Loading...
Interviews 2015

Diana Jones: ‘Ik verheug me op de harmonieën’

NASHVILLE – Het verhaal van Diana Jones is bijzonder. Ze groeide op als adoptiekind in een niet muzikaal gezin, maar voelde zich altijd verbonden met de oude country muziek. Uiteindelijk bleek dat haar bloedverwanten nauw verbonden waren met juist deze muziek. Het zat in haar genen. Het is eigenlijk dit verhaal dat Jones avond aan avond verteld via haar liedjes op het podium. Het eerbetoon aan haar band met die muziek die stamt uit de Appalacian Mountains. Diana Jones komt dat verhaal via haar liedjes ook in Nederland vertellen. Op 12 februari staat ze in De Oude Remise in Bad Nieuweschans en op 13 februari in De Slotplaats in Bakkeveen. De Schot Daniel Meade reist met haar mee.

“Ik ben geadopteerd en groeide op in New York”, aldus de tegenwoordig deels in Nashville Tennessee en deels in New York woonachtige Jones. “Ik was altijd muzikaal en voelde me aangetrokken tot die old time country music toen ik daarmee in aanraking kwam. Dat gebeurde toen ik werd herenigd met de familie waarin ik ben geboren. Mijn opa was een geweldig persoon en een zanger en gitarist. Hij vormde zijn eerste band samen met Chet Atkins toen ze beide 15 jaar oud waren. Mijn opa heeft de muziek waar hij van hield aan mij doorgegeven en voor mij viel van alles op zijn plek. Mijn albums zijn dan ook een eerbetoon aan hem.”

Met haar laatste album ‘Museum of Appalachia Recordings’ bracht Diana Jones het ultieme eerbetoon aan die oude muziek die zo’n rol speelt in haar leven, maar wil Jones ook niet haar vleugels eens verder uitspreiden en zich wagen aan andere stijlen. Niet nodig zegt ze. Al die muziek zit al in haar. “Invloeden van andere muziekstijlen zitten soms diep in ons verborgen en we weten niet waar en hoe ze zich zullen manifesteren. Ik hou van veel muziekstijlen. Van vroege bluesmuziek tot Broadway Musicals en alles doet zijn invloed gelden.” En dan is er natuurlijk de locatie. Wie half in New York en half in Nashville woont, woont weliswaar in twee Amerikaanse steden, maar het wereldse New York heeft een heel ander karakter dan het Zuidelijke Nashville. Dat heeft weinig invloed denkt Diana Jones. Er is geen duidelijke tweedeling. ”Wat ik schrijf is eigenlijk overal hetzelfde. Als ik in New York ben voel ik wel de invloed van oude folk helden als Woody Guthrie en natuurlijk Bob Dylan. Ik ken mensen in deze stad die nog hebben samen gespeeld met al die oude helden in de folkclubs van die dagen.” Er zijn meer invloeden. Bijvoorbeeld de gevoelens die achter de Murder Ballads zitten van Jones. Een genre waarmee ze bekendheid verwierf. Haar ‘If I had a gun’, bracht haar bekendheid en TV exposure. “In het leven is er licht en donker. Ik hou van Murder Ballads omdat er die donkerheid in naar voren komt en in een lied kan je daar definitief mee afrekenen en hoef je toch de gevangenis niet in”, lacht Jones. En dan komt nog een invloed naar voren, Haar werk als portretartiest. “Als portrettist heb je een bepaalde manier waarop je naar de wereld kijkt. Mijn liedjes zijn ook een soort van portretten denk ik. Ze vertellen iemands verhaal van heel dichtbij.”

Diana Jones heeft een lange lijst van mensen met wie ze samenwerkte of die haar liedjes uitvoerden. Janis Ian, Steve Earle, Martina McBride, Nanci Griffith, Richard Thompson, John Gorka, Mary Gauthier, Old Crow Medicine Show, Guy Clark en de lijst is verre van compleet. Legende Joan Baez vertolkte haar ‘Henry Russell’s Last Words’ over de mijnen. Ok de komende tournee staat in het teken van een samenwerking. Daniel Meade komt met Jones mee. Een vervolg die het duo al had op het laatste album van Meade ‘Keep right Away’en de singel van Meade ‘Help me Tonight’. Ik heb Daniel Meade voor het eerst ontmoet een poos geleden toen hij het voorprogramma voor me deed bij een optreden in Glasgow. Ik wist onmiddellijk toen ik hem hoorde, dat we zouden gaan samenwerken. We hebben een duet ingezongen voor zijn nieuwe plaat in Nashville, waar hij opnam samen met leden van de Old Crow Medicine Show. Daniel is een erg fijne muzikant en schrijft mooie liedjes. Ik hou van het idee om samen met hem op het podium te staan, omdat je met zijn tweeën veel meer muziek en energie hebt dan ieder afzonderlijk. Ik heb geweldig veel zin in de harmonieën. Dat is toch iets dat ik erg mis als ik alen optreedt.” de samenwerking krijgt waarschijnlijk ook na deze tour nog een vervolg. Het is straks twee jaar geleden dat ‘Museum of Appalachia Recordings’ is uitgekomen. “Er zou dit jaar best wel eens een nieuw album kunnen uitkomen. Misschien wel samen met Daniel”, besluit Diana Jones met wat ideeën, maar eerst een rondreis langs Nederland en andere Europese landen.