Loading...
Interviews 2016

Gordie Tentrees brengt verrassende muziek uit ijzige streken

HOUWERZIJL – Met zijn nieuwe album ‘Less is More’ onder de arm heeft Gordie Tentrees de Arctische streken van de Yukon achter zich gelaten voor een Europese toernee samen met muzikale makker Jaxon Haldane. Beide Canadezen, Haldane woont overigens in Oklahoma tegenwoordig, trokken onlangs door Spijkerboor en via Duitsland keren ze nu terug naar Nederland voor een optreden in Houwerzijl in de Ruimtela, waar de organisatie van Roodehaan een wintersonderdak en nieuwe formule voor de uit hun jasje gegroeide ‘Bord op Schoot’ concerten heeft gevonden. Dit ‘House for Sale’ concert is op 28 november, een dag eerder op 27 november staan Tentrees en Haldane in Steenwijk voor een Farmhouse concert.

De Yukon, dat is het ijzige Noorden van Canada. Een gebied dat in Nederlandse begrippen staat voor toendra, grizzlyberen en sneeuwscooters, waar golddiggers een bestaan uit de bodem proberen te krabben. Het is echter ook een gebied waar regelmatig prachtige muziek vandaan komt. Afgelopen zomer verraste Brandon Isaak, ook een zoon van de Yukon, velen al met zijn sterke optredens op Art Carnivale en nu is er dus Gordie Tentrees die we al veel langer kennes door zijn veelvuldige optredens in Nederland. Ze brengen muziek met een warmte die ze zeker niet uit de ijzige wintermaanden putten. “Wat ik speel noemen we Yukon Roots Music”, legt Tentrees uit. “Het hoort bij en klinkt als de muziek van het gebied waar ik woon in het afgelegen Noorden van Canada. Het is een mix van folk, blues, country en bluegrass. Voor het publiek wijkt wat wij brengen vaak nogal af van wat ze gewend zijn. Het is niet zomaar een songwriter show. We vertellen verhalen, spelen zo’n acht instrumenten. Het klinkt als een volledige band, terwijl we maar met ons tweëen op het podium staan. Dat wil het publiek wel eens verrassen”, lacht Tentrees op voorhand. Tentrees is inmiddels een bekende verschijning op verschillende podia. Deze keer heeft hij Jaxon Haldane als ‘sideman’ meegenomen. “Jaxon en ik kennen elkaar al jaren. Zo’n twaalf jaar geleden kwam ik zijn bluegrass band The D Rangers regelmatig tegen op festivals en als ik aan het toeren was door Canada. Jaxon viel me op. Hij is buitengewoon getalenteerd en brengt een kracht met zich mee op het podium, waardoor het klinkt alsof er vier man spelen in plaats van hij alleen. Ik waardeer erg wat hij op het podium brengt en zijn vriendschap als we onderweg zijn. Hij is een geweldige zanger en een getalenteerd liedjesschrijver. Ik heb deze toernee nog een liedje samen met hem geschreven over Armand, de Nederlandse zanger die pas is overleden. Het publiek is altijd blij als hij er bij is, als voorprogramma, maar ook als hij me met zijn banjo, mandoline, zingende zaag of sigaarboxgitaren muzikaal ondersteund tijdens mijn optreden. Ik voel me erg vereerd dat hij er bij is deze toernee”, prijst Tentrees zijn reisgenoot.

De huidige toernee is mede ter promotie van het nieuwe album van Tentrees dat recent is verschenen. “Ik heb net mijn album ‘Less is More’uitgebracht. Het is mijn zesde album en mijn achtste keer dat ik Europa aan doe voor een toernee. Ik beschouw het nieuwe album als mijn beste tot nu toe. Voor het album heb ik een dertigtal liedjes geschreven en daar de beste uitgekozen en de liedjes die een eenheid vormden. Wat me ook erg aanspreekt is dat ik de liedjes van dit album allemaal live kan spelen. Dat was bij voorgaande albums niet altijd het geval. Ieder lied heeft een speciaal verhaal. Liedjes schrijf ik bijna elke dag. Soms is het maar een paar woorden of een refreintje waar ik later op verder bouw. De meeste liedjes komen voort uit gespreken die ik heb op reis. Soms begint een liedje met een refrein, soms met een melodie. Vroeger thuis was ik al de hele dag omgeven met muziek. Mijn moeder was Radio DJ, maar speelde piano, gitaar en de fluit. Ik heb thuis al kennisgemaakt met grote Canadeze liedjesschrijvers als Fred Eaglesmith en Rick Fines.”

Gordie Tentrees geniet van de toer. “De toernee door Europa is geweldig, We krijgen een super respons van het publiek. De bezoekers van de concerten begrijpen wat we proberen te bereken en dat we heel verschillend zijn van andere acts uit Noord Amerika. In September van 2016 kom ik terug voor mijn negende toernee. Ik kijk er naar uit.” Eerst nog deze toernee afronden met optredens in Steenwijk en Houwerzijl.