Loading...
Interviews 2014

Dan Bern: Ik speel beter tennis dan Woody Guthrie, Bruce Springsteen en Bob Dylan

BAD NIEUWESCHANS – Dan Bern start vandaag zijn Nederlandse tour. De Singersongwriter laat zijn stem al zo’n twintig jaar horen. Het heeft de veteraan niet milder of minder actief gemaakt. Laconiek zijn zijn antwoorden bij tijds, maar niet minder gedreven zijn teksten. “Ik heb me nooit beschouwd als een politiek getint artiest, maar het sijpelt steeds in mijn werk door.”

Dan Bern toert, schrijft brengt platen en boeken uit, werkt aan films, is vader en geëngageerd. Het werk ethos van de de man uit Los Angeles is enorm. De laatste twee jaar verschenen alleen al vijf albums, naast al het andere werk en een druk tour schema. “Het antwoord hoe dat kan is simpel. Vijf jaar geleden ben ik vader geworden van Lulu. Dat inspireert me.”

Het laatste album van Bern verscheen dit voorjaar. Songs of Fall. De opvolger van Hannukah Songs uit 2013 en de op het werk van Everett Reuss gebaseerde Wildernis Songs uit 2012. “Ik krijg enthousiaste reacties over Songs of Fall. Ik hoor dat mensen het mooi vinden. Dat album is niet de ruggengraat van deze tour. Het is eigenlijk gewoon een verzameling van liedjes waarvan ik dacht dat het publiek die wel leuk zou vinden. Ik heb in de loop der jaren vaker zo’n verzameling van werk gehad die een beetje overal tussen door vielen en ook weer verdwenen. Deze keer wilde ik dat voorkomen en met dit album heb ik ze beschikbaar gemaakt voor iedereen die ze wil luisteren.”

In veel van zijn werk klinkt subtiel of heel direct kritiek door op de politiek en de maatschappij. “Ik heb me nooit beschouwd als een hoofdzakelijk politiek getint artiest, maar het sijpelt steeds in mijn werk door,” verzucht Bern. “Mijn politieke statements zijn net eb en vloed gedurende mijn loopbaan. In de tijd van George W Bush was ik kwader dan nu, maar er is ook nu zoveel om op te reageren, maar onder Bush was het zichtbaarder dan nu.” De stijl van Dan Bern en de keuze van zijn onderwerpen, maar de constante vergelijking met Woody Guthrie, Bruce Springsteen en Bob Dylan voor de hand liggend. Elk concert wordt met een vergelijking met deze grote drie aangekondigd. Dan Bern constateert toch een belangrijk verschil. “Ik speel beter tennis dan Woody Guthrie, Bruce Springsteen en Bob Dylan”, klinkt het laconiek.

Vaste waarden zijn bij Bern ook zijn schrijfwerk als auteur en het maken van filmmuziek. Hij schreef de muziek voor de film ‘Walk Hard: The Dewey Cox Story’ van het regisseursduo Jake Kasdan/Judd Apatow en zijn muziek werd ook gebruikt in verschillende andere projecten van beide heren indivudeel. Met Emmylou Harris schreef Bern een duet voor ‘Family Week’ van Jonathan Demme en ook de tielsong van de documentaire ‘Jimmy Carter: Man From Plains’ eveneens van Demme mag hij eveneens op zijn conto bijschrijven. Ook verschillende boeken heeft hij op zijn naam staan. “Ik heb nu vier boeken geschreven. Ik ben nu bezig met een detectiveserie te schrijven en met een vriend wil ik die gaan verfilmen. Ik vind het heerlijk om filmmuziek te schrijven, zoals voor ‘Walk Hard’ of “Get him to the Greek.” Ik heb nu alleen besloten om de aanleiding voor het schrijven van de muziek zelf te creëren.

Aan de vooravond van de Nederlandse tour die hem op 25 april naar De Oude Remise in Bad Nieuweschans en op 26 april naar De Amer in Amen brengt ziet Dan Bern toch een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en de Amerikaanse bezoeker van zijn concerten. “Een Nederlander is toch veel mindere paranoïde als hij met wiet op zak staat te luisteren dan een Amerikaan”, grapt Bern en voor de rest is het genieten van de gedreven podiumpersoonlijkheid van Bern en zijn sterke liedjes..

Foto: Judd Irish Bradley