Loading...
Interviews 2015

Graydon James ( The Young Novelists) belooft persoonlijke show

STEENDAM / SIEGERSWOUDE – Graydon James kijkt vooruit naar zijn Europese tour. Thuis in Canada is hij de frontman van Graydon James & The Young Novelists, maar op het vliegtuig na nog een tour in de Verenigde Staten te hebben afgerond stapt alleen zijn vrouw Laura Spink. Dat wordt een meer persoonlijke show, beloofd Graydon James. Op vrijdag 2 oktober staat het duo bij Podium Peter en Leni in Steendam en op 4 oktober bij Bellefleur in Siegerswoude. Nu kijkt hij al vooruit naar de Europese tour.

De naam van de band The Young Novelists is niet toevallig gekozen. ‘The Mall of Small Frustrations’ heet de eerste roman van Graydon James, Twee romans heeft hij onder bewerking als hij tenminste niet aan het muziekschrijven of optreden is. Eerst maar de gewetensvraag wat hem liever is. “Er zijn van die momenten tijdens optredens dat het publiek meezingt met een liedje dat ik heb geschreven. Dat is een hele directe vorm van respons die je bereikt op het moment zelf. Als je een boek publiceert staat dat verder van je af. Soms ontmoet je mensen die het boek gelezen hebben en vertellen je wat ze er van vonden. Beide zijn op hun eigen wijze erg belonend, maar het is geweldig om die onmiddelijke reactie te zien van mensen die reageren op het lied. Er is ook veel te zeggen voor de bezinning en het nadenken over een boek”, komt Graydon James er eigenlijk niet uit.

We komen voor de muziek. In Europa staat James met zijn vrouw Laura Spink op het podium die ook een hoofdrol heeft in The Young Novelists. Eigenlijk staat er afgeslankte versie van de band op de planken. “Ik denk dat het een meer persoonlijke show is als we met zijn beide optreden. We vertellen meer verhalen over de liedjes en er is meer die persoonlijke band met het publiek tijdens optredens met ons tweeen. Met de band zit er meer energie in. Soms past een podium juist dat intieme en andere podia hebben juist meer met een band vol energie. Ik schat dat we de helft van onze shows doen als duo en de andere helft als band. Ik zat in een andere band, maar die hield op te bestaan. Ik had een hele boel liedjes geschreven. Zo’n 53 nummers lagen op de plank. Ik heb ze allemaal opgenomen en op een 3 dubbel album uitgebracht met als titel: “Goodnight, Young Novelist”. Als je een album uitbrengt moet je ook op toernee om dat album onder de aandacht te brengen. Ik realiseerde me dat ik dan wel een band nodig had om de liedjes te spelen. Uit verschillende bands waar ik ooit in heb gespeeld heb ik een aantal lieden opgetrommeld en we zijn twee weken op tour gegaan. Op het moment dat we weer thuiskwamen realiseerden we ons dat we eigenlijk een echte band waren geworden en besloten we verder te gaan onder de naam ‘The New Novelists’ vernoemd naar het album. Dat was in augustus 2009 en sindsdien hebben we heel veel shows gespeeld en meer albums opgenomen.”

Graydon James speelde in eerdere bands als drummer. Een appel die niet ver van de boom viel. “Mijn vader speelde op drums en er stond een drumstel bij ons thuis toen ik opgroeide. Ik ben daarop begonnen te spelen. Ik ben pas veel later toen ik op de universiteit zat begonnen met gitaar spelen. Das was een kwestie van eenzaamheidsbestrijding. Ik zat in een stad waar ik niemand kon en had veel vrije tijd en niks te doen. Ik ben in de muziek begonnen als drummer in verschillende bands. Mijn eerste band die ik zelf heb opgericht had veel meer een rocksound, maar daar kwamen we niet ver mee. Ik heb altijd gehouden van mooie harmoniëen, ik hou van de muziek van de Beach Boys en Crosby, Stills, Nash and Young, en het was heel vanzelfsprekend dat we meer een folksound kregen. Ik speelde immers ook akoestische gitaar en geen elektrische. We maken erg eerlijke muziek en de teksten en boodschap van het liedje is belangrijk in folkmuziek. Het was het natuurlijke proces.”

Graydon James legt nog even uit hoe hij zijn liedjes schrijft. De laatste tijd krijgt Laura Spink ook een steeds belangrijkere rol in het schrijven van de liedjes. “Bijna alle liedjes daar schrijf ik eerst de muziek voor. Ik probeer muzikale ideën te vinden die boeiend genoeg zijn voor een lied. De teksten komen dan wel. Soms heel snel en een andere keer duurt dat wat langer. Ik begin bij een openingsregel. Die moet uniek en boeiend zijn en dan kijk ik waar die heen gaat. Mijn liedjes gaan vaak over zaken uit mijn verleden, maar dat kan ook een verhaal van een vriend zijn of de ervaring van iemand anders waar ik van heb gehoord. Hoe meer liedjes ik schrijf, hoe vaker gaat het over de verhalen van iemand anders of relaties.”

Het album ‘Made us Strangers’ is pas uit en het nieuwste album van The Young Novelists. “We hoopten een eerlijk en oprecht album op te nemen. Daarom hebben we een producer in de arm genomen die er van houdt om muziek op een ouderwetse manier op te nemen. Geen no pitch correction software geen click track. Sommige liedjes hebben we opgenomen als band als we met elkaar speelden. Wat ze noemen een “live off-the-floor” opname. Het was erg boeiend en uitdagend, want iedereen moest precies weten wat ze moesten doen, maar niet verkrampen en ontspannen genoeg zijn om de liedjes met ontspanning en frisheid te spelen. Ik hoop da we er in geslaagd zijn om erg organische en oprechte versies van de liedjes op te nemen voor het album.” Het album heeft de band in ieder geval volop in beeld gebracht in thuisland Canada. Met twee nominaties voor de prestigieuze Canadian Folk Music Award is het nu al een succes. “We willen graag nog vee toeren en spelen”, lacht James. “We kijken er naar uit om onze muziek naar Europa te brengen. Dat is voor het eerst! Ik hoop niet voor het laatst en dat we met regelmaat naar Nederland en Europa kunnen komen met nieuwe liedjes en albums.”