Loading...
Interviews 2019

Drukbezette Hannah Mae belooft vette set

EMMEN – Hannah, Hannah, HANNAH …..wacht even. Het zijn drukke dagen voor Hannah Schoonbeek die momenteel de Noordelijke podia met veel succes met haar band Hannah Mae bestormt. Neem komend weekend als het Fries Straat Festival op 24 mei in Leeuwarden op het programma staat. Op 25 mei speelt ze op het jonge talenten festival ‘The Spy and The Butcher’ in de Grote Kerk in Emmen en het weekend wordt dan afgesloten met nog een optreden op diezelfde dag, maar dan op het Foodloversevent Weerdinge. Als we de jonge Drentse van haar fiets hebben getrokken, haar gitaar op de rug, en haar zover hebben gekregen dat ze even rustig op een bankje plaatsneemt om te vertellen over haar muziek doet ze dat honderduit. Enthousiast gaat ze in op een loopbaan die eigenlijk nog maar net van start is en hoe die is gedreven door haar liefde voor muziek. Aanvankelijk één van de velen met een gitaar is ze in korte tijd bandleidster geworden, heeft een EP uit en schrijft ze nu welhaast routinematig met mensen als Daniel Lohues en Ilse DeLange, maar het meisje dat meezong met K3 is nog helemaal niet zo ver uit zicht verdwenen.

“Ik ben van kleins af aan bezig geweest met muziek, als kind vond ik het al heel leuk om te zingen, ja ik zong de liedjes van K3 voor de buurt”, lacht de Emmense. “Mijn moeder zingt in een koor, zo heb ik het van huis uit meegekregen. Er werd vroeger bij ons thuis redelijk vaak muziek gedraaid, wel hele verschillende stijlen. Mijn vader hield van onder andere Jimi Hendrix, AC/DC en Guns & Roses en mijn moeder draaide vaak Bløf. Zo heb ik veel verschillende elementen van muziek leren kennen.” Een mooie basis die Schoonbeek uiteindelijk op het podium bracht “Het grappige is dat dit niet één bepaald moment was dat ik dacht; ik wil artiest worden. Ik had sowieso eigenlijk altijd al in mijn achterhoofd zitten dat ik iets met muziek wilde doen, het was vanzelfsprekend dat dit niet uit mijn leven zou verdwijnen. Het moment dat de vonk echt oversloeg, was toen ik steeds meer begon op te treden. Dan merk je vanzelf of je het fantastisch vindt of niet.”

De basissound van Hannah Mea is country. Het is een genre dat haar op verschillende manieren aanspreekt. “Ik vind de melodieën heel mooi en de instrumenten heel aansprekend. Ik houd bijvoorbeeld van de sound van een banjo, dat is supercountry natuurlijk. Maar ik vind het ook leuk om stijlen te combineren, zoals country & pop of pop & indie.” Hannah Schoonbeek schrijft haar liedjes zelf, maar tegenwoordig zijn het grote namen die met haar om tafel zitten om liedjes te componeren. “De manier van liedjes schrijven kan heel erg verschillen. Als ik ergens mee zit, of juist ergens heel blij mee ben, rolt de tekst en muziek er vanzelf uit. Muziek is dan een soort therapie voor mij. Maar soms ga ik er ook gewoon voor zitten, met bijvoorbeeld de gedachte ‘’Nu wil ik een liedje schrijven over dit huis’’ of waar dan ook maar over.” Dan kijken we even naar haar samenwerkingen met Daniël Lohues en Ilse DeLange waarmee ze dit jaar liedjes schreef. Het blijkt dat ze veel van hen heeft opgestoken. “Ja het klopt dat ik met Daniël Lohues en Ilse DeLange liedjes heb geschreven. Wat ik van hen heb geleerd is veel nadenken over teksten: hoe wil je precies iets zeggen? Waar wil je de nuance op leggen, hoe wil je dat fraseren, hoe past dit in de rest van het verhaal van het liedje, etc.”

Was thuis een mooie basis met zingende moeder, platendraaiende vader en luisterende buren, ook in Emmen vond Hannah Schoonbeek een vruchtbare bodem om haar creatieve ambities verder uit te bouwen, zoals getoond zal worden op haar thuiswedstrijd bij ‘The Spy and The Butcher’. “Ik word zeker gestimuleerd in het muzikale klimaat in Emmen. Evert Hoven is bijvoorbeeld iemand die ontzettend veel voor zijn rekening neemt als het gaat over jong muzikaal talent ondersteunen, hij organiseert veel evenementen die een platform bieden voor jonge muzikanten uit de buurt van Emmen. Verder moet je er denk ik zelf een beetje tussenkomen, de juiste mensen leren kennen. Veel naar jamsessies gaan en kennismaken met goede muzikanten! Als je alleen maar thuiszit kom je niet verder, dus het moet ook vanuit jezelf komen. Als je écht gemotiveerd bent, merken mensen dat op en krijg je vanzelf die waardering terug.”

Hannah Mae had verwacht op dit moment een EP uit te hebben, maar zoals dat gaat in dat soort processen er is even vertraging. “De EP is nog niet uit helaas”, klinkt het wat sip, maar dan lacht ze weer als ze terug denkt aan de gang van zaken. “Het opnameproces verliep heel natuurlijk, ik had een hele fijne samenwerking met Jeff Zwart. Hij heeft gelijk hele mooie ideeën voor hoe een liedje moet klinken!” De EP blijft dan nog even staan onder het kopje wordt verwacht. Tot die tijd zijn het dus de optredens waar je naar toe moet om Hannah Mae te beluisteren en gelukkig zijn die er volop. Niet alleen komend weekend, maar de hele zomer en najaar staat al vol met mooie namen. Het Hello Festival, Page Festival, Rumbling Earth en zelfs De Amer in Amen staan op het programma, hoewel die laatste show nog even wachten is, want die gehaktballen waarvoor het podium in Amen beroemd is naast de muziek, worden pas op 9 november geserveerd. “Ik vind optreden in de eerste plaats gewoon heel leuk om te doen. Ten tweede hoop ik mensen te raken met mijn liedjes. Het is zo gaaf om te zien dat wat ik creëer, effect heeft op anderen. Of ze er nou blij of verdrietig van worden, muziek doet iets met mensen en dat vind ik heel mooi. Dit weekend hoop ik veel mensen te zien op het Fries Straat Festival of bij ‘The Spy and The Butcher’. We spelen een vette set met band! Een mix van rootsy, country, pop en rock. Dat zijn denk ik wel de keywords! En heel veel plezier natuurlijk.” Wat kun je nog meer verwachten. Hannah Mae, binnen kort op een podium in de buurt. Ondertussen fiets Hannah Schoonbeek verder. Er wordt op haar gewacht, in Leeuwarden en in Emmen in Amen en daarna? Wie weet!