Loading...
Interviews 2016

Alice Bisi van Birthh: “Ik schrijf liedjes met mijn hele lichaam”

Foto: Margot Pandone

GRONINGEN – Wat goed is komt snel en dat telt zeker voor Alice Bisi. Pas 19 is de zangeres en ze staat in januari op Eurosonic/Noorderslag met haar Birthh. Birthh brengt electronische folk met getroubleerde teksten. Geen luchtige tiener verhaaltjes voor deze Italiaanse, maar doorwrochte verhalen. Een erg interressante act op het Eurosonic podium die ook nog eens een voorliefde voor Nederland heeft.

“Ik kan eigenlijk niet een moment in mijn leven herinneren dat ik niet volledig onder gedompeld was in de muziek”, kijkt Alice Bisi peinzende in Florence als de gelenheid er is om haar te spreken in deze prachtige aloude stad, die dus moderne muziek voortbrengt. “Mijn grootvader speelde al op de verschillende podia in deze stad en organiseert nog steeds karaoke avonden. Mijn moeder zong in een koor en mijn vader speelde liedjes met zijn gitaar en zong daarbij. Als kind wilde ik drummer worden, maar mijn vader heeft dat heel handig weten te draaien naar gitaarles. Op het moment dat ik dat een beetje onder de knie had ben ik mijn eigen liedjes gaan schrijven en spewelde ook muziek na school met mijn vrienden en klasgenoten.” Met dit begin stond Bisi ook al snel op het podium met haar eigen muziek en gloort een loopbaan. “als je iets te vertellen hebt”, klinkt het vastbesloten, ‘en het medium waarmee je communiceert is muziek dan is het heel natuurlijk dat je het podium opstapt om die boodschap over te brengen. Het is een manier, een taal, die helpt om je gevoelens zo effectief mogelijk over te brengen naar andere mensen. De rest is bijzaak, hoewel ik het ook wel erg fijn zou vinden als ik mer de muziek in mijn levensonderhoud kon voorzien”, klinkt het na de verheven woorden ineens erg nuchter.

De term electronische folk behoeft wat uitleg. Birthh is niet het meisje met gitaar op het podium dat folkliedjes zingt. “In het begin schiep ik mijn liedjes met gitaar of piano en zo trad ik ook op, maar als de liedjes zich ontwikkelden werd ik steeds meer en meer getrokken door de rijkheid en variatie aan klanken die electronica kan toevoegen aan folk”, omschrijft de Florentijnse het proces. Naadloos vervolgt ze in het liedjesschrijf proces. “Ik schrijf liedjes met mijn hele lichaam. Het is een erg intiem, maar heel bevrijdend proces. Ik van alles wat mij raakt in mijn ziel op een manier die dieper gaat dan het gevoel een liedje schrijven. Als dat gebeurd kan het schrijfproces heel verschillend zijn, maar de kern is aanwezig en klaar om bevrijd te worden.”

Het gesprek komt op Florence. Een stad met een geschiedenis die terug gaat op stichter Julius Ceasar en waar jaarlijke miljoenen toeristen komen om te genieten van de pracht en praal van de Renaissance stad zoals die ontstaan onder de familie De Medici. In die jaren de broedplaats van de schone kunsten en zeer vooruitstrevend in de bouw- beeldhouw- en schilderkunst. “Florence is een eigenaardige stad”, beschrijft Bisi haar gevoelens. Ik heb heel veel shows gedaan overal in Italië en daarbuiten, maar pas een paar weken geleden heb ik voor het eerst hier in Florence opgetreden. Dat feit aleen getuigd al hoe merkwaardig deze stad is. De stad blinkt er in uit om miljoenen te trekken aan bezoekers met zijn schoonheid, maar moet nog erg veel werk verzetten om ook het nieuwe dat ontstaat binnen zijn muren te koesteren.”

Nog niet zo heel lang geleden verscheen ‘Born in the Woods’. Het debuutalbum van Birthh en een tweede album is aangekondigd. “Bij het maken en opnemen van ‘Born in the Woods’ had ik vooraf er niet veel verwachtingen van. Alleen dat ik het ging uitbrengen en dan wel zou zien wat er ging gebeuren. Ik ben erg blij hoe het is geworden.” In de aankondiging van Eurosonic is er sprake van dat in februari alweer een nieuw album uitkomt. “Het is nog veel te vroeg op dit moment om toekomstige projecten te bespreken”, zaait Bisi over dat project twijfel. “Ik weet zeker dat het thematisch een heel ander werk gaat worden dan ‘Born in the Woods’.

Birthh is nog maar net terug van een Europese toer die Alice Bisi en haar band door Frankrijk, België, Duitsland en Luxemburg voerde. De jonge Italiaanse zit nog vol met indrukken. “Toeren in het buitenland is op het zelfde moment geweldig spannen, maar ook erg vermoeiend met alle daarbij van toepassing zijnde voor en nadelen. Ik hou er van om voor het podium mensen te zien die hun leven misschien wel duizenden kilometers bij mij vandaa leven en toch voor het podium staan met hun ogen dicht te genieten van mijn muziek. Je voelt je zo verbonden met elkaar dan.”

Straks wachten nog meer verre vermoeiende reizen. Eerst naar Groningen voor Eurosonic en later naar Texas voor SXSW om maar twee mooie namen te noemen om je op te presenteren. “Wat ik er van moet verwachten? Verwachtingen zijn niet mijn sterkste punt. Ik kijk er naar uit om op deze pachtige festivals te spelen en ga genieten van de shows en alles er om heen. Ik hou van Nederland dus ook dat is een mooie bonus”, lacht Bisi.