Loading...
EurosonicInterviews 2019Popronde

Eva van Manen: “Het gruizige, het roestige staal, de drukte”

AMSTERDAM – De laatste keer dat we haar zagen was in een fietsenzaak in Meppel voor de Popronde. In Amsterdam, haar woonplaats, komt ze ook aan op de fiets, het wat druilerige weer trotserende met een kekke pet. In de muzikale geschiedschrijving van deze Nederlandstalige zangeres zal 2019 met grote letters worden bijgeschreven. Het ging stromen voor Eva van Manen met mooie optredens en goede ontwikkelingen. Een debuutplaat, een zeer drukke Popronde en per ongeluk onthulden we in de recensie van haar Popronde recensie een dag te vroeg dat ze ook nog op Eurosonic/Noorderslag staat in Groningen op 18 januari en kan ze al haar album tour aankondigen die haar onder andere op 22 mei in Neushoorn in Leeuwarden zal doen belanden. In Amsterdam is koffie nooit ver weg en besluiten in verband met de regen maar niet een interview te doen op de fiets, maar een warm en droge plek op te zoeken waar Eva van Manen zaken eens rustig kan toelichten.

De pet gaat af als Eva van Manen aan tafel schuift en met een vrolijke en eerlijke oogopslag de eerste vraag afwacht. Ze heeft duidelijk schik in het interview en de komende evenementen. Voor we vooruitkijken, blikken we eerst nog even terug. De Popronde is op het eindfeest op 30 november in haar thuisstad na klaar. Dat zal haar laatste optreden in het kader van dit festijn worden. “De reden dat ik me opgegeven heb voor de Popronde is dat ik best onbekend was als artiest. Ik had drie jaar aan mijn album ‘Politiek & Liefde’ gewerkt. Daarvoor had ik in 2015 met Spinvis en theatercollectief De Hollanders een EP’tje uitgebracht, maar verder niks. Dus dat was de voornaamste reden om me op te geven. Ik heb 28 shows gespeeld op hele toffe locaties. Ik had geluk met over het algemeen een heel aandachtig publiek. Het heeft me nieuwe vrienden opgeleverd, een beter inzicht in hoe de muziekindustrie werkt, een nieuw netwerk, een optreden bij ‘De Wereld Draait Door’, ja echt een berg met goede dingen. Een management. En”, straalt de zangeres over tafel, “dit interview!” Dan gaan we nog verder terug in de tijd. Spontaan vertelt Van Manen over hoe het allemaal gekomen is. “Ik was zes en toen wilde ik perse piano leren spelen. Ik herinner het me niet of het werd gestimuleerd, in elk geval zat mijn moeder op les en wilde ik dat ook. Ik vond klassiek spelen heel erg leuk maar was ook wel snel afgeleid, dan verzon ik eigen liedjes. Dat doe ik dus nog steeds”, lacht Van Manen.

“De doorslag om artiest te worden…”, laat ze de vraag even hangen, om haar gedachten te ordenen. “Mijn moeder is kunstenaar. Zij is een voorbeeld voor mij. Verder leef ik echt in twee werelden. Eentje is de buitenwereld waar ik als hypergevoelig en eerlijk mens vaak stress ervaar en een wereld binnen het maken van muziek waarin ik rotsvast ben. Waarin tijdens het spelen op momenten geen twijfels bestaan. Waarin ik kan verleiden en kan lachen en plezier heb. Dan klopt het helemaal wie ik ben en wat ik doe, zonder veel vragen eromheen. Dat is iets dieps waar ik naar terug verlang als ik geen muziek maak. Zoals je in een mooi computerspel ook steeds verlangt naar wat er in het volgende level te vinden en te ontdekken is. Zoiets.”

Dan komen we op haar muzikale escapades van dit moment. Haar mooie Nederlandstalige teksten met begeleiding op toetsen hebben de afgelopen periode meer dan de aandacht getrokken in een sound die ergens tussen de zorgvuldige elektropop en de folk zit. “Op dit moment speel ik in mijn eentje. Ik heb mijn sound gevonden door naar veel verschillende muziek te luisteren. Mijn reizen naar mijn zus die in New York City woont hebben ook bijgedragen aan de sound van mijn eerste album. Het gruizige, het roestige staal, de drukte, de muzikanten in de metro en in clubs, het energieke karakter van de New Yorkers. Dat heeft ook bijgedragen aan de sound denk ik.” Met deze invloeden uit New York, dan toch Nederlandstalig zingen, informeren we. Haar antwoord is even duidelijk als nuchter: “Omdat mijn gedachtes ook in het Nederlands zijn!”

“Refrein-zinnen of lijntjes komen vaak gewoon aanwaaien als ik ergens wandel, of als ik andere dingen doe,” gaat ze verder als het gesprek naar songwriting waait en ook buiten de bladeren van een even verderop staande eik voor de ramen nattig glanzend van de regen dwarrelen. Het deert niet, want ook de tweede kop koffie is verwarmend. “Maar soms ook als ik een mooi geluid hoor of een mooi akkoord. Het zoeken naar dingen of situaties om over te schrijven gaat eigenlijk de hele dag wel door. De opwinding van dat je iets bedenkt waarvan je voelt: dit zou weleens een goed nummer kunnen worden. Dat gevoel is verslavend. Dus jaag je daar ook naar. Ik denk dat ik nieuwsgierig ben. Ik wil weten wat anderen denken, wat iemand voelt. En waarom dan. Ook mijn verbazing of ongeloof is soms een bron. Ik ben zelf best wel eerlijk en ik vind het logisch dat we er als mensen zijn voor elkaar en vanuit empathie elkaar helpen. Opportunisme en egocentrisme, natuurlijk is het logisch dat het in ons zit, want we willen overleven. Maar toch verbaas ik me erover als ik het zie en daar kan ik dan weer mooi over schrijven.”

Veel van deze liedjes zijn terechtgekomen op haar album ‘Politiek & Liefde’ dat dit jaar werd uitgebracht. In 2020 gaat Eva van Manen serieus met het album de zalen in. Op 11 februari volgend jaar is het eerste optreden van de ‘Politiek & Liefde ‘ Tour en dus op 22 mei komt ze in het kader van deze tour in Neushoorn in Leeuwarden, maar voordat overal in het land. “Het plan voor het maken van dit album ‘Politiek & Liefde’ was eigenlijk best naïef of bescheiden. Ik breng het uit en ik hoop dat mensen het mooi vinden. Mijn geluk is dat het na de release werd opgepikt door mijn boekingsbureau en weer later, een paar weken geleden, ging ik een samenwerking aan met mijn huidige management. Slowcooking!”

We nemen even een zijstraatje, figuurlijk dan. Eva van Manen is naast zangeres en songwriter ook actief in het theater en als producer. We leggen haar de gewetensvraag voor waar haar hart het meeste ligt. “Mijn hart ligt wel echt bij muziek, als ik moest kiezen, maar ik vind het wel tof om voor theater te componeren. Ik weet niet of ik het leuker vind om voor anderen of voor mezelf iets te maken. Ik vind het heel leuk om helemaal in mijn eigen vacuüm te duiken, zoals nu met het maken van mijn tweede album. Ik vind het ook heel erg leuk om iemand anders te helpen en te zien groeien in een track of compositie die ik voor diegene heb gemaakt. Ik ben geen moeder, maar als muziek begint te leven en iemand het eigen maakt en ik zie diegene groeien doordat het lukt, dan voel ik me wel echt een trotse moeder of vader”, vertelt Van Manen ongeveinsd en met grote ernst.

Eurosonic / Noorderslag dan. Een onderwerp waar ze duidelijk blij van wordt en naar uitkijkt. Toch een soort ridderslag voor een Nederlandse artiest is een optreden op dit showcase festival. Wie hoop je dat er voor het podium staat, grappen we als we het over de zakelijke kant hebben. Nadenkend kijkt ze naar buiten. “Haha, hmm…”, lacht ze om de vraag om dan vol geestdrift te antwoorden. “Thom Yorke, voor een samenwerking, dat zou wel leuk zijn!” De Radiohead zanger komt op 6 juli naar Amsterdam voor een solo optreden, maar is dus bij deze ook uitgenodigd in Groningen om eens te kijken of hij niet met Eva samen een liedje kan schrijven of dat Van Manen een voorprogramma kan doen. “Nee zonder grapjes. Ik hoop erg om deze zomer op mooie festivals te staan, zoals Oerol of Into the Great Wide Open. Dat zou te gek zijn. Daar droom je van en daarvan denk je ‘misschien over vijf jaar’, maar dat dacht ik over Eurosonic / Noorderslag ook! “Tijdens ESNS kun je een solo show verwachten waarin ik zelf synths speel en beats uit samplers en loops opbouw. De muziek puur zoals ik die heb bedacht. Tijdens de album tour speel ik met een tweede muzikant. Hij speelt gitaar, bas en percussie. Daardoor kunnen we het grootser aanpakken. Ook gaan we met licht en decor werken, het wordt echt een show. Ik heb er zin in!” Een mooi eindpunt. Op 18 januari komt Van Manen voor haar Showcase naar Groningen en daarna trekt ze het land door om op 22 mei met de Politiek & Liefde tour ook Neushoorn in Leeuwarden aan te doen.