Loading...
Interviews 2018

Historisch optreden Lake Michigan op Altersonic

Foto: Jaap Kroon

GRONINGEN – Daphne van de Bor en Koen Álvarez Wintels zijn ieder voor zich twee prima singersongwriters, maar hebben hun krachten gebundeld in Lake Michigan. Met mooie intieme Americana veroveren ze van uit Haarlem de wereld en nu met versterking, want het duo heeft een hele band om zich heen. Die band blijft nog even thuis als we Daphne van de Bor en Koen Álvarez Wintels spreken in Haarlem vanwege hun optreden op Altersonic. De liefhebbers van een intieme sfeer en oprechte Americana liedjes moeten op 18 januari zeker De Drie Gezusters in Groningen aandoen. Een heel bijzonder optreden, want het is de eerste keer dat Lake Michigan niet als duo, maar als band voor het publiek staat.

“Daphne en ik zijn in hetzelfde jaar begonnen op het conservatorium in Haarlem, en we hadden eigenlijk meteen wel een klik door de soort muziek die we tof vonden”, beschrijft Koen Álvarez zijn eerste kennismaking met Daphne van de Bor en daarmee de oorsprong van de band. “Voor ons is Americana een mix van stijlen zoals country, folk, blues, enzovoort. die ons allemaal heel erg aanspreken. Ik denk dat het gevoel van authenticiteit een van de grote redenen is waarom dit genre zo populair is.” Een andere catalysator is Haarlem. Een plek die muzikaal momenteel veel moois voortbrengt. “Haarlem is denk ik wel een broedplaats van muziek, mede dankzij het conservatorium en de vele plekken waar je live kan spelen.”

De echte oorsprong van Lake Michigan ligt nog veel eerder. Koen Álvarez Wintels gaat terug naar zijn roots. “Ik heb altijd veel naar muziek geluisterd, maar was eigenlijk nooit geïnteresseerd in het leren spelen. Dat veranderde toen ik zestien was en mijn elleboog in het gips zat.” Er verschijnt een lach op zijn gezicht. “In de perfecte houding om gitaar te spelen!”, voegt hij toe. “Ik pakte de gitaar die thuis lag op en ben nooit meer gestopt. Vanaf het begin is voor mij muziek altijd gekoppeld geweest aan liedjes. Ik probeerde er altijd ook bij te zingen. Dit ging zo door totdat ik besloot om me volledig op muziek te richten en Spanje achter te laten om naar Nederland te verhuizen.” Ondertussen was in Nederland ook bij Daphne van de Bor het pad richting de muziek in geslagen. “Toen ik naar mijn eerste concert ging, zo rond m’n zeventiende, sloeg de vonk over. Ik wist nooit wat ik wilde gaan doen in m’n leven, maar tijdens dit concert werd alles duidelijk. Ik wilde in een band en eigen liedjes gaan schrijven. Toen moest ik aan de bak, dus ik pakte de gitaar en leerde spelen en zingen. Uiteindelijk merkte ik dat ik de muziek niet meer los kon laten en ben ik me hier helemaal op gaan focussen. Ik ben veel gaan schrijven en een aantal van die liedjes zijn nu ook te horen in de Lake Michigan band.”

Beide schrijven liedjes en de liedjes vioor Lake Michigan kennen een heel verschillende achtergrond. “Het creatieve proces verschilt enorm: vaak komen Daphne of ik met een liedje dat al af is”, vertelt Álvarez, “maar we hebben sommige nummers ook samen geschreven, waarbij ik me meer op de muzikale kant van het liedje en Daphne zich meer op de tekst en melodie richt. We vinden inspiratie in bands als Zac Brown Band en the Common Linnets, dus het was een natuurlijke evolutie om uit te breiden met bandleden die ook kunnen zingen.” Het wordt sowieso een historisch optreden van Lake Michigan, want tijdens Altersonic krijgen de nieuwe leden hun vuurdoop. “We hebben Marieke Pelt als drummer erbij. Ze is makkelijk te herkennen aan haar hoed. Onze bassist is Keanu Spruit Bleeker en onze toetsenist is nu Stijn van den Berg. Verwacht van ons optreden op Altersonic alleen maar eigen nummers met veel samenzang,” aldus het oprichtersduo.

Hoewel de band sinds de oprichting in 2015 serieus aan de weg timmert, nu helemaal in de nieuwe bezetting is er nog geen materiaal van hen verkrijgbaar op plaat of CD. “Er staat nog geen album of EP te wachten”, vertellen Daphne van de Bor en Koen Álvarez Wintels, “ons doel is eerst om veel te spelen en ervaring op te doen “on the road”. Uiteindelijk is het daarna zeker het plan om een EP of album te maken en uit te brengen.” Tot het zover is, is het dus zaak om van Lake Michigan te genieten tijdens de optredens en dat kan op 18 januari bij Altersonic in Groningen.