Loading...
Interviews 2016

DOOXS is pril maar succesvol

FOTO: Laura Andalou

LEEUWARDEN – Eigenlijk is DOOXS nog maar een baby. Nog amper een half jaar, maar nu al enorm succesvol. Bij toeval kwamen Aniek de Rooij en Djoeke Boomsma in contact en na een eerste kennismaking bleek het ook muzikaal te klikken bij het Rotterdamse damesduo. Ze stonden al in Reykjavik, op Eurosonic, wonnen prijzen en als kers op de taart staan ze op Ondergronds in Neushoorn in Leeuwarden op 18 februari met nog twee andere steengoede bands het Groningse KIN en The Future’s Dust. Alle reden voor een kennismaking met Dooxs. Het vrouwelijke indietronicaduo van Nederland.

“Ik zag Aniek een half jaar geleden bij een ander bandje haar ding doen. Ze maakt een enorme soundscape om de band heen”, vertelt Djoeke in thuisbasis Rotterdam, waar beide dames hun verhaal doen. “Dat vond ik zo tof dat ik haar de dag erna een bericht heb gestuurd of ze een keer met mij muziek wilde maken. Toen zijn we gaan zitten en in één middag was daar onze single ‘Nude’.” Aniek vult aan: “Het was eigenlijk meteen al duidelijk dat dit niet bij een keer zou blijven. Dat het zo van zelf gaat heb je niet zomaar met iemand.” Een band was geboren en we noemen haar DOOXS.

Een volgende stap is dan het schrijven van nummers. Een taak waar beide dames zich met overgave op storten. Aniek: “Meestal gaat het zo dat Djoeke met een nummer aan komt zetten. Zij zingt dan de vocals in en dan bouwen we er samen de hele track omheen. Inspiraties komen van artiesten als Jon Hopkins, Moderat, Howling, James Blake.” Djoeke: “We vinden het tof om verschillende invloeden te combineren. Onze nummers kunnen van heel intiem opbouwen tot een keiharde techno track. Dat is juist leuk, want dat verwachten mensen meestal niet van twee chicks. Ik ben heel lang op zoek geweest naar de juiste sound voor mijn songs. Ik ben niet echt een verhalenverteller, ik wil vooral graag een sfeer neerzetten met mijn songs en dat heeft Aniek ook. Met electronica kun je zo veel space maken, je kunt de producties zo groot maken als je wilt, dat het je helemaal omarmt. Dat is te gek en kun je niet met een gitaar.”

De bedoeling is dat DOOXS gauw met een EP op de markt komen. Aniek: “We zijn nu heel hard aan het werk om de puntjes op de i te zetten met onze EP. Zo tof dat het na zo’n lang proces nu eindelijk begint te klinken zoals we willen. De nummers staan op zichzelf, we hebben zwoele songs met trage hiphop beats, maar ook stoerdere nummers. We zijn natuurlijk een vrouwelijk duo en de uitdaging was vooral om niet te soft te zijn. Het moet zo ziek zijn dat ze niet om ons heen kunnen en als twee chicks kun je denk ik niet genoeg ballen hebben.”

Een mooi eerste succes was het winnen van de Grote Prijs van Rotterdam, naast optredens op Eurosonic en op het Menningarnótt festival. Djoeke vertelt hierover: “Het winnen van de Grote Prijs heeft ervoor gezorgd dat mensen wisten dat we überhaupt bestonden. De auditie was letterlijk ons eerste optreden. Vanaf dat moment is het wel snel gegaan. Lekker wat gigs in Rotterdam gehad en toen in januari natuurlijk Eurosonic. Dat was heel erg tof. Uberhaupt om er te staan was al een ding, maar we hadden niet verwacht dat er zo veel mensen zouden komen en dat het zo goed zou gaan. We hebben heel veel toffe reacties gehad, wat er uitrolt is nog even afwachten. Onze plannen voor 2016 is allereerst dus om onze debuut EP te releasen. Daar komt een toffe release show bij en we gaan ook nog een video clip uitbrengen. Verder kunnen wij niet wachten om weer te gaan schrijven en willen we ons richten op wat toffe support shows en festivals. Misschien dat we dan in 2017 een eigen tourtje kunnen doen en het buitenland ook mee kunnen pakken.” Volop plannen dus van deze dames met ballen en goede muziek. Eerst wacht Neushoorn.