Loading...
Interviews 2014

Blue June blijft zich ontwikkelen

LEEUWARDEN – Blue June, waarachter singer songwriter Pien Breeuwsma schuil gaat, bouwt stevig aan de weg. Een vierluik met videoclips is opgenomen en ook de eerste EP van de zangeres die zowel met band als akoestisch optreedt zag in januari het levenslicht. De komende periode speelt ze veel live. Twee keer wordt in korte tijd de provincie Friesland aangedaan. Op 27 april staat ze met haar EP tour in Café De Spoek in Leeuwarden en op 9 mei deelt ze het affiche met Tomme Ebben voor een optreden bij Podium Asteriks eveneens in Leeuwarden. Haar opvallend frisse liedjes met invloeden van folk en soul komen met de sterke stem en podiumpersoonlijkheid van Breeuwsma uitstekend tot hun recht.

Gedurende de laatste maanden heeft Blue June steeds een lied op video gepubliceerd via haar website onder de naam Roadhouse Sessions. De Roadhouse Sessions maken nieuwsgierig naar de rest van het werk van Pien Breeuwsma. “De Roadhouse Sessions had ik al heel lang in mijn hoofd. We hebben vier videoclips opgenomen in twee dagen, en dit allemaal in een leegstaande boerderij in Friesland”, vertelt Breeuwsma. ”In elke kamer hebben we een andere videoclip opgenomen waardoor in de nummers en de videoclips de sfeer en akoestiek steeds anders is.” Inmiddels zijn drie van de vier nummers gepubliceerd op de site van Blue June en komt de laatste van de serie eraan. “De EP was hierop een logisch vervolg. Ik heb hiervoor de nummers nog meer uitgewerkt en opgenomen met de band en strijkers en blazers. De EP is ook de eerste echte stap naar de buitenwereld toe en de reacties hierop zijn erg goed dus dat is erg motiverend.”

Breeuwsma had sowieso een drukke winter. Een periode bracht ze door in Rusland. Niet voor de muziek, maar voor de sport. Haar broer Daan Breeuwsma nam in het shorttrack deel aan de Olympische spelen. Het optreden als onderdeel van de relayploeg viel, ondanks de steun van zus Pien, kwam niet helemaal uit de verf, maar op de WK in Montreal pakten Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Niels Kerstholt hun revanche met de titel. “Ik krijg niet alleen van mijn jongste broer die schaatst veel motivatie, maar eigenlijk van al mijn broers. Ik heb er namelijk drie! We zijn alle vier heel gepassioneerd in wat we doen en gaan daar voor de volle 100 procent voor. Doordat we dat ook in ons opvoeding mee hebben gekregen blijkt dat goed uit te pakken.”

De 100 procent inzet van Blue June maakt haar optredens intens. “Elk optreden is weer anders. Zo geeft een optreden met de band heel veel energie en een akoestisch optreden vaak weer nieuwe inspiratie en veel voldoening. De komende tijd is het veel spelen, maar komende zomer ga ik me weer een beetje terug trekken om verder te gaan in het schrijfproces.” Op de huidige EP staan kleine liedjes, maar ook meer uitgewerkte songs. De tragiek van het leven wordt niet geschuwd, maar ook het banale levert inspiratie op voor teksten. “Eerlijk, poëtisch maar soms ook recht voor je raap.” Om de creatieve genen te inspireren zal er komende tijd veel Feist, Patrick Watson en The Doors klinken. “Naast de genoemde namen krijg ik ook heel veel inspiratie van andere artiesten en bands. Ik luister heel veel muziek waardoor je jezelf ook blijft ontwikkelen,” besluit Pien Breeuwsma. Wat ze tot nu toe heeft laten horen en zien, geeft vertrouwen voor het zomerse creatieve proces dat haar te wachten staat, maar eerst: Leeuwarden.

Foto: Korinne van Triest