Loading...
Interviews 2017

Elles Bailey: “Ik voel me van nature thuis bij de blues”

elles bailey press

Foto: Rob Vanderplank

AMEN – Het is één van de opkomende rootszangeressen van onze Britse overzeese overburen en wellicht doet de term opkomend haar wel te kort. Elles Bailey moet nog haar debuutalbum uitbrengen, maar heeft al een sinds 2013 opgebouwde live reputatie en een drukke agenda vol met optredens. De combinatie van blues, roots en soulmuziek is zeer aansprekend. De bezoekers van De Amer in Amen kunnen op 26 maart kennis maken met Elles Bailey als ze het roemruchte podium gaat betreden. Tussen alle optredens door op de Britse eilanden vertelt Bailey thuis in Bristol over haar muziek, loopbaan en het verhaal van haar opmerkelijke stem.

Elles Bailey maakt het zich makkelijk. Gaat er eens goed voor zitten op een mooie droge, maar bewolkte winterdag in Bristol. “Mijn reis in de muziek is al erg lang geleden begonnen. Ik was drie en werd met een noodgang naar het ziekenhuis gebracht. Ik was ernstig ziek en voormijn leven werd gevreesd. Om me te redden werd ik zeventien dagen lang geïntubeerd. Ik kreeg een slang door mijn keel om me mijn levensfuncties aan de gang te houden. Ik had een virale en bacteriologische longontsteking en normaal gesproken had ik dat niet kunnen navertellen, maar gelukkig wisten de dokters me te genezen met gebruik van de meest geavanceerde technieken. Een gevolg was wel dat op het moment dat ik weer begon te praten mijn ouders eigenlijk niet wisten wat ze hoorden. Ik had geen stem meer van een klein kind, maar van iemand van tegen de zestig die zijn leven lang zwaar gerookt had en een fles whisky per dag had gedronken. Mijn ouders namen me mee naar een specialist op het gebied van spraak. Er was niks mis met mijn stem. Deze specialist vertelde wel dat als ik ooit zangeres zou worden, ik het ontzettend goed zou doen als ik de blues zing. Mijn vader heeft me bloot gesteld aan een dieet van Chess Records en Old School Rock and Roll. Hij speelde als bassist in een band en al erg jong ging ik mee en zong met de band. Dat is waar het eigenlijk allemaal voor me begon. Luisteren naar de band van mijn vader en dan Stage Crashing. Mijn stem helpt daarbij. Ik weet dat mijn ouders het zeker geen zegen zouden hebben genoemd in die tijd, maar achteraf is het een ‘blessing in disguise’ gebleken.”

“Ze vragen mij vaak”, vervolgt Elles Bailey als een flauw zonnetje even door de wolken dringt, “of ik de blues heb gevonden of dat de blues mij vondt. Ik denk dat door mijn ziekte je wel kunt stellen dat de blues mij heeft gevonden.” Het is even stil en ze denkt na. “Het was wel zo, toen ik ouder was, moest ik de blues weer vinden. Ik voel me van nature thuis bij de blues met mijn ‘husky toned’ stem. Mijn muziek en sound heeft zich geëvolueerd vanuit de artiesten waar ik naar luisterde, van de mensen waarmee ik samen op het podium sta en van al het andere om me heen dat me beïnvloed. Dat alles samen verweeft zich in mijn muziek en geeft het dat rootsy bluesy gevoel dat zich laat voelen door country, soul en rock.” Van haar blues naar een algemene blues. Kan ze het succes van de blues verklaren. “Ik denk dat het is omdat jullie op het continent smaak hebben”, grijnst Elles Bailey. “Ik hou er van om in Europa op te treden”, neemt ze ongemerkt een voorschot op de Brexit uit Europa. “Jullie weten hoe jullie muziek moeten apprecieren en jullie behandelen artiesten uitstekend. Het is altijd een plezier om in Europa op te treden. Het is niet de eerste keer dat ik naar Nederland kom, maar ik kan niet wachten om terug te komen.” Bailey kijkt vooruit naar haar optreden in De Amer. “Ik verwacht een geweldig publiek die goede klanken weet te waarderen en weten hoe ze een feestje kunnen bouwen.”

Het is duidelijk dat het podium Elles Bailey roept en ze niet kan of wil weerstaan aan deze lokroep. “Ik zou niet willen zeggen dat muziek maken nou zo’n geweldige verstandige beroepskeuze is”, lacht ze. “k hou er van. Het was mijn droom vanaf dat ik erg jong was om een lange loopbaan in de muziek te hebben. Ik ben nu bezig mijn route uit te stippelen om te kunnen blijven doen waar ik van hou.”

Mijn liedjes”, vervolgt de Bristolse, “komen op een nogal organische wijze tot stand. Soms is het de tekst die als eerste komt, soms is het de melodie en als ik samen met iemand schrijft heeft dat ook zijn invloed en natuurlijk op wat instrument ik schrijf. Het liedje ‘Girl Who Owned the Blues’, dat is een liedje waarbij het draait om de tekst, net als ‘Perfect Storm’. Ik had net een Europese toer afgerond en had een Netflix marathon. Ik keek naar ‘Little Girl Blue’ een docufilm over Janis Joplin en toen het afgelopen was had ik de tekst voor ‘The Girl Who Owned the Blues’. Ik keek naar ‘The Muscle Shoals’ een documentaire en was daar ondersteboven van dat verhaal en de kleurenblinde muziek die uit dat achterafplekje kwam.” De documentaire gaat over de Fame Studio’s in Muscles Shoals, waar mensen als Aretha Franklin, Jimmy Cliff, Alisia Keys, Etta James en Mick Jagger en nog veel andere artiesten hun muziek opnamen. “Perfect Storm’onstond tijdens het kijken. Mijn nieuwe single ‘Wildfire’ welke ik samen heb geschreven met mijn gitarist Joe Wilkins, dat gaat helemaal over de riff en de vibe en ik heb een tekst daarom heen geschreven. En zo nu en dan schrijf ik een liefdesliedje. Zomaar zonder dat daar een noodzaak aan ten grondslag ligt, alleen maar omdat ik van hou om te schrijven en een verhaal te vertellen.”

Een belangrijke inspiratiebron voor Elles Bailey is Bristol. De stad van waaruit ze de wereld veroverd, maar waar ze ook nadrukkelijk deel van uit maakt. “Bristol is zo’n levendige stad en het is zo’n bron van inspiratie alleen al door deel uit te maken van de muziekscene met al zijn verschillende stromingen en vormen. Ik heb net de muziekvideo uitgebracht die hoort bij de single ‘Wildfire’. Ik wilde daarin de iconische plekken in Bristol laten zien, omdat ik zoveel van de stad hou.” In de video loopt Bailey door de stad. “We hebben de video op 13 januari opgenomen. Het had ’s nachts gesneeuwd en het was zooo koud”, bibbert de zangeres nog bij de gedachte. “Heeft Bristol invloed op mijn sound. Ik ben er zeker van.”

Dit voorjaar is de het hoogtepunt het uitbrengen van haar eerste album. Een gebeurtenis waar de Britse Bluesdame erg naar uit kijkt. “Ik had eigenlijk twee doelen met dat album. Het eerste was dat ik na twee EP’s te hebben uitgebracht ik klaar was om een volledig album uit te brengen. Het tweede doel was om een album uit te brengen waar ik trots op kon zijn en ik ben er erg trots op. Een derde doel om het album in april uit te brengen gaat niet lukken. De releasedatum is nu in de tweede helft van mei. Het is het waard om op te wachten, dat beloof ik. Ik mocht het album opnemen in Nashville en daar gebruikmaken van een aantal geweldig getalenteerde musikanten en dat was een ervaring die je nederig maakt. Ik had het hele album al geschreven voor ik op het vliegtuig stapte, maar ook in Nashville heb ik nog een aantal liedjes geschreven en twee van die lidjes zijn ook nog op het album terecht gekomen. Ik ben nu zo klaar om het album in de wereld los te laten.” Of Elles Bailey het album bij zich heeft in De Amer blijft dus even de vraag, maar de Bristolse zal vast een aantal nummers in haar setlist verwerken.

Elles Bailey staat op 26 maart in De Amer in Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *