Loading...
Interviews 2018

Liedjes uit het leven gegrepen met LOVE COUPLE

LEEUWARDEN – De bandnaam LOVE COUPLE klinkt nog erg romantisch, maar volgens de omschrijving van de Popronde is het echter een destructief stel. “LOVE COUPLE maakt popliedjes kapot”, adverteert de Popronde de formatie om dan toch ook in te gaan op de sterke punten van de band. “De vierkoppige band maakt zich uniek door hun ijzersterke samenzang in een jasje van 80’s sounds met een bijdehante 90’s attitude. Door het frontduo, bestaande uit een eigenzinnige zangeres en zingende drummer, diepe bas sound en grungy gitaarwerk blijft de band continue aan je lippen hangen.” Dat laatste is dan weer wat vreemd, maar muzikaal klinkt het niet minder lekker. LOVE COUPLE is één van de bands die in Leeuwarden staat geprogrammeerd als op 21 september de Popronde de stad aandoet. In Grand Café Z staat het optreden gepland, maar ook in Groningen op 4 oktober in Kinki Kappers komt de formatie langs.

Tristan van Selm, Luc Debuyser, Kick Kluiving en Renée Meijer vormden in Utrecht de formatie LOVE COUPLE. Aan tafel drie van de leden van de band. Zangeres Renée Meijer samen met Tristan van Selm en Kick Kluiving. Dames gaan voor en dus is het Meijer die het spits afbijt in een gezellig en soms wat chaotisch gesprek, waarbij de bandleden elkaar soms ook verrassen met hun antwoorden. “Mijn vader maakte altijd muziek, die zat in een band. Hij was een drummer en met hem ging ik altijd muziek maken. Mijn moeder heeft me op piano les gezet. Uiteindelijk resulteerde dit erin dat ik naar de Herman Brood Academie ben gegaan.” Van Selm duikt ook in zijn historie. “Mijn familie is altijd muzikaal geweest. Mijn ouders hebben me op trompet les gedaan en ik werd uiteindelijk basgitarist in een bandje op school. Mijn ouders stimuleerden me om mijn droom achterna te gaan. Ik ben daarna naar de Herman Brood Academy gegaan.” Kick Kluiving: “Ja, eigenlijk hetzelfde”. Renée Meijer vraagt door: “Heb je ook op trompet les gezeten?” “Ja” bevestigde Kluiving, Tristan van Selm herkent de verwante ziel: “Vet!” Dan neemt Meijer weer het voortouw “Als je muziek leuk vindt is maak je niet echt een bewuste keuze om artiest te worden.” “Born an Artist”, aldus Van Selm. “Als je muziek maakt en je denkt na de Middelbare school er over na wat je wil gaan doen? Dan is het niet echt een ingewikkelde keuze om in de muziek verder te gaan”aldus Meijer. Kluiving vat het dan kernachtig samen wat de beweegredenen voor het artiestendom zijn. “Als dat het enige is wat je kan, dan ga je dat doen en het streelt je ego keihard.”

Popliedjes kapot maken. Ja hoe doe je dat, hoe is de soung van LOVE COUPLE ontstaan. “Ik denk dat onze stijl muziek ontstaan is doordat we samen zijn gaan spelen. We hebben niet van te voren bedacht we gaan pop maken of zo. Het is gewoon ontstaan.” Tristan van Selm: “Het is vanzelf gegaan. We hebben er maar een naam opgeplakt. Het is niet dat LOVE COUPLE een van te voren bedacht concept is met een helemaal uitgedachte sound. We spelen en dan gebeurd er iets of niets. “ Ook nu is Kluiving paraat voor de kernachtige samenvatting: “We denken sowieso zo min mogelijk na over wat we muzikaal doen.” Een voorbeeld daarvan is de Jaren 80 sound die in de liedjes van LOVE COUPLE regelmatig zich doet gelden. “Zo zijn we ook aan dat jaren 80 geluid gekomen. Het is gewoon zo ontstaan”, vertelt Van Selm. Meijer gaat er dieper op in. “Het is meer dat ik ging rommelen op een Midi Keyboard en dat het daardoor is ontstaan. Ook dit is niet zo van te voren bedacht. Het is per ongeluk de sound geworden. Inmiddels is duidelijk dat de afsluiting van een onderwerp bij Kick Kluiving in uitstekende handen is. “Ik vind de jaren 80 ook best wel kut.” Als dit hem een verbaasde “Ohh” en verbaasde blikken oplevert relativeert hij: “Nee niet alles, maar in het algemeen.”

Tristan van Selm gaat dan in op hoe de liedjes van LOVE COUPLE tot stand komen. “Het gebeurd meestal dat iemand iets speelt. Dan gaan we daar een liedje rondom maken en dan zingt iemand….. Meijer: “Random, Een woord of een zin of zo. Dan is het grappig.” Tristan van Selm gaat verder: “Dan valt er iets ons op en eigenlijk is dat dan meestal waar het nummer over gaat. Het zijn meestal anekdotes uit het leven gegrepen.” Meijer: “Dat werken we uit in teksten. In een pauze hebben we het met elkaar wel eens over een zin die we zingen of zo en dan ontstaat een soort gezamenlijk verhaal waarom we kunnen lachen of wat we zelf hebben meegemaakt. Als je bijvoorbeeld ‘Chinatown neemt, dat begon met dat Tristan allergisch is voor Chinees.”

Utrecht is de stad waar op papier althans LOVE COUPLE zijn thuis basis heeft. Dat hangt nou samen met de Herman Brood Academy. “Wij komen niet uit Utrecht, wij wonen in Utrecht” klinkt het welhaast verontwaardigd. “Niemand komt uit Utrecht en twee bandleden wonen er nu. Dat hangt samen met de Herman Brood Academy dat we hier nu zijn. Als ik aan Utrecht denk, dan denk ik terug aan onze school en de muziek die daar werd gemaakt. De standaard muziek van de Herman Brood Academy, dat heeft ons wel beïnvloed, maar dat was meer onbewust zonder dat we het door hadden, dan een bewuste keus. In die zin is Utrecht wel een inspiratie, maar minder de stad dan de school.” Kluiving constateert daarop droog “Maar de school is wel het grootste deel van de Utrechtse Muziekscene.”

“Ik denk dat optreden, naast liedjes schrijven, het leukste is om te doen,” vertelt Meijer als het gesprek op optreden komt. “Het is leuk dat als je altijd in een repetitieruimte zit en daar alleen maar zit en er nimmer uitkomt, nooit wat aan mensen laat horen, krijg je ook nooit wat terug. Je doet het voor jezelf, maar ook om op te treden en omdat het leuk is.” Tristan van Selm vult aan: “Je vertelt gewoon een verhaal op het podium en het is leuk als mensen dat verhaal snappen.” Kick Kluiving “En dat je ook wat terug krijgt uit de zaal, dat mensen dat ze ook wat terug geven.” En dan klinkt het uit één mond “Gewoon genieten dat is het belangrijkste” Tijdens de Popronde staat LOVE COUPLE in vele steden inmiddels geboekt. Het trio geeft een waarschuwing tevens intrigerende uitnodiging vooraf. “Het wordt een show die soms helemaal kapot gaat Een beetje raar zelfs, ik denk dat als mensen ons niet kennen en die dan eens luisteren naar onze muziek denken dat is best wel weird, maar dat er ook liedjes zijn die best wel pop zijn en je dat in je hoofd dan ineens meezingt. Mensen die vooraf denken dat ze ons niet leuk zullen vinden ontdekken dat ze met ons best een feestje kunnen maken.” Gedriëen klinkt ineens de chant: “Feestje maken.” Renéé Meijer sluit dan af met: “We willen dat mensen het naar hun zin hebben en dat wij het ook naar ons zin hebben.”

De Popronde is ook een festival van verwachtingen. Jonge bands die werken aan hun bekendheid, mooie optredens in wacht willen slepen. Zo ook LOVE COUPLE. “We vinden het leuk om heel veel te spelen en overal te komen. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe mensen die onze muziek luisteren en om onszelf verder te ontwikkelen en nog beter te worden.” Beide heren aan tafel kijken al verder vooruit: “Ik zou het ook leuk vinden dat we mede door de Popronde volgend jaar een leuk festival seizoen hebben en misschien in het buitenland kunnen spelen. Dat zou ook leuk zijn.”

Op dit moment is de single van de band het mooie ‘Chinatown’ dat al even ter sprake kwam. Er zit meer in de pijpleiding blijkt bij het einde van het gesprek. “We hebben een singel opgenomen met David Hoogerheide. De toetsenist van onder andere Kovacs. Hij heeft ons beoordeeld bij het eindexamen van de Herman Brood Academy en dat vond hij zo vet, dat hij ons heeft gevraagd om een single op te nemen. Dat hebben we gedaan. We willen, waarschijnlijk ook met hem een album opnemen. Dat wordt naar verwachting eerst een EP. Dat is voor volgend jaar, maar de single komt eind van het jaar uit of uiterlijk januari 2019. We moeten nog een video opnemen!”

Dan pakt LOVE COUPLE de gelegenheid om nog even de ronkende reclamespot aan te zetten. “Kom allemaal kijken bij ons optreden bij Popronde Leeuwarden, Groningen of al die andere plaatsen in het land waar we optreden. Overal waar je bij kan zijn. We spelen overal waar verharde wegen naar toeleiden. waar we met de auto kunnen komen.. We spelen heel veel shows!!!!!’ er gaat een verharde weg naar Leeuwarden en zelfs ook naar Groningen en dus kunnen band en toeschouwers comfortabel naar Grand Cafe Z in Leeuwarden op 21 september of Kinki Kappers op 4 oktober om te aanschouwen wat LOVE COUPLE te bieden heeft.