Loading...
Interviews 2016

Holly Golightly: Nederland is altijd “much fun”

GRONINGEN – Holly Golightly het is een naam die al tijden rondzingt. De Britse zangeres bouwt eigenzinnig aan haar loopbaan en repertoire sinds meer dan dertig jaar toen ze begon met een optreden met de Three Headcoatees. Sinds 1995 is ze solo en toert ze de wereld rond met een constante stroom van muziek. Op woensdag 26 oktober doet de Britse Vera in Groningen aan met haar optreden en heeft ze liefst twee recente albums uit.

“Nederland is altijd zo plezierig om op te treden. Ik hoop dat het nu net zo ‘much fun’ wordt”, kijkt Holly Golightly vooruit. “Ik heb al een hele tijd geen optreden gedaan in Europa na mijn verhuzing naar de Verenigde Staten. Het is zo’n privilege om na zo’n tijd weer een toer door Europa te kunnen boeken. En dan krijg je zo’n warm welkom”, klinkt het verbaasd als Golightly even vrij heeft van het toeren. Een mooie gelegenheid om met haar te spreken.

“Ik raakte geïnterresseerd in de muziek ten tijde van de punk rock. Ik begon singeltjes te kopen van mijn zakgeld en ging op zoek naar vrienden met dezelfde muzikale intresse. Op het moment dat ik daar oud genoeg voor was ben ik naar optredens gegaan. Dar hoorde ik vaak covers van oude jaren ’60 beat nummers, maar dan in een punk stijl. Daardoor raakte ik weer geïnterresseerd in oude muziek en begon ik de covers terug te volgen naar hun oorsprong. Vaak bleek dat de beatgroep waarvan het gecoverd werd helemaal niet het origineel had, maar dat het nog verder weg lag. Vaak waren het Amerikaanse Rhythm & Blues groepen uit de jaren 50 waarbij ik terecht kwam of zelfs nog oudere gospels. Dat waren de liedjes waar ik echt voor viel. Ik heb vanaf dat moment nooit meer vooruit gekeken”, lacht Golightly, vernoemd naar het gelijknamige karakter uit ‘Breakfast at Tiffany’s’ van Trumane Capote door haar moeder.

Zelf kwam Holly Golightly door een impromptu optreden op het podium terecht door een vriendje die speelde in de Three Headcoates. Het werd een blijverdje en de band ging verder onder de naam Three Headcoatees. Haar eerste ervaringen waren belangrijk. “Ik heb geleerd dat je moet reizen als een strak verbonden eenheid. Veel mensen kunnen dat niet voor langere tijd doen, maar wij hebben dat vele vele jaren gedaan. Een andere belangrijke les is dat je staat moet zijn compromissen te sluiten. Dat zijn waardevolle lessen waar ik nog steeds baat bij heb. Ik heb naast de muziek altijd ook nog andere banen gehad. Muziek is nooit mijn belangrijkste bron van inkomsten geweest. Het is ontzettend leuk om te doen. Af en toe verdien ik er wat extra’s mee, maar dat is geen garantie dat het altijd lonend is. Ik doe het omdat het iets leuks is dat ik samen met een groep vrienden kan ondernemen. Het is fun.”

Desondanks heeft Holly Golightly inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid muziek op de wereld gezet. “Ik schrijf mijn liedjes, zoals ze in mij opkomen. Ik heb geen schrijf strategie. Ik neurie een deuntje als ik aan het paardrijden ben of in de auto zit of zo iets. Als ik dan thuis kom en het me nog weet te herinneren dan bouw ik dat uit tot een liedje. Ik maak daarnaast mijn eigen versies van oude nummers. Ik vind dat deze best voor het voetlicht gebracht mogen worden. Het zijn vaak obscure nummers die dreigen vergeten te worden als ze niet weer in herinnering worden gebracht. Ik verzamel al jaren en jaren dergelijke liedjes. Aan de verborgen pracht zit geen einde, zoveel is er nog te ontdekken.”

“Ik ben tot in het merg van mijn botten een Londenaar”, vertelt Holly Golightly als haar geboortestad ter sprake komt. “Ik woon er nu niet, maar het is de grond waar ik uit ontstaan ben en wat altijd mijn basis zal zijn. Ik weet niet hoe de sta me heeft beïnvloed, anders dan dat het een plek is waar je zoveel verschillende culturen op één plek kunt ervaren. Dat is een geweldige kans. Ik ben opgegroeid met voedsel van elke cultuur op deze wereld. Om mij heen werd elke taal gesproken en ik kon in verschillende clubs luisteren naar alle soorten muziek die je maar bedenken kan. Ik denk dat het een fundament is voor alles wat ik heb gedaan en nog ga doen in de toekomst.”
In relatief korte tijd bracht Holly Golightly twee albums uit. Solo kwam ‘Slowtown’ uit. Haar eerste soloalbum in een decennium en met The Brokeoffs publiceerde de Britse ‘Coulds Shoulda Woulda’. “Het was niet echt de bedoeling dat beide albums zo vlak naar elkaar werden uitgebracht. Dat was verre van ideaal. Wat ik doe met The Brokeoffs is één ding, wat ik als duo act do iets heel anders. Ik ben wel erg blij met beide platen, maar om heel verschillende redenen. Ik heb eigenlijk nog dezelfde aanpak als altijd. Ik doe de aanpak van een album in principe het zelfde, als jaren her. ‘Ik heb een idee, ik schrijf de liedjes, neem ze op en ga er dan op uit om ze live te spelen”, besluit Holly Golightly en da live spelen doet ze op 26 oktober in Vera Groningen.