Loading...
Interviews 2018

Chantal Acda: “Ik ben helemaal gek van Groningen”

GRONINGEN – Al jaren maakt Chantal Acda furore bij onze Zuiderburen. De Nederlandse artieste heeft haar leven opgebouwd in België en als lid van The Isbells en onder eigen naam heeft ze veel succes daar. Gelukkig komt ze ook nog regelmatig thuis. Vooral het Noorden van haar geboorteland heet het hart van Chantal Acda gestolen. Met grote regelmaat en graagte komt ze naar Groningen of de Waddeneilanden. Deze keer voor een optreden op Podium Plataan tijdens Noorderzon op 31 augustus. Een uitgelezen mogelijkheid om deze veel geprezen zangeres met haar oprechte liedjes van heel dichtbij te gaan beluisteren. We treffen Chantal Acda op Terschelling. In het vakantieverblijf scharrelt echtgenoot en bandlid Eric Thielemans in de achtergrond als Chantal Acda op haar praatstoel plaatsneemt.

“Mijn mama is klassiek zangeres en gaf ook les op het conservatorium”, steekt de van oorsprong Helmondse Chantal Acda van wal. “Mijn vader was een enorme muziekfan en er stond dus altijd wel iets op waar hij lustig op mee brulde. Ik heb wel heeeeel hard geroepen dat ik nooit zou gaan zingen, maar ik heb wel gitaarles gehad. Ik werd gepest op school en toen was de gitaar mijn uitlaatklep en was er ineens een liedje. Wat ik op de diploma-uitreiking aan de pester en de rest van de school heb gebracht. De pester heeft zich toen uit de voeten gemaakt.” De kracht van muziek om een boodschap over te brengen en als helend medium was direct duidelijk. “Wat de doorslag om artiest te worden? Dat is nooit een keuze geweest. Het is echt wat ik moet doen.”

Dan komt het gesprek op de sound van Chantal Acda. Noorderzon adverteert haar met de omschrijving: “Ze begon als indie-rocker in de roerige scene van Brussel en draaide onder meer mee bij Isbells, Marble Sounds en True Bypass, maar toen ze in 2013 in de studio van de Berlijnse maestro Nils Frahm belandde vond ze haar ware kracht. Haar album Bounce Back laat goed horen dat haar muziek hartverscheurend persoonlijk is en daardoor een heldere spiegel van haar breekbare karakter.” Daar gaat Acda op in. “Mijn sound is ook weer heel onbewust tot stand gekomen. Dit is gewoonweg wat eruit komt. Ik hoor soms muzikanten zeggen: “Ja ik ga nu iets opnemen dat een beetje moet klinken als ….. en ….” Ik vraag me altijd af hoe ze dat dan doen. Ik doe gewoon wat ik voel en dit komt er dan uit. Wel werk ik vaak bewust met jazzmuzikanten ook al maak ik geen jazz. Juist omdat ze op een heel andere manier luisteren.”

De stap naar het creatieve proces achter de liedjes van Chantal Acda is dan klein. We zijn benieuwd hoe ze schrijft en wat haar inspireert. Het antwoord is helder. “Natuur. Ik heb natuur heel hard nodig om te kunnen schrijven en dan komt het vanzelf. Meestal voel ik dat aankomen en loop ik al een paar dagen wat geïrriteerd rond, ik denk overconcentratie of zo. En dan ineens, is er iets en neem ik dat eerste idee meteen op. Heerlijk gevoel. daardoor ontdek ik vaak ook waar ik in mijn onderbewuste mee bezig ben.”

Als Nederlandse in België zit ze in een unieke positie om in twee landen als insider en outsider naar de muziekscene te kunnen kijken. Een positie op een snijvlak met meerdere kijkrichtingen geeft altijd meerdere inzichten. Vaak worden Vlamingen als een soort halve Nederlanders beschouwd, maar Chantal Acda constateert ook verschillende in de muziek beleving. “Ja toch wel zijn er behoorlijke verschillen. Ik zie in Nederland de muziek meer marketing gericht. Ik vind dat veel bands lijken op iets anders. Ik zie in België enorm veel crossover. Iedereen speelt met iedereen, wat heerlijk is. Heel vrij en ook erg reflectief, maar soms vind ik het zo fijn dat Nederlanders zo positief en voorwaarts zijn. De Belgen zijn vaak wat angstiger.

Chantal Acda speelde in tal van bands. The Isbells is wellicht de bekendste, maar lang niet de enige. “Ik heb vooral veel eigen werk gedaan met 1 andere muzikant in True Bypass en Sleepingdog. Isbells is niet mijn groep. Ik speel er wel live bij maar het is niet mijn creatie dus dat is sowieso al anders. Het in duo werken met zo’n mooie persoonlijkheden als Craig en Adam was geweldig. Ik voelde alleen dat ik nu eens echt mijn eigen pad alleen wilde bewandelen. Zien wat het geeft creatief gezien als ik geen concessies doe.” ‘Bounce Back’ was haar laatste en erg mooie album, maar al twee jaar oud. Waar gaat de creativiteit in resulteren? Dat blijkt onthuld Chantal Acda: “Ik ben bezig aan een heel fijn Nederlands/Vlaams project waar ik binnenkort meer over ga vertellen!”

Eerst natuurlijk Noorderzon. Het gesprek komt op het natte Terschelling waar de buien overtrekken op optreden. “Als ik liedjes schrijf dan gaat dat eigenlijk niet meer over mij op het moment dat ik ’t opneem, maar wordt het een universeel verhaal. Ik ben op zoek naar verbinding en op een podium kan dat wonderbaarlijk mooi gebeuren. Daarnaast speel ik zo graag met muzikanten live. Juist omdat de nummers dan een nieuw leven krijgen en gaan groeien en veranderen. Op Noorderzon op 31 augustus op Podium Plataan speel ik een heel intieme set waar ik ook wat naar de bomen ga luisteren. Mijn kinderen gaan er ook zijn want we komen rechtstreeks van Terschelling! Ik ben helemaal gek van Groningen en de Waddeneilanden. Ik ging als kind vaak op ponykamp in Friesland. Ik houd van de sfeer en de mensen. Ik begrijp dat veel beter dan de Randstad en al helemaal nu ik al zolang niet meer in Nederland woon,” besluit de zangeres. De kinderen en het strand wachten. De herfstige dag schreeuwt om een strandwandeling en Podium Plataan wacht nog even.