Loading...
Interviews 2015

Boris McCutcheon: Nederlanders zijn de beste tuiniers ter wereld

BAD NIEUWESCHANS – Zijn vader was een piano man. Hij werd gevraagd om op te treden bij feesten en partijen. Een ‘Weddingsinger’. Op de piano van zijn vader leerde Boris McCutcheon zichzelf spelen als klein jochie en componeerde hij zijn eerste liedjes. Daar bleef het lang bij. Tot hij op zijn 30ste constateerde dat het niet goed voelde dat hij nog nooit wat met zijn liedjes had gedaan. Dat maakte de inwoner van New Mexico goed met mooie optredens en prachtige CD’s in zijn compleet eigen stijl. ‘Er schuilt een beetje een genie in hem’ vertelt zijn manager Melissa Totten tijdens een optreden in Bad Nieuweschans in De Oude Remise. Daar heeft ze gelijk in blijkt tijdens het gesprek met de man die met zijn muziek en als tuinier mensen weet te raken.

“Mijn vader was een ongeduldig mens”, vertelt Boris McCutcheon voorafgaande aan zijn optreden. “Hij werd veel gevraagd om op te treden bij huwelijken, maar was geen onderwijzer. Ik ben zelf achter zijn piano gaan zitten en heb zelf de piano uitgevogelt. Ik heb er mijn eerste liedjes op geschreven, maar zal nooit en te nimmer piano spelen voor een publiek. Ik wilde eigenlijk schrijver worden in die jaren, maar ben uiteindelijk gaan leren voor een vak in de agrarische sector. Ik ben daarna boer geworden in het Noorden van Californië, maar ben wel altijd liedjes blijven schrijven. De muziek bleef dichtbij me, maar op mijn dertigste had ik er nog helemaal niks mee gedaan en vond mezelf wel een beetje een loser dat ik mijn liedjes nog nooit voor een publiek had gespeeld. Nu leef ik van de muziek in combinatie met mijn werk als tuinier.”

Een mooie combinatie die Boris McCutcheon op bijzondere wijze weet te combineren. Zijn muziek is net zo verweven met de bodem van New Mexico waar hij inmiddels woont als de bomen die hij plant. “Ik werk veel met inheemse planten. Ik vind het heerlijk om als tuinder te werken. Ik ben ook echt verbonden met New Mexico. Muzikaal ben ik eigenlijk begonnen op een moment dat ik in Boston woonde. Daar had ik een band en ook een CD uitgebracht, maar ik ben toch een beetje van de ‘desert clan’. Ik ben uiteindelijk naar de woestijn teruggekeerd en daar is Boris McCutcheon & the Salt Licks ontstaan. Ik ben iemand die graag buiten de lijntjes komt. We woonden ver van de bewoonde wereld en ook muzikaal pas ik niet echt in een genre, maar heb een unieke sound die klinkt als New Mexico. Ik kom wel steeds dichter bij de traditionele muziek.” Voorlopig wordt de muziek van McCutcheon maar gekwalificeerd als New Mexicana. “De muziek staat met het landschap van mijn thuisstaat in relatie. Een beetje slow, De muziek gaat me makkelijk af. Er spelen altijd nieuwe liedjes in me. De teksten die vind ik veel moeilijker. Daar moet ik aan trekken. Ook vind ik het belangrijk dat ik muzikaal regelmatig uit mijn comfort zone kom. We willen onszelf uitdagen als band. Het moet fris klinken. Perfectie is geen doel.”

Boris McCutcheon is gezegend met een grote schare fans in Nederland, naast New Mexico is hij in ons land het bekendst. “Hoe dat komt? Ik ben een goede tuinier, maar de Nederlanders zijn de beste tuiniers van de wereld”, ziet McCutcheon lachend een overeenkomst om daarna te vervolgen: Ik denk dat Nederlanders dol zijn op de ruimte die uit mijn liedjes klinkt. En de hele andere wereld. New Mexico lijkt wel op een andere planeet als je het landschap vergelijkt met Nederland. De mensen waarderen ons en ons werk en dat respecteren wij erg.”

Het fenomenale album ‘Might Crash’ kwam in 2013 uit. Vooral in Nederland en New Mexico liep het goed. “Ik heb in die tijd niet zoveel mogelijkheden gehad om me intensief met de marketing bezig te houden. Ik had in die tijd drie banen, daardoor is de verkoop in de rest van Amerika wat minder geweest. Ik werk inmiddels aan een nieuw album en heb al vijf liedjes daarvoor geschreven. Dat zijn liedjes die we op de huidige tour uitproberen. We spelen ze nog wat voorzichtig, omdat ze nog moeten uitkristaliseren. Het nieuwe album moet wat meer akoestisch worden dan ‘Might Crash’. Er zijn ook voor mij veel veranderingen geweest de laatste tijd. We zijn weer terug in de stad, waar mijn vrouw een opleiding volgt en ik freelance tuinier ben naast muzikant.”

Naast zijn optredens en zijn albums heeft Boris McCutcheon ook veel ‘Open Mic’ sessies gedaan. Die zijn erg inspirerend en belangrijk. Veel jonge artiesten en songwriters komen op die manier voor het eerst met publiek in aanraking. Ik presenteerde ze, speelde eerst een aantal nummers. We hadden vaak een gastmuzikant en veel jong talent. Het is erg leuk om met jonge mensen te werken. Dat inspireerde mij ook weer. Ik heb dat tot vorig jaar gedaan, maar die locatie was niet zo geschikt. We zijn nu bezig om te kijken of we dat weer kunnen opstarten, maar nu in een jazzclub. Het lijkt me erg leuk.“ Nu staat McCutcheon nog in Nederland waar hij zijn Nederlandse tour aan het afronden is met onder andere een concert in De Amer. ‘Meatballs” roept hij enthousiast. Misschien moeten we er eerder ook even langs gaan, want ik weet niet of ik tot zondag kan wachten”, likkebaardt McCutcheon al bij de gedachte aan De Amers bekendste gerecht.