Loading...
De AmerRecensies 2024

De blues was op smaak bij Robbin Kapsalis

AMEN – Er kwamen lekkere omeletten op tafel voor mondharmonica speler Giles Robson, bassist Remko Deyl, drummer Jacco van den Heuvel en gitarist Harold (Fat Harry) van Dorth. De keuken van De Amer in Amen had zijn uiterste best gedaan en de prachtig gebakken eieren glinsterden alsof ze uit een reclamefolder kwamen de muzikale begeleiders van Robbin Kapsalis toe. De een peuterde de plakjes kaas er onder vandaan, de ander was bijzonder gul met de peper pot en gaf die nog maar eens een extra draai en de derde dacht even wat zout toe te voegen. Alsof het slapstick was draaide hij de dop los, maar kwam de halve pot in één keer mee. Het eten wat dus uitstekend op smaak en likkebaardende liepen de eerste toeschouwers langs. Zien eten doet eten, dus dat hebben de Amerianen goed bekeken in verband met het promoten van dit gerecht.

Op het podium ook een dame die de nodige peper bracht. Robbin Kapsalis stamt uit de Southside van Chicago, woonde lang in Atlanta, verkaste naar Washington DC en is nu woonachtig op het schilderachtige Jersey, het Britse kanaaleiland dat met zijn Sautéed Jersey royals with black pudding and fried egg graag de culinaire concurrentie aangaat met de Amer Omelet. Kapsalis liet zich inspireren door Coco Taylor om ook zelf de blues te gaan zingen. Met haar eigen band Robbin Kapsalis and Vintage#18 trok ze door de Verenigde Staten. In 2017 bracht de zangeres haar debuutalbum ‘Grit’ uit dat hoog werd gewaardeerd en in 2021 volgde ‘Soul Shaker’. Met haar energieke stijl weet ze het hart van de oude blues te vatten, maar brengt ook een geheel eigen geluid ter tafel.

Op dat eigen geluid was het op het podium nog even wachten. Na de aankondiging, was het de band die het publiek opwarmde met Giles Robson op vocals en mondharmonica voor de zangeres zelf werd aangekondigd. Kapsalis trad al overal op, maar nog nooit in Nederland. Met een aantal optredens kwam ze haar grote teen in het badwater steken om te proeven hoe Nederland reageert op de blues en dan heb je in Amen een warm bad. ‘Messin with the Kid’ was een lekkere energieke kennismaking met de Amerikaanse, Junior Wells de bleusharmonicaspeler en zanger is één van haar favoriete artiesten. ‘Messin with the Kid’ is één van zijn bekendste songs, maar ook ‘The Things I Do For You’ wat volgde is van zijn hand. Dit nummer was even uptempo. Rustiger waardoor vooral haar stem fraai met de donkere tonen die ze hierin heeft tot zijn recht kwam was ‘Blues is My Business’. Een eerste hoogtepunt direct gevolgd door nog zo’n prachtig nummer, nu van eigen hand ‘Love Hangover’, wat ook rustiger was en erg intens, waardoor je nog beter voelde dat dit nummer dicht bij haar lag en een mooie oprechtheid er uit sprak, Die was ook te horen in ‘Shake it Baby’, een nummer dat ze niet zelfs schreef, maar na aan haar hart lag om vervolgens nogmaals op Wells terug te grijpen voor een sterk einde aan de eerste set met ‘The Blues is Allright’. Het was prima met een mooie en degelijke Nederlandse begeleiding met gitarist Harold van Dorth, vaak in afwisseling met de mondharmonica van Giles Dobson in de muzikale hoofdrollen, in de rug gedekt door bassist Remko Deyl en drummer Jacco van den Heuvel. Dit viertal was ook voor de tweede set eerst op het podium, met ter ere van De Amer de instrumentale ‘Meatball Boogie’ voor Robbin Kapsalis met de fijne ballad ‘Sitting on Top of the World’ veel indruk maakte. De tweede set was beduidend beter dan de toch al prima eerste set. Er was meer afwisseling in tempo, meer werd het publiek erbij betrokken, zoals in het stevigere ‘Voodoo Woman’ en de nummers waren nog net wat intenser, zoals ‘Every Day I Have The Blues’. Overal werd nog nog net even een plusje bijgezet wat accumuleerde in het fantastische eigen nummer ‘From the Heart of the One’. Een nummer dat Kapsalis schreef met haar bassist Mark Chandler, die niet veel later kwam te overlijden. Mooi klein, hypergevoelig en duidelijk geëmotioneerd was dit een fantastisch hoogtepunt van deze kennismaking met Robbin Kapsalis die het daarna lekker stevig swingend afmaakte. Prachtige energieke blues, mooie aankondigingen en je kon de emotie voelen. Ze wil binnenkort terug naar Nederland en dat is goed nieuws.