Loading...
Interviews 2018

Elsa Lester: “Het is speciaal om je eigen muziek uit te brengen”

GRONINGEN – Langzaam werkt het Popronde spektakel zich door Nederland. Op 4 oktober wordt Groningen aangedaan en één van de optredende artiesten die dag is Elsa Lester. Deze prettig rockende DIY singersongwriter staat die datum in De Jongens van Hemmes. Een platenzaak, maar hebben die ook cassettes? Elsa Lester liet haar nieuwe album verschijnen op dit medium. Oorspronkelijk vanuit Dronten volgt Elsa Lester haar eigen spoor naar muzikale voldoening inmiddels vanuit Amsterdam als thuisbasis. Een gesprek over rock, DIY, cassettebandjes en wat ze verwacht van de Popronde.

“Toen ik 7 was begon een vriendinnetje van mij met piano les en dat wilde ik toen ook wel dus daar ben ik op die leeftijd mee begonnen”, vertelt Elsa Lester. “Later kwamen daar gitaar, basgitaar en cello bij. Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd en gesteund in mijn muzikale keuzes maar het was zeker geen verplichting. Mijn ouders en broertje, en ook de rest van mijn familie, doen helemaal niets met muziek”, lacht de artieste uitbundig als de laatste vlagen van de eerste herfststorm de hemel boven Amsterdam weer schoonvegen. “Toen ik op mijn twaalfde rockmuziek ontdekte, kwam ik erachter dat ik dat ook heel graag wilde doen. Vooral het schrijven van eigen materiaal vond ik interessant. Het heeft vervolgens nog 8 jaar voordat ik begon met zingen en het schrijven van eigen nummers. Ik heb heel lang gedacht dat ik niet kon zingen maar dat kwam gewoon omdat ik het niet durfde. Inmiddels heb ik gelukkig totaal geen probleem meer met zingen voor een publiek. Ik ben opgegroeid in Dronten, maar dat is niet echt spectaculair en totaal niet inspirerend voor mij als artiest. Ik woon inmiddels bijna een jaar in Amsterdam maar het is ook niet zo dat die stad me nou heel erg inspireert.”

We duiken dan direct in haar voorliefde voor het spelen van Rock en hoe dat haar sound heeft gevormd. “Ik ontdekte dat genre nadat ik de band Petite League had ontdekt in 2014. De zanger van die band had een ander project, Spark Alaska, waar ik weleens naar had geluisterd en doordat ik hem volgde kwam ik erachter dat hij een nieuwe band had opgericht. Vervolgens ontdekte ik ook nog eens Bandcamp en toen ging er al helemaal een wereld voor me open. Ik heb zo ontzettend veel muziek en genres gevonden op die website waar ik nu nog steeds heel graag naar luister, denk aan Twin Peaks, Goth Babe, Hockey Dad, Frankie Cosmos, Surf Curse en nog veel meer. Veel van de bands die ik daar heb gevonden maken indie rock, of een soortgelijk genre. Muziek die me aansprak en dat ben ik gewoon gaan maken. Ik denk dat het genre me gewoon op de een of andere manier goed ligt, ik moest het alleen eerst even ontdekken.”

“Ik begin altijd eerst met de muziek bezig en het werkt voor mij het beste als ik direct een idee heb voor de tekst, maar dat gebeurt helaas niet zo vaak”, kijken we dan nog dieper als het gaat over het ontstaan van de liedjes van Elsa Lester. “De onderwerpen komen gewoon vanzelf in me op terwijl ik schrijf, het werkt voor mij niet als ik eerst met een onderwerp kom en dan ga schrijven. Ik heb het vaak geprobeerd maar het lukt me dan niet om teksten te schrijven die ik goed genoeg vind.”

Elsa Lester is de artiesten naam van Lisa van Kampen en eerder bracht ze ook onder de naam Great Profile muziek uit. We vragen haar naar de verschillen of overeenkomsten. “Lisa, Great Profile, Elsa Lester, het is allemaal dezelfde persoon alleen dan met allemaal een andere naam. Mijn eigen naam is Lisa en ik bracht eerst mijn muziek uit onder de naam Great Profile maar omdat er vaak verwarring was over wie nou Great Profile was heb ik later besloten om de naam te wijzigen naar Elsa Lester. Great Profile vond ik teveel klinken als een bandnaam.”

Elsa Lester etaleert het DIY van haar muziek. Zelf doen blijkt belangrijk voor haar, maar ze komt ook de beperkingen tegen. “Ik vind het leuk om mensen te laten weten dat ik alles helemaal zelf heb gemaakt en dat het ook gewoon prima kan! Veel Bandcamp bands waar ik naar luister doen het ook zelf of zijn zo begonnen en dat was voor mij, toen ik nog aan dit project moest beginnen, een reden om het zelf allemaal uit te zoeken. Want als zij het kunnen dan kan ik het ook! En dat vind ik het leuke aan DIY, je kan alles zelf bepalen en iedereen kan het! Je moet alleen wel even wat tijd besteden aan het uitzoeken van hoe alles werkt maar het is het waard”, vertelt ze met een instemmende lach. “Het is super fijn om alles op mijn eigen tempo te doen en met niemand rekening te hoeven houden. Maar aan de andere kant mis je dan ook wel goede ideeën van een ander die jij niet had kunnen bedenken of waar je niet aan hebt gedacht. Het grootste nadeel voor mij is denk ik dat ik er te weinig vanaf weet om echt een goed product af te leveren. Ik ga altijd net zolang door tot ik er helemaal tevreden mee ben, maar ik heb ook weleens een nummer moeten schrappen omdat ik het gewoon niet voor elkaar kreeg iets vets van te make. Dat is dan wel jammer.”

Haar laatste kakelverse uitgave is de EP ‘Dinner Party’ die verschenen is op cassette en digitaal. “Mijn doel met ‘Dinner Party’ was om wat meer indie rock nummers in plaats van indie pop nummers, zoals ‘True Blue’ en ‘Indigo’ van mijn vorige album ‘Stress Relieve’, uit te brengen. Ik denk dat dat wel is gelukt. ‘Dinner Party’ is uitgebracht via cassette label Z Tapes. Ook dat label heb ik gevonden op Bandcamp en ben ik toen daar en ook op social media gaan volgen. Vervolgens ben ik in contact gekomen met de eigenaar en hebben we besproken om mijn EP op dat label uit te brengen. Ik wilde heel graag weer iets fysieks uit brengen. Mijn eerste album Stress Relief heb ik zelf uitgebracht op CD maar toch vind ik CD’s een beetje te lame om dat weer te doen. Tapes zijn gewoon ontzettend leuk en een stuk goedkoper dan vinyl, wat weer een stapje verder is.”

Dat kijken we nog even vooruit. Haar eerste Popronde optreden heeft ze al achter de rug deze herfst zullen nog flink wat volgen. We vragen naar de drijfveer om haar studioslaapkamer te verlaten en de bühne te bestijgen. “Toch die jeugdige droom die ik had sinds ik 12 jaar oud was. Ondanks dat je kwetsbaar bent als je je eigen muziek uitbrengt vind ik het toch wel iets heel speciaals hebben. Het is gewoon leuk om het met anderen te delen zeker als er dan ook nog naar geluisterd wordt! Tijdens de Popronde breng ik een leuke show met oude en nieuwe hits”, glimlacht Elsa Lester. “Ik hoop dat ik door de Popronde een plekje kan veroveren op Eurosonic Noorderslag, dat lijkt me echt heel leuk! Verder zou ik volgend jaar meer willen spelen en hoop ik dat meer mensen mijn muziek leren kennen. Ik denk dat de Popronde een band best wel veel kan bieden en het is gewoon een kans die je moet aangrijpen!” Nu maar hopen dat de Eurosonic Noorderslag programmeurs op 4 oktober aanwezig zijn.