Loading...
Recensies 2024

Biologisch Afbreekbaar is bijzonder leuk

DRACHTEN – De veerboot van Simmerdeis heeft wat oponthoud. Een groep jongeren wil eigenlijk alleen mee voor de reis over de wateren naar de overkant. Soms gaat niet om de bestemming, maar om de reis op zich, redeneren ze.  Met wat overredingskracht van de bemanning geven ze toch hun plek op voor de mensen die als helder omschreven doel het optreden van Biologisch Afbreekbaar, dat zijn we tenslotte allemaal, hebben en waarvan de aanvangstijd met rasse schreden nadert. De boot klieft door de vaart. De kaptein gaat volle kracht vooruit. De matroos werpt zo snel mogelijk de trossen bij de ankerplek,  maar door de vertraging komen de nieuwkomers net na aanvang van het concert op de plaats van bestemming. De groep schuift snel aan bij de mensen die al intens en met aandacht naar de veelal tweestemmige zang van Anna Starkenburg uit Jorwert en Fardau Meesters uit Zwolle. Beide dames hebben  hun vriendschap hebben omgezet in een muzikale coöperatie met als naam Biologisch Afbreekbaar.

Het is een pril duo. Een instagrampagina is er, maar de liedjes zijn nog niet te vinden op internet, verzekert het duo, op wat flarden na De vriendschap tussen beide is zo’n zes jaar geleden ontstaan. Eén van de gemeenschappelijke delers was een liefde voor muziek en in de vriendschap was er als nel vertrouwen in elkaar en dat het op het podium ook zo zou zijn. Amper een jaar geleden werd dat bestendigd in Biologisch Afbreekbaar, naar letterlijk ook die gedeelde eigenschap, mocht ooit de tijd daar zijn. Dat gaat hopelijk nog heel lang duren, want het zijn charmante indiefolk liedjes, soms wat onervaren en her en dacht mag het iets consistenter, maar wat wil je als je nog maar zo pas bent begonnen.

Simmerdeis heeft het duo een mooie plek gegeven. Een vol creativiteit borrelende hal, waar onder oma’s schilderij een podium voor het duo is, ver van de festival drukte. Wie Biologisch Afbreekbaar wil zien moet daar over na denken, scheep gaan en het bezoek plannen. Het zorgt ervoor dat er geen hordes mensen zijn, maar wel echte nauwgezette luisteraars. De scheepslading nieuw volk zorgt voor wat reuring, want ‘Girl Next Door’ is al gepasseerd en ook de ‘Wijn’ opgedronken. Dat geeft niks, want er is nog een prima indruk van het duo te krijgen. Rustig een verhaal vertelde klinkt ‘Glas in Lood’. Een fraai nummer, dat extra cachet krijgt door de tweestemmige zang, die elkaar mooi aanvullen. Als beide solo zingen, zit er nu en dan nog een wijfeltje in, maar gezamenlijk klinkt het prachtig en overtuigend. Het versterkt elkaar deze twee stemmen. In de begeleiding is het Fardau Meesters die veelal de gitaar ter hand neemt en dat prima doet. Het duo neemt ook de tijd om voor elk nummer iets te vertellen, soms feitelijk, zoals: “Dit is het eerste liedje dat we samen hebben geschreven.” Dat komt langs in de aankondiging van ‘Avond’. Een kalme song, waarbij beide erg mooie eigen zanglijnen hebben die om elkaar heen dwarrelen, maar dan eindigen in een prachtige harmonie als de stemmen samen vallen. Het mooiste nummer is ‘Morgen’. Het gaat niet over een blije morgen, legt het duo uit, maar over een morgen waar je het mee moet doen en toch maar van geniet omdat de dag begint. Een kenmerkend onderwerp, want veel van de liedjes gaan over leven in het heden en onderlinge verbintenis in de ratrace van vandaag de dag. Een prachtige song, waarin duidelijk alle sterke punten van het duo gebundeld zijn. Iets meer tempo, sterke samenzang, maar ook in dit nummer die individuele zanglijnen met die mooie stemmen. Het is kaal, klein, kwetsbaar vaak, maar desondanks erg fraai en super veelbelovend. Biologisch Afbreekbaar moet nog verder groeien, maar heeft prachtige pré’s, om met verwachting te blijven uitkijken naar wat beide morgen te bieden hebben.