dagje vrij. Hij neemt de tijd. “Toeren slokt veel tijd op”, verontschuldigt hij zich om daarna direct in Melodica te duiken. “Je kunt een line-up verwachten van verbazingwekkende internationale artiesten en songwriters en je zult er geweldige mensen ontmoeten om mee kennis te maken. Ik heb nog nooit op het Melodica Festival in Groningen gespeeld, maar eerder dit jaar heb ik al in het Grand Theatre opgetreden en dat is een geweldige zaal. Ik denk dat het een onvergetelijk weekend gaat worden voor iedereen die komt. Ik kijk er in ieder geval al enorm naar uit.” Melodica is inmiddels een wereldwijd verschijnsel. Een Melodica mag alleen maar worden georganiseerd door een artiest die eerst elders is uitgenodigd om op Melodica te komen spelen. In Groningen is dit Harmen Ridderbos van Town of Saints. Meadows zag zijn Melodica debuut in Duitsland. “Ik werd uitgenodigd om te komen spelen op het Melodica festival in Hamburg door de curator daar Torben Stock in de herst van 2014., na eerst in een club te hebben gespeeld waar hij programmeerde. In de jaren daarna heb ik in heel veel Europese steden opgetreden op Melodica Festivals. Ik heb zoveel nieuwe vrienden gemaakt door de Melodica beweging dat het een soort grote familie is geworden. Er is altijd zoveel liefde en lol als we elkaar ontmoeten. Melodica is om een aantal redenen belangrijk,Voor een onafhankelijke songwriter die met moeite zijn hoofd boven water houdt is het een een manier om jezelf nog eens te herinneren aan de redenen waarom je muziek maakt. Melodica is een manifestatie voor de liefde voor muziek, het schrijven van de liedjes en de muzikale gemeenschap. Het is ook een fantastisch netwerk voor artiesten om kennis te maken met andere toerende artiesten. Veel tips worden uitgewiseld en samenwerkingen aangegaan. Maar ook het publiek dat bij een Melodica festival komt hoort vaak bij het beste publiek dat je ooit zult krijgen. Ik hou van die connectie die je kunt krijgen met het publiek. Je weet nooit zeker of het gebeurd en hoe het zal zijn. Zelfs een publiek dat erg stil is en erg gefocused op de muziek is toch elke keer weer verschillend.””

Uiteraard begin je als artiest niet op Melodica. Voor Meadows lag de oorsprong thuis. “Ik ben opgegroeid in een muzikaal huis. Mijn vader is een geweldige gitarist en zat als hij de kans had wel ergens in of om het huis te spelen. Voor ik zelf echt serieus ermee bezig ging was ik een jaar of zestien. Daarna slokte het ook al mijn tijd op. Ik ben begonnen met het leren van een gitaarstijl met mijn vingers door het luisteren en naspelen van mijn vaders Chet Atkins platen. Later ontdekte ik Genesis, Camel, Jethro Tull en de hele progressieve muziek beweging uit de jaren 70. Dat veranderde alles voor me en na ook nog een paar jaar klassieke muziek te hebben gestudeerd viel alles samen in een stijl die ik nu speel. Ik heb me nooit vastgelegd op een bepaald genre of speciefieke stijl, het ontwikkelde zich gewoon op deze manier. Het schijnt ergens te zweven in de omgeving van de contemporaire folk”, klinkt het ontspannen. Het gesprek komt op het schrijven van liedjes. “Ik ben niet echt een verhalen verteller in mijn liedjes realiseer ik me”, klinkt het nadenkend. “Ik kijk naar de wereld en de mensen om me heen and ik schrijf liedjes over hoe ik deze ervaringen verwerk. Ik moet dus van mezelf zeggen dat het erg introspectief is. Alles dat mijn gedachten bezig houdt voor een langere tijd komt vroeger of later in een liedje terecht. Vaak begint het met een regel tekst, een ritme of een stukje van de akkoorden. Zo iets kleins groeit dan uiteindelijk uit in een liedje.”

Naast Melodica is Meadows stevig verankerd in nog een levendige muziekgemeenschap. “Mijn thuisstad Örebro heeft een levendige muziek gemeenschap die in amper tien jaar van niet bestaand tot één van de actiefste in Zweden is gegroeid. Dat is vooral te danken aan het festival ‘Live at Heart’. Het publiek in Örebro gaat er echt op uit om originele muziek te luisteren. Het is ook een goed en kalm publiek. Je ziet, mijn huis staat op vijf minuten van het centrum”, wijst Christoffer Wadensten naar het zuiden, “en op 5 minuten van een natuurreservaat”, zwaait zijn arm naar het oosten. “Ik breng zoveel mogelijk tijd door in de natuur. De bossen en meren hier in de omgeving inspireren me.”

De rest van de tijd brengt Meadows ‘on the road’ door. Hij trad op door heel Europa en in de Verenigde Staten. De Zweed denkt even na. “Ik weet eigenlijk niet precies waar mijn muziek nou het best wordt ontvangen. Ik heb het erg goed gedaan in Europa de laatste paar jaar. Veel mensen die naar een show van mij komen, zijn echt mensen die willen luisteren. Als ik toch een plek er uit moet kiezen dan zou ik zeggen Duitsland en Oostenrijk. In die landen is een geweldige luistercultuur. Ik heb nog niet zo vaak in Nederland gespeeld, maar dat lijkt ook zo’n cultuur te hebben. Ik weet ook niet waarom dat is. Mensen komen met de bedoeling om naar de muziek te luisteren en er zich voor open te stellen.”

Voorlopig moet het publiek het doen met slechts een EP. De debuut EP van Meadows “The Only Boy Awake” verscheen eind 2016. De singersongwriter heeft echter nieuws. “Ik ben erg blij met hoe de EP geworden is. Af en toe was dat een pijnlijk proces, maar daar tegenover staat dat ik echt heb gevonden hoe ik het wilde laten klinken en hebben we veel lol gehad met de opnames. Ik heb het veelal in mijn eigen thuisstudio opgenomen, geproduceerd en gemixt. Voor ik het uitbracht heb ik getekend bij het Duitse platenlabel What We Call Records dat in Hamburg is gevestigd. Bij het uitbrengen hadden we er met elkaar alle vertrouwen in dat de EP het goed zou doen, maar dat het zo goed werd ontvangen, dat had niemand verwacht. Het ging helemaal geweldig nadat het titelnummer werd gebruikt in de Netflix serie ’13 Reasons Why’. Op dit moment ben ik bezig om een vervolg op te nemen. Nu een compleet album dat in de eerste helft van 2018 moet gaan uitkomen.” De opnames moeten nog even worden onderbroken. Melodica Groningen wacht.

Meadows staat op 27 mei op Melodica in Groningen dat van 26 tot 28 mei wordt gehouden in Brouwerij Bax en Grand Theatre. .