Loading...
Interviews 2017

Joanna Weston neemt de laatste loodjes en de mooiste liedjes mee naar Steendam

STEENDAM – Zou er wel eerder een hoogzwangere zangeres op het podium bij Peter en Leni in Steendam hebben gestaan? Het wordt vast de eerste keer. Wat zeker niet de eerste keer is, is dat er een fantastische zangeres op dat podium staat. Joanna Weston maakte met haar optreden tijdens WinterWelvaart in Groningen vlak voor kerst al veel indruk. Nu komt de Britse zangeres terug naar het Noorden voor wat één van haar laatste optredens zal zijn voor haar zwangerschapsverlof. Zal er al eens…….. nee dat zou te vroeg zijn en ten koste gaan van een op voorhand al mooi optreden van deze folkzangeres.

“Het wordt een intieme show vrijdagavond bij Peter en Leni”, vertelt Weston thuis in Utrecht wat tegenwoordig haar uitvalsbasis is. “Ik treed solo op met een mix van liedjes van al mijn albums. Wie weet grijp ik de gelegenheid aan om ook nog wat nieuwe liedjes op het publiek uit te proberen. Ik ben zwanger en mijn zoon is uitgerekend voor begin september. Dit concert is mogelijk het laatste voor die tijd, in ieder geval één van de laatste voor ik mij ga voorbereiden en ga genieten van dat kostbare moment. Kom dus als je kunt”, adverteert Weston. “Ik zou het geweldig vinden het publiek te ontmoeten en terwijl ze relaxed luisteren voor hen te zingen.”

Die wens om voor anderen op te treden en ze een geweldige avond te bezorgen openbaarde zich al vroeg bij Joanna Weston. “Ik hield al als erg klein meisje ervan om op te treden en te zingen. Die creativiteit heeft altijd door mij gevloeid. Ik heb echter nooit gedroomd zelfs dat het mijn beroep zou worden. In die jaren was ik een vaste waarde bij alle shows op school, stond ik op het podium bij grote theater producties als onderdeel van het koor van de plaatselijke theater groep en deed ik regelmatig mee met zangwedstrijden. Ik was 14 toen mijn broer zijn eerste gitaar kocht en zelf daarop leerde spelen en zijn eigen liedjes begon te schrijven. Ik assisteerde daarbij met harmonieën die hoger waren dan zijn stem, wat zorgde voor veel hilariteit. Later, nadat ik alle moed had verzameld, schreef ik mij in voor een zangcursus op de Academy of Contemporary Music in Guildford. Dat was dicht bij mij in de buurt.”

“In Guilford kreeg ik de mogelijkheid om bij een band te komen en dat was eigenlijk het begin van mijn muzikale avontuur. Op deze studie”, vervolgt Weston, “ werd ik benaderd door een studiegenoot die drums studeerde. Hij vroeg of ik de leadzanger wilde worden van de band waar hij in zat en dat wilde ik wel. Dat was zo leuk, een fantastische ervaring. Het was ook erg goed voor mij om mijn zelfvertrouwen een zet de goede richting in te geven. Na verloop van tijd begon het toch te kriebelen. Ik zong de liedjes die door iemand anders waren geschreven, maar voelde de noodzaak om mijn eigen talent op dit gebied te gaan ontdekken. Ik ben uit de band gestapt en voor mezelf begonnen met schrijven. Rond die tijd kwam ik een oude vriend weer tegen na een poos. Chris speelde gitaar. Hij vond mijn stem prachtig en we besloten als duo te gaan werken. Hij schreef de muziek en ik de teksten en vocale melodie. We hebben samen een EP opgenomen, maar hij moest naar Zweden verhuizen. Even heb ik overwogen om ook naar Zweden te gaan om de samenwerking in stand te houden, maar uiteindelijk heb ik toch besloten in het Verenigd Koninkrijk te blijven wonen en mijn eigen liedjes te gaan schrijven.”

Joanna Weston gaat verder op dit onderwerp. “Gedurende de tijd is de manier waarop ik mijn liedjes schrijf veranderd. In het begin schreef ik een kort vocaal melodietje en bouwde dat uit tot een liedje, maar tegenwoordig is het vaker dat ik begin met een gitaarriff dat het liedje op stoom helpt. Wat onderwerpen betreft, hou ik het meestal bij mijn eigen ervaringen. Dat kunnen dus gaan over blijdschap, liefde en verlies, want het schrijven is een manier om deze gevoelens vorm te geven.” Wie weet is één van de nieuwe liedjes die Weston speelt wel een zwangerschapsliedje dus.

Na Peter en Leni en mogelijk nog een enkel concert volgt een pauze van het podium. Even andere prioriteiten. “Als onafhankelijk artiest, sta ik sinds 2008 op te treden. Ik heb genoten van iedere minuut op de buhne of dat nu samen was met andere muzikanten of alleen met een intiemer optreden. Wat het voor mij zo speciaal maakt is dat ik elke keer als ik daar op het podium sta de kans krijg om mijn emotie er uit te zingen. Ik krijg de kans om verhalen te vertellen over mijn eigen ervaringen in de hoop dat iemand anders dat herkent uit zijn eigen leven. Iemand die de emotie achter de tekst en melodie voelt en begrijpt en op deze manier ook zelf hun eigen hart een stukje kunnen helen, net zoals optreden en schrijven mij helpen. “

Sinds enige tijd is Joanna Weston toch in het buitenland terecht gekomen. Zweden liet ze links liggen, maar Nederland niet. In Utrecht woont de Britse inmiddels. “Heel lang geleden op een klein festival in het Verenigd Koninkrijk zong ik liedjes rondom een kampvuur. Daar heb ik Tom ontmoet. We werden vrienden en hij was erg enthousiast over mijn muziek. Hij stelde me voor aan een andere singersongwriter Sylvia die al in Utrecht woonde. De connectie werd gesmeed en ik kreeg de uitnodiging om rond Nieuwjaar 2009 een paar open stages to komen spelen en gewoon op avontuur te gaan. Het werd een trip waarin ik verliefd werd op de stad Utrecht en zijn inwoners. Nadat ik terug was had ik al snel het plan om daar een EP op te nemen en dat lukte met vijf geweldige muzikanten die ik nog nooit eerder had ontmoet. In 2010 was ik er dus terug voor drie weken om te oefenen en op te nemen en eigenlijk wist ik toen zeker dat ik daar wilde gaan wonen en dat is gebeurd.”

Terug naar zwangerschappen. De aankomende zoon is niet het eerste kind dat tijdens de zwangerschap van Joanna Weston zijn moeder hoort zingen. “Bij het opnemen van mijn laatste album ‘Inside Out’, ontdekte ik dat ik zwanger was van onze dochter. Ik had op dat moment twee keuzemogelijkheden. Ik kon stoppen met de opnames en opnieuw beginnen na de bevalling en de eerste periode genieten van het mama zijn en van mijn baby of nog even flink aanpoten en er voor zorgen dat het album af was voor de bevalling. Ik heb gekozen voor de laatste optie, want het creatieve zaadje was al geplant. De band en ik hadden al zoveel tijd, energie en liefde in de plaat gestopt om een volle band sound te scheppen, dat stoppen zou betekenen dat we elk momentum zouden verliezen. Ik ben heel erg blij met hoe dat album geworden is. Dat we het op de markt hebben kunnen krijgen voor dat mijn dochter kwam. Ik was en ben zo trots op de band, de producer en op mezelf wat we geflikt hebben en hoe het album klinkt.“

Terafsluiting kijken we nog even vooruit. “Ik ben naast het optreden deze dagen druk bezig met het schrijven van nieuwe muziek. Het was de bedoeling dat ik een nieuwe plaat ging uitbrengen, maar dat gaat schijnbaar samen met een nieuwe zwangerschap, wat natuurlijk ook fantastisch is. Nu waren we nog niet bezig met opnemen, dus deze keer doe ik het anders. Ik wacht even met de opnames en concentreer me op het schrijven en ontwikelen van liedjes en wil zo een voorraad opbouwen die we kunnen goed afstemmen voor als de tijd wel rijp is om de studio in te gaan. Ik heb al zoveel ideeën, maar het moet gewoon even wachten. Tussen door blijf ik natuurlijk ‘Inside Out’ promoten en ook de EP’s ‘What Do I Do?’ en ‘Pieces Of The Puzzle’ en kijk ik uit naar het moment dat ik een come back kan maken met een geweldig album.”

Joanna Weston staat op 14 juli bij Peter en Leni in Steendam.