Loading...
Interviews 2017

Lisa Nora: “Er zit naast de Popronde iets heel leuks aan te komen”

LEEUWARDEN – “Lisa Nora is een singer-songwriter, die te kenmerken is door een mix van pop, folk en pakkende tunes. Geïnspireerd door het verleden, bijzondere verhalen en hedendaagse helden hoor je deze combinatie van genres terug in haar muziek die binnenkomt als een avontuurlijk boek dat je altijd zal bijblijven”, is de fijne ronkende aanbeveling voor Popronde deelneemster Lisa Nora. De Popronde biedt Nederlands talent een nationaal podium. De prille singersongwriter uit Enschede staat voorlopig in Noord-Nederland geboekt voor Leeuwarden op 22 september als ze één van de vroege acts is in House of Colour en op 5 oktober zal ze ook in Groningen zich presenteren aan het popminnnd Groninger publiek.

“Ik ben van kleins af aan opgegroeid met muziek” vertelt Lisa Nora, oftewel Lisa ten Bulte thuis in Enschede, “want mijn ouders zijn beroepsmuzikant en repeteerden altijd in de woonkamer. Zo kwam het dat ik omringd werd door muziek en ik denk dat dat de basis heeft gelegd. Ik ging echter pas op 13 jarige leeftijd liedjes schrijven, omdat wij daartoe verplicht werden voor een schoolopdracht. Eerst zag ik dat helemaal niet zitten, maar toen ik zo eens bezig was vond ik het toch wel tof, want ik kon mijn gevoel er in kwijt. Ik kon op die leeftijd niet zo goed met mijn leeftijdsgenoten en als gevolg werd ik heel erg in mijzelf gekeerd. Opeens was daar de muziek, die mijn gevoel vertaalde in melodieën. Ik had opeens een stem die ik kon uitdragen aan publiek.”

“Ik treed sinds begin 2016 echt op, en ondertussen heb ik al heel veel mooie dingen mogen doen”gaat de Twentse zangeres verder. “Zo heb ik het Rabotheater Open Podium Twente gewonnen in 2016, heb ik meegedaan aan GielsTalentenJacht, heb ik Art Rocks gewonnen in 2017 in Paradiso Amsterdam en heb ik een van mijn helden, Gavin James, mogen ontmoeten! Ik heb geleerd dat geen enkel optreden hetzelfde is. Je krijgt tegenslagen maar daar word je alleen maar beter van. En het allerbelangrijkste is gewoon met de stroom mee te gaan en op die trein te springen als de kans langskomt!” Een vliegende start, maar waar haalt Lisa Nora haar inspiratie vandaan. “Ik kan door letterlijk alles geïnspireerd worden. Het kan een boek zijn, een film, een kunstwerk, maar ook muziek van andere artiesten. Omdat ik erg op lyrics let en dat heel erg belangrijk is voor mij, kan bijvoorbeeld ook een gesprek tussen twee mensen dat ik opvang een onderwerp geven om over te schrijven. Meestal komt een nummer vanzelf, ik heb niet een strategische manier om een nummer te schrijven. Als het allemaal goed samenvalt, voelt het voor mij goed.”

De vorm waarin Lisa Nora haar muziek presenteert is als singersongwriter. Een bewuste keus, waar ze een combinatie van pop en folk laat horen, met haar prachtige zang en fijn gitaarspel. “Ik laat me inderdaad vooral inspireren door popmuziek, singer/songwriter muziek en Ierse folkmuziek”, bevestigt de zangeres. “Ik heb een voorliefde voor Ierland en Engeland en ik hoop daardoor ook een beetje die invloeden te verwerken in mijn muziek. Denk aan Passenger, Ed Sheeran, Gavin James, Hozier”, ze laat even een stilte vallen en vervolgt, “elke artiest heeft iets in hun muziek wat het eigen maakt. Ik probeer zo ook een eigen sound te creeëren!” Dat lukt heel aardig.

Lisa Nora gaat in op Enschede als muziekstad. Het is tenslotte haar stad en een regio waar veel goede muzikanmten vandaan komen. Volgens haar heeft het conservatorium eeen grote invloed op het popklimaat. “Enschede is qua muziekstad een goede stad om in te beginnen en heel veel muzikanten delen mijn mening, aangezien hier een conservatorium zit met opleidingen die zeer goed aangeschreven staan. Ik ga dit jaar ook beginnen met de popacademie op ArtEZ,” vertelt Lisa Nora.

Dit najaar staat de Popronde centraal. De boekingen voor Lisa Nora lopen en prima en het hele land kan met haar kennismaken. “Ik hoop natuurlijk om zoveel mogelijk te spelen bij de Popronde en mensen die mijn muziek nog nooit hebben gehoord te laten horen waarom en wat voor muziek ik maak. En ik hoop natuurlijk dat ze het leuk en mooi vinden! Als ik speel dan probeer ik een dynamische show neer te zetten, hier en daar klein, maar ook ruimte om buiten de lijntjes te gaan. Verder straal ik rust uit in mijn muziek, dat vind ik ook erg belangrijk.”

Elke goede TV serie sluit af met een cliffhanger zo nu en dan. Lisa Nora doet dat ook. Als we haar vragen naar albumplannen gaat met een enorme grijns de voorheen zo volop vertelende mond van de artieste op slot. “No comment… Het enige wat ik voor nu kan zeggen is dat er iets heel leuks aan zit te komen,” kan ze met een schalkse lach toch nog een miniscuul tipje van de sluier op lichten. Wordt vervolgd, in ieder geval op het podium van de Popronde in Leeuwarden en Groningen en wie weet volgen er nog meer Noordelijke steden.