Loading...
Interviews 2016

Ierse vocale kracht en pracht met Wyvern Lingo

GRONINGEN – “Simpelweg beeldschoon.” Het is de eerste zin van de aanbeveling van Eurosonic over het Ierse Wyvern Lingo om dan haastig te verduidelijken dat dit statement slaat op de muziek van Karen Cowley op keyboards,drumster Caoimhe Barry en gitariste Saoirse Duane, de drie leden van deze formatie die een “aanstekelijke mix van R&B, alternatieve rock, singer-songwriter en pop” op de buhne zetten om nogmaals uit de aanbeveling te putten waarbij de vocale kracht en pracht opvallen. Wyvern Lingo wordt gezien als één van de grote potenties van dit jaar Eurosonic. Wyvern Lingo staat in het kader van het festival op 11 januari in Vera en een dag later in Vrijdag. Drumster Caoimhe Barry doet het woord in Dublin namens het drietal.

Is het mogelijk in Ierland een niet muzikaal gezin te vinden. Nog niet. “We komen alle drie uit een familie met een passie voor muziek”, stelt Barry. “In alle drie de huizen struikelde je over cd’s en cassettes met muziek van bands als Led Zeppelin, Joni Mitchell, Queen, Thin Lizzy, Rory Gallagher en nog veel meer artiesten. We werden alle drie gestimuleerd om een instrument te leren spelen. Saoirse heeft zelfs Oboe les gehad en ik viool les. Op elke manier werden we gestimuleerd om iets met muziek te doen thuis.” De stap om ‘iets’ met muziek te gaan doen was dan ook niet zo heel groot, helemaal toen het drietal al jong een vriendschap sloot. “Het was alsof de planeten op één lijn stonden en alles op zijn plaats viel. Wij zijn Wyvern Lingo vanaf de eerste dag dat we vriendinnen werden bij de start van ons voorgezet onderwijs. In die tijden deden we dat gewoon zonder daar nou enorme ambities bij te koesteren. Vrienden van ons als Hozier en Little Green Cars deden dat wel en slaagden er in zoveel succes te boeken dat het ons ook stimuleerde om het meer serieus aan te pakken. Karen had net haar studie Engels afgerond, Sirsh zou net beginnen met een nieuwe baan en ik was net van de kunstacademie af na een toer te hebben gedsaan met Hozier. We brachten onze eerste EP ‘The Widow Knows’ zelf op de markt en de reactie was zo goed dat we besloten hebben om als fulltime band door te gaan en dat doen we nog steeds.”

Het beluisteren van het werk van Wyvern Lingo voert je door tal van muziekstijlen die op papier minder verenigbaar zijn, maar al Wyvern Lingo zich er aan zet verrassend goed bij elkaar passen. “We groeiden op in de jaren ’90 en vroege jaren ’00. De muziek van onze jeugd was heel veel geweldige R’n’B, dat is ons brood en boter. Voeg daarbij al die invloeden van thuis met veel Zeppelin, Jeff Buckley en Steely Dan die op ons inwerkten toen we twaalf waren en we elkaar ontmoeten en muzikaal volwassen werden en je hebt een vreemde mix van invloeden. Het zijn muziekstijlen die je niet zomaar bij elkaar gooit. We werken hard aan onze composities en arrangementen, maar tegelijkertijd is het voor ons ook een heel natuurlijk proces. We zouden niet anders kunnen. We weten wat we mooi vinden in de muziek en proberen dat te verenigen in de liedjes die we schrijven. We houden van groove, we houden van gelikte melodieën, we houden van ear candy, we houden van wat donkerte, we houden van zoete akkoorden en van hartige akkoordenschema’s. Dat zijn elementen die je in elk genre kan vinden. We beginnen onze liedjes allemaal apart van elkaar te schrijven. Onze liedjes zijn altijd oprecht en eerlijk. We houden er van om persoonlijke zaken in de tekst te verwerken, maar combineren dat met andere verhalen en fantasie. Ons lied ‘Beast at the Door’ is zo’n liedje over wat echt is gebeurd, maar ook over een cartoon die ik zag als kind, wat me zo heeft geschokt dat het in een liedje moest worden verwerkt. Als het lied goed in de steigers staat, en dat kan alleen nog maar een stuk tekst met een melodie zijn en nog geen akkoorden of refrein dan gaan we er als groep naar kijken en mee aan het werk. Ieder voegt weer verschillende elementen en ideeën toe, zodat we een niveau bereiken die we ieder afzonderlijk niet kunnen halen. Als ik zelf met een lied begin zorg ik er voor dat het nog niet te veel vaststaat, want ik weet dat Sirsh en Karen ook hele coole ideeën hebben. We werken prima samen, we hebben elkaar nodig. Ik weet niet hoe andere songwriters dat doen, maar wij zijn altijd met verschillende liedjes bezig. Leggen liedjes soms even weg en doen een stap terug en kijken er van een afstand naar voor we het weer oppakken.”

In het optreden had Wyvern Lingo een mooie opsteker. Door de vriendschap met Hozier, waar ook twee van de leden als achtergrondzangeres mee toerden werden al snel mooie podia betreden. “Het werken met Andrew van Hozier was een verbazngwekkende ervaring. Hij is een echte vriend van ons en hij vroeg Karen en mij om als achtergrondzangeressen mee te gaan op toer. Ik zal hem eeuwig dankbaar zijn voor de ervaringen die ik zo heb kunnen opdoen, terwijl ik met hem werkte. Later zijn we met hem op toernee geweest als zijn voorprogramma en dat was klasse”, benadrukt Caoimhe Barry. “Ik vind het belangrijk om mensen een ervaring te geven die ze niet gauw vergeten. Dat is vooral zo met optreden. Je probeert magie te scheppen op de buhne. Zo’n moment te maken waar je echt die connectie hebt met het publiek . Het is pretty fucking amazing als dat gebeurd. Voor onze laatste toernee heb ik de lichtshow ontworpen en geprojecteerde animaties welke ik kon aansturen vanaf het podium. Het was erg veel werk, maar het totaal waard. Je wilt toch mensen meenemen in jouw wereld.”

Een belangrijke bron van connecties komt uit de directe omgeving. “We brengen veel tijd door in de muziekscene van Dublin. Je komt daar constant de meest fantastische acts tegen en daar treken we veel mee op. Er zijn ook veel kleine festivals in Ierland en a deze festivals hebben als doel de Ierse muziek in al zijn vormen te ondersteunen e promoten. Dat is een geweldige stimulans.”

Recent verscheen de EP ‘Letters to Willow’ en dat is de opmaat naar het eerste complete album waarvoor de band binnenkort de studio in duikt. “Voor de EP wilden we iets donkers dat niet klonk als iets anders. Het moest een echt statement worden over onze sound en zo kreeg je het sprankelende van ‘Letter to Willow’ en het deigende van ‘Beast at the Door’. Het is een coole colectie liedjes. We zijn er trots op. Ook kan ik nu officieel aankondigen dat we in februari ons eerste album gaan opnemen. ‘Yes!’ We kunnen haast niet wachten en zijn al een jaar aan het schrijven en de juiste liedjes aan het uitzoeken, wat nog een behoorlijke klus is. Maar we willen het zo graag aan iedereen laten horen.”

Een andere zaak waar de dames naar uitkijken is Eurosonic. “Voor Wyvern Lingo is het de eerste keer dat we in Nederland optreden. Karen en ik hebben met Hozier al eens opgetreden hier en hebben we zelfs al op Eurosonic gestaan. Ik kijk er erg naar uit om dat weer te doen, maar nu met .
Wyvern Lingo! Onze single ‘Letter to Willow’ wordt al gedraaid op de Nederlandse radio, zo we zijn blij dat we hier nu ook mogen spelen!” Wyvern Lingo zou zomaar the next big thing kunnen zijn uit Ierland. Om in de gaten te houden deze dames.