Loading...
EurosonicInterviews 2021Interviews 2022

Jadi D: “Ik maak de gekste avonturen mee”

GRONINGEN – Haar debuut op het podium was al vol potentie. Jadi D trad voor het eerst op tijdens een Noorderzon middag vol Groninger Urban talent. De aanwezigen konden onmiddellijk constateren dat hier iemand stond van wie ze verwachtingen mochten hebben. Een artiest met gedrevenheid en die serieus met haar vak bezig was. De afgelopen periode was Jadi D druk doende de verwachtingen in te lossen. Groningen is allang te klein. Nederland leerde haar kennen via de Popronde en nu Europa via de Eurosonic? Het Groninger Showcase Festival introduceert Jadi D met een ronkende aankondiging. “She’s got it all: the hair, the nails, the looks. Zodra Jadi D het podium betreedt, zijn alle ogen op haar gericht. Met haar excentrieke uitstraling en krachtige boodschap eist ze in razend tempo haar plek op binnen de Nederlandse hiphopscene. Jadi D brengt hiphop, rap en pop samen in een show bomvol female energy. Stilstaan is geen optie tijdens deze ultiem dansbare sensatie.” Legt dit druk op de zangeres tijdens haar thuiswedstrijd? Welnee, Jadi D maakt geen excuses en gaat er vol voor. Haar te pakken krijgen is nog even een klus, maar, digitaal in de geest van het festival, spreken we haar als ze even in Groningen is.

“Muziek is altijd een groot deel van onze opvoeding geweest,” gaat Jadi D er goed voor zitten op een vriesdroge Groningse morgen waar een gele zonsopgang de dag al jong kleur geeft, “In de auto draaide mijn moeder onze favoriete CD’s en werd het liedje eerst afgeluisterd, ook al waren we al op de bestemming. Mijn moeder leerde mij vroeger ons telefoonnummer uit het hoofd leren door het in een liedjes te verwerken. We waren vaak onderweg en daarom verzonnen we ook wel eens onze eigen liedjes. Daarnaast was het verplicht om naast een sport één instrument te leren bespelen. Een quite fancy opvoeding wel, besef ik me nu op latere leeftijd en daar ben ik mijn moeder erg dankbaar voor.” Ordia Khaoua blikt terug met gratitude terug op de jaren voor ze Jadi D werd. “Ik heb altijd gedaan waar ik zelf zin in heb, dus het zat er dik in dat ik voor iets in de muziek zou gaan. Hiervoor heb ik een theateropleiding gedaan. Daar hadden ze me graag naar kleinkunst zien gaan, maar ik wou echt bezig met het maken van mijn eigen tracks en performance dan stukken opvoeren die door iemand anders waren geschreven.” De muziek trok haar meer dan de kleinkunst. “Ik ben altijd groot fan geweest van R&B en Hip-hop. Toen ik nog echt jong was mochten wij geen MTV of TMF kijken. Nou drie keer raden wat je dan als kind natuurlijk gaat doen…”, laat ze met een lach even een stilte vallen. “Dit was in de early 00’s dus clips als ‘In Da Club’  v an 50 Cents en ‘ Get Ur Freak On’ van Missy Elliott zette mijn moeder echt direct af. Ik was echt gefascineerd door hoe groots het was en voor mij voelde. Ik vond die muziek heel bold, gedurfd, unapologetic. Amerikaanse culture is altijd een grote inspiratiebron voor mij geweest en dat is zeker wat ik terug breng in mijn sound: the bigger, the better en dat zal voor sommige wat too much zijn. But hey, if you think I’m too much, you should ask yourself first if you are not a little too less “, kaatst ze op voorhand met een knipoog de bal terug.

Inmiddels schrijft ze zelf haar liedjes en komen we over haar ‘proces’ en inspiratiebronnen te spreken. “Mijn creative process is eigenlijk all over the place”, gaat ze hier serieus op in. “Ik kan op de gekste momenten inspired raken maar het zijn altijd dingen die ik op een bepaalde manier voel, heb meegemaakt of op die manier zie. Meestal zodra ik een beat hoor flowt daar gewoon een melodie uit. De onderwerpen over de tunes gaan eigenlijk vaak over periode that I was living my best life. Op de momenten dat ik voel dat ik echt aan het enjoyen ben van m’n leven en daarin zelf de macht hebt om mijn experiences te kiezen maak ik de gekste avonturen mee en daar put ik graag mijn inspiratie uit. Ik ben altijd heel vrij en ruimdenkend opgevoed. Niets is te gek, ik merk dat onze maatschappij tegenwoordig op nog heel veel topics taboes heeft. Wat ik erg gek vind, aangezien ik opgroeide met het idee dat Nederland een van de vooruitstrevendste landen was en is. Zo kwam ik er bijvoorbeeld recent achter dat vrouwen pas sinds de late jaren ‘50 wettelijk gezien echt vrij zijn om te werken na het huwelijk like….”, schudt ze vol onbegrip haar hoofd en maakt ze toch een belangrijk statement. “Ik hoef niet door iedereen begrepen te worden, ik denk dat je mijn werk of snapt of niet en dat veel over iemand kan zeggen.”

De eerste keer dat ze voor het voetlicht stapte was bij Urban House Groningen, een begeleidingsproject voor jong urban talent. Inmiddels heeft ze ook via het Hit the North traject en de Popronde begeleiding gekregen en ervaring opgedaan. “De eerste keer dat ik je zag was tijdens Noorderzon”, haalt ze de herinnering op. “Ja dit was denk ik voor het eerst dat ik als solo artiest op het podium stond! Nou ja solo, ik heb eigenlijk vanaf het begin al een geweldig team om mij heen van danseressen, producers, dj’s, coaches, ex cetera. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die mij hebben geholpen om nu te komen waar ik ben. Die ben ik ook ontzettend dankbaar, ook al ben ik nog lang niet waar ik wil zijn. Tijdens Hit The North heb ik zoveel geleerd, ik zou niet één tip kunnen opnoemen die doorslaggevend was, maar wel veel nuttige informatie. Het klinkt misschien heel corny maar uiteindelijk komt het toch neer op hoe graag jij iets wil, and if you really want it, you should be able to make it work. Ik heb dit jaar weer geweldige projecten mogen doen en met mensen mogen samenwerken. Ik denk dat mijn tip in general is dat: whatever people say, just go and make the best out of your fuckin life.”

Daarin speelt natuurlijk ook een rol de muziekscene in de stad Groningen, waar ze haar eerste muzikale stappen zette. “Groningen geeft me echt rust, wat misschien niet veel mensen weten is dat ik heel vaak out of town ben. Sinds Corona is dat allemaal wel wat moeilijker. Maar ik bevind me eigenlijk door heel Nederland, ook veel in de Randstad en de laatste tijd ook meer binnen Europa. Het reizen geeft mij veel inspiratie, maar de basis komt altijd weer terug als ik lekker in dit rustige plekje thuis kom. Dan kan ik aarden en tot mezelf komen om zo al m’n ervaringen te verwerken in de muziek.”

Met succes heeft Jadi B inmiddels een aantal singles uitgebracht. ‘Bubble Up’ bijvoorbeeld wat recent is verschenen en waarmee ze tijdens de Popronde ook scoorde. We informeren of er al een EP of album onderweg is. Jadi D kijkt bedenkelijk. “In deze tijd heb ik niet het idee dat ik een EP of album zou kunnen uitbrengen op de manier waarop ik dat zou willen. Ik ben eigenlijk vooral bezig met het maken van een hele dikke live show. Misschien wat raar nu met Corona maar ik vind dat dit aspect in de basis goed moet zijn. Ik wil mijn publiek zodra het kan met mijn sound en nieuwe aankomende projecten verstelt doen staan in real life”, benadrukt ze, “en niet een EP of album droppen omdat dat het meest logische is om nu te doen.”

“Ik denk dat ESNS een mooi moment is om te kijken naar opportunities als artiest. Dat is wat ik dit jaar ook zeker weer ga doen”, is via de live show snel de brug geslagen naar Eurosonic / Noorderslag. “Normaal gesproken sta je op ESNS zo in de kroeg met mensen uit de industrie. Zo ben ik bijvoorbeeld een keer met een groep young creatives op stap geweest, waaronder een eindredacteur van FunX, hier kwam ik later die avond pas achter”, lacht ze. Dan nog even een blik vooruit op haar showcase die te zien zal zijn via de digitale kanalen van Eurosonic. “I’m bringing you a lot”, lacht ze vol enthousiasme. “So well just watch it cause I’m gonna blow you away”, geeft ze dan nog mee aan de wereld.