Loading...
Interviews 2016

Jarrod Dickenson: “Ik schrijf liedjes die een verhaal vertellen”

AMEN – 2015 was het doorbraak jaar voor Jarrod Dickenson. In Amen had het team programmeurs dat vroegtijdig in de gaten. De Texaan werd al lang geleden vastgelegd voor een optreden. Mogelijkerwijs was hij anders al te groot voor het podium in Drenthe. In het voorjaar van 2015 deed Dickenson nog het Noorden van het land aan voor een optreden in Steendam, de rest van het jaar toerde De Amerikan met grootheden als The Waterboys en Don McClean en voor dit jaar is hij de reisgezel van Bonnie Raitt. Terecht, want Jarrod Dickenson is een prachtige artiest. In De Amer treedt Dickenson op 15 april op.

“2015 was een geweldig jaar voor ons”, bevestigt Jarrod Dickenson als hij tijd maakt tijdens het Duitse deel van de toer. “Op toernee met Don McLean en The Waterboys was een prachtige ervaring, net als optreden tijdens het legendarische Glastonbury festival. Wat betreft 2016 ga ik van de zomer een toer doen met Bonnie Raitt. Ik kijk daar erg naar uit. Ik ben een fan van Bonnie zo lang ik me kan herinneren. In de tussentijd heb ik ook nog een nieuw album opgenomen dat in december gereed is gekomen en dat dit jaar zal verschijnen. We zijn druk bezig om daar plannen voor te maken.”

In zijn liedjes is Jarrod Dickenson een verhalen verteller. Hij is afkomstig uit Waco in Texas en daar is het vertellen van een goed verhaal een eerste levensbehoefte. “Ik ben altijd een groot fan geweest van muziek. Als klein kind luisterde ik al vele uren naar de platen van mijn vader. Zelf ben ik pas muziek gaan maken toen ik een jaar of achttien was. Ik had geen ambities voor een carriere in welke richting dan ook op dat moment, maar zodra ik gitaar leerde speelden nam de muziek het helemaal over. Ik ben er niet zeker van of dat nu komt door de Texaanse tradities. Ik kom uit Texas en iedereen vertelt hier op zijn of haar manier wel verhalen. Ik denk dat ik daar als een klein kind wel aan ben blootgesteld. Het verhalende deel van een liedje is wel het belangrijkste onderdeel voor me. Als ik een liedje schrijf, dan concentreer ik me daar het meest op.”

Soulvolle Americana met invloeden van blues en roots, zo is de muziek van Jarrod Dickenson het best te omschrijven. Een prachtige zanger met een heerlijke stem om naar te luisteren. In zijn typische outfit met hoed en baard ook nog op en top een gentleman. Een schrijver ook van prachtige liedjes weten de mensen die hem eerder zagen optreden. “Mijn muziek ontwikkelt zich constant. Ik probeer steeds nieuwe dingen uit. Ik push mezelf om steeds verschillende melodiëen en stijlen uit te proberen en daarmee aan de slag te gaan. Ik schrijf folksong, liedjes die een verhaal vertellen, maar ook liedjes waarin blues, soul, country, rock and roll en dergelijke een plek vinden. Ik probeer mezelf niet te beperken tot één genre. Ik vind het veel boeiender en veel leuker om constant nieuwe dingen uit te proberen”, vertelt Dickenson. Hij denkt even na… “Elk lied is verschillend en hoe het ontstaat is een mysterie voor mij. Het begint ergens met een vaag idee van een verhaal of een tekstfrase en daarom heen bouw ik dan de muziek en de tekst tot een liedje.”

Misschien wel de belangrijkste gebeurtenis van 2015 is nog niet eens genoemd. In augustus 2015 werd Claire Ward mevrouw Dickenson. Een hele stap. “Ik ben in augustus getrouwd met een geweldige vrouw uit Belfast in Noord-Ierland. Ze is de meest ondersteunende, aanmoedigende en positieve persoon die ik in mijn hele leven ooit heb ontmoet”, gaat Dickenson in de overdrive. “Claire is ook nog een briljante zangeres en dat is erg handig. Ik denk dat elke grote verandering in je leven ook zijn weerslag heeft op hoe je als artiest in het leven staat en nog belangrijker als mens. Ik geniet elke dag van ons huwelijk en ik hoop dat dit aspect naar voren komt in mijn werk.”

Het stel heeft, zo halverwege Texax en Noord-Ierland domicilie gekozen in New York. In Brooklyn staat de echtelijke woning. Een plek ook vol inspiratie. “Ik kom natuurlijk uit Waco Texas en heb daar de eerste twintig jaar van mijn leven gewoond. De laatste tien jaar heb ik nogal wat heen en weer verhuisd. Ik heb een aantal jaar in Austin gewoond en in Nashville. Een korte periode in Los Angeles en de afgelopen vier jaar wonen we in Brooklyn. Ik hou van dat deel van de stad New York. Het is een speciale plek vol met energie en inspiratie. Het is ook haast afpersing wat je daar aan huur moet betalen”, ziet Dickenson ook een nadeel. “Net als overal heeft het zijn voor en nadelen. Het is een totaal andere wereld dan Waco Texas. Mijn hele familie woont nog in Texas, dus ga ik er zo vaak als ik kan heen voor bezoek”, besluit Dickenson zijn verhaal. Dat bezoek moet nog maar even wachten. Eerst wacht De Amer in Amen en ook hier zullen de mensen aan de lippen van Jarrod Dickenson hangen.