Loading...
EurosonicInterviews 2020

JyellowL: “Je hebt geen idee wat je gaat meemaken”

NEWBRIDGE – Newbridge, of te wel Droichead Nua, is een slaperig stadje aan de spoorlijn tussen Belfast en Cork. Het heeft een lange geschiedenis. De oorsprong is terug te voeren in een eeuwen geleden gesticht klooster, maar is toch vooral een verkeersknooppunt. Strategisch, zodat er een kazerne kwam en tal van voorzieningen voor de regio. Misschien de meeste aanspraak op beroemdheid maakt het plaatsje, de vijftiende stad van Ierland, maar eigenlijk een flink dorp, in de muziek. Christy Moore werd er geboren net als Luka Bloom en voor de sportievelingen de legendarische jockey Pat Eddery. Newbridge is ook de plek waar JyellowL terechtkwam met zijn familie na de emigratie vanuit Nigeria naar Ierland. Ierland vaardigt de rapper af naar Eurosonic. “Zijn toonaangevende stem was duidelijk te horen in het woeste landschap van de Ierse rapscene: JyellowL. Zijn debuutalbum 2020 DLvision kwam in november uit op zijn eigen label, na twee opzienbarende EP’s en een reeks headlineshows in Ierland en daarbuiten”, rechtvaardigt zijn biografie op de ESNS website die keuze. “Ik ben dankbaar dat je komt”, verwelkomt de rapper zijn digitale bezoek, geheel in stijl van de door de pandemie gekenschetste editie van 2021.

JyellowL maakt onmiddellijk tijd voor zijn digitale bezoek. Hij neemt direct een stap in het verleden. Als jochie van 14 kwam hij vanuit Nigeria naar Ierland. JyellowL of Jean-Luc Uddoh, zoals zijn dagelijkse naam is, heeft ouders met Nigeriaanse en Jamaicaanse roots. “Veel mijn oudste herinneringen uit mijn kindertijd hebben te maken met muziek of met het spelen van jingles samen met mijn oudere broer die ik had geschreven. Mijn moeder vertelt me dat ik als baby al drumpatronen trommelde en daarbij passende gezichtsuitdrukkingen had. Ik denk dat ik kan zeggen dat de muziek altijd in me heeft gezeten. In mijn laatste jaar op de middelbare school heb ik de knoop doorgehakt dat ik muziek wilde gaan maken als mijn beroep. Dat is toch het jaar waarop we toch verwacht worden een keuze te maken over de professionele loopbaan die je na wil streven. Waarop je je verdere studie afstemt en wat je gaat doen de rest van je leven. Zo werd ons dat in ieder geval voorgeschoteld. In die periode heb ik diep in mijn ziel gekeken, want het was voor mij absoluut kraakhelder dat ik geen passie had voor iets anders dan de muziek. Ik voelde een enorme urgentie om mijn muzikale loopbaan te kickstarten en onmiddellijk ben ik de studio in gedoken om mijn eerste EP, ‘Bulletproof’ op te nemen. In die periode daarna ben ik blijven groeien en heb mezelf gevonden als artiest, altijd gefocust op het steeds verder verbeteren van dit ambacht. Op elk gebied, of het nu gaat om het schrijven van liedjes”, klinkt het gedreven, “het openen of de live-performance. Die ontwikkeling resulteerde erin dat mijn sound zich ontwikkelde, omdat ik steeds meer vertrouwen kreeg in mijn kunde als artiest om te onderzoeken en experimenteren wat ik met geluid kon doen.”

De namen Luka Bloom en Christy Moore zijn al gevallen. De Ierse muziek is onlosmakelijk verbonden met liedjes als  ‘The Wild Rover’, ‘Whiskey in the Jar’ en ‘The Hills of Connemara’. Rap en hiphop lijkt daar toch nog ver weg van te staan. JyellowL kijkt bedachtzaam en formuleert zorgvuldig een antwoord. “Rap en hiphop is groot overal ter wereld. Ik denk dat rap het genre is dat op nummer één staat in de wereld en Ierland is daarop geen uitzondering. Het is een vloedgolf dat uiteindelijk alles zal gaan overspoelen. In Ierland is er een snel groeiende rapscene. De artiesten raken steeds meer op hun gemak en het publiek heeft er een enorme interesse in. Deze belangstelling groeit en daarmee infiltreert rap elk facet van deze gemeenschap. Hiphop heeft een invloed op cultuur. Op het ogenblik is er nog niet heel veel kruisbestuiving met de rock en folk wereld in Ierland, maar er zijn al best optredens waarop ik naast folk en rock bands als enige hiphop act in de line-up sta.”

Hiermee is de geschiedenis geschetst en hebben we gekeken in welke omgeving de muziek van JyellowL is ontsproten. Tijd om de blik op de muziek zelf te richten. “Ik ben gezegend dat ik mezelf kan uitdrukken via mijn teksten”, stelt Jean-Luc Uddoh. “Mijn inspiratie haal ik uit van allerhande verschillende dingen. Gespreken, gevoelens of mijn omgeving en zo voort, wat ook maar echt met mij resoneert is geschikt. Ik hou er van om introspectief te zijn met mijn onderwerpen, maar ook tot op zekere hoogte om het verhaal te vertellen. Je moet weten dat ik een heel diverse achtergrond hebben dat dit mijn fusie van verschillende sounds en stijlen in mijn teksten verklaard.”

Het album ‘2020 Dlvision’ verscheen afgelopen maand op zijn eigen JYellowL Records Ltd. De plaat verscheen onmiddellijk in de hitlijsten. “Mijn doel was om me dichter bij de luisteraars te brengen met dit album. Ik wilde ze een beter begrip geven wie ik was en direct ook een blauwdruk neer te leggen voor anderen die dit ook nastreven. Ik heb geprobeerd een album af te leveren dat bij zijn debuut in de hitlijsten zou scoren en dat is gelukt.” Dan gaat hij in op de spagaat tussen artiest en zakenman, want als platenbaas heeft hij er natuurlijk belang bij dat hij als artiest een zo hoog mogelijke verkoop heeft. Weer denk hij zorgvuldig na. “Het is een hele delicate balanceer act om het te maken in deze industrie. Ik moet de artiest en de zakenman in mezelf in staat stellen om te presteren in hun beider werelden en ze moeten elkaar ergens in het midden ontmoeten. Ik maak artistieke besluiten, met de business kant van het verhaal in gedachten, maar nooit op een manier dat het de kunst corrumpeert.”

We sluiten af met zijn Eurosonic plannen. Ook nu staat hij er met twee benen in, want als artiest wil hij opvallen, maar als platenbaas is er vast ook zaken te doen. “Als platenbaas, ja dan ga ik je niet vertellen voor welke acts ik belangstelling heb en die ik zeker ga bekijken”, lacht hij met gulle lach. “Als artiest hou ik van optreden en ook mijn muziek visueel te uiten. De hoop is altijd dat je bij het einde van de show nieuwe bezoekers hebt omgevormd tot gelovigen. Ik hoop dat de mensen die de showcase bekijken deze positief ontvangen. Dat ik vind ik altijd al een succes. Mijn drijfveer en plezier is altijd om mensen een ervaringen te geven waar ze van kunnen genieten en waar ze wat van opsteken. Mijn optreden op Eurosonic wordt de eerste keer dat ik met de volledige band nummers van mijn nieuwe album breng. Het wordt de eerste keer dat je met live instrumenten de tracks kunt horen. Voor de mensen die nog nooit van me hebben gehoord, je hebt geen idee wat je gaat meemaken”, lacht JyellowL tot besluit van het gesprek. De showcase van deze Ier is te zien tijdens Eurosonic begin januari. Wanneer en hoe wordt later bekend gemaakt.