Loading...
EurosonicInterviews 2022

Adela Mede: “Ik ben nog volop in ontwikkeling”

BRATISLAVA – Er wonen zo’n 432.000 mensen in Bratislava en één daarvan is Adela Mede. De hoofdstad van Slowakije ligt aan de oevers van de Donau en op spreekwoordelijke steenworp afstand van twee andere hoofdsteden. Binnen een uurtje zou je van het oude stadshart, de Staré Mesto, in Bratislava naar de Stephansdom in Wenen, Oostenrijk kunnen reizen. Even verderop de andere kant op ligt de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Er is dan ook nog een aanzienlijke Slowaaks-Hongaarse bevolking in de stad. Adela Mede woonde lang in nog een andere  Europese hoofdstad namelijk Londen, maar is sinds een jaar of twee terug in Bratislava. In januari komt ze naar de muzikale hoofdstad die maand van Europa Groningen, voor Eurosonic. “De Slowaaks-Hongaarse muzikant Adela Mede verkent met ‘field recordings’ het samenspel tussen stem en technologie. Ze zingt in drie talen: Slowaaks, Hongaars en Engels. Intieme ambient uitingen via thema’s als spirituele groei vergezeld door experimentele elektronica, met een breed palet aan invloeden van minimalisme tot folklore”, omschrijft het festival haar. De afspraak is snel gemaakt en binnen de kortste keren vertelt Adela Mede alles over haar muziek en verwachtingen van haar bezoek aan Groningen.

“Ik ga in een kerk spelen”, jubelt Adela Mede als Eurosonic en haar optreden daar ter sprake komt als we haar spreken over haar deelname aan het Groninger showcase festival in januari, “wat volgens mij de perfecte omgeving is voor mijn muziek. Mijn set zal mijn album ‘Szabadság’ bevatten, evenals wat nieuw materiaal dat conceptueel en esthetisch gewoon mijn pad voortzet in het werken met zang, veldopnames, semi-professionele en professionele medewerkers en heel veel reflecties. Optreden is een van de engste dingen voor mij. Elke keer als ik het podium betreed, overwin ik een grote angst. Maar het is ook een bijzondere manier van uitdrukken. Ik schrijf deze liedjes, ik arrangeer ze op een specifieke manier, maar dan heb ik ook de mogelijkheid om sommige van deze emoties in real time uit te drukken, en dat is zo speciaal”, benadrukt de Bratislaafse. Ze heeft zich ook een duidelijk doel gesteld met haar deelname aan Eurosonic. “Een natuurlijke volgende stap voor mij is om meer shows in West-Europa te spelen, dus daar wil ik graag voor zorgen”, geeft ze mee aan programmeurs, festivals en podia.

“Ik ben opgegroeid met ouders die hun hele jeugd erg betrokken waren bij Hongaarse volksdansen, dus mijn relatie met muziek werd daar sterk door beïnvloed”, gaat ze terug naar haar jonge jaren en eerste muzikale stapjes. “ Ik was ook betrokken bij veel muzikale naschoolse clubs zoals koor, schoolband, en dergelijke, maar pas rond mijn 15e, toen ik leerde werken met de Sibelius-software, herkende ik mijn liefde voor het maken van originele muziek. Tijdens mijn tienerjaren heb ik ook piano- en zangles gevolgd.” Dat resulteerde in het nastreven van een serieus muzikaal avontuur en er volledig mee bezig zijn. “Ik denk dat het besef dat ik er professioneel mee bezig kon zijn kwam toen ik echt de moeite deed om aan de universiteit in Londen te gaan studeren en heb me daar academisch voor in gezet. Ik nam een ​​paar jaar tussen het afronden van de middelbare school en het starten van de universiteit om na te denken en verschillende baantjes in verschillende richtingen uit te proberen, maar het bracht me altijd dichter bij muziek. Dus toen ik het eenmaal aan de universiteit begon te studeren, werd het heel duidelijk.”

Experimentele elektronische muziek, zo deelt Eurosonic haar in de inleiding muzikaal in. “Ik ben nog in ontwikkeling hoor”, lacht ze gul. “Ik denk niet dat ik dit genre echt specifiek heb gekozen om in te werken. Ik denk dat de dingen die ik wilde ontdekken binnen mijn muziekpraktijk, zoals verschillende manieren om met zang te werken, op verschillende manieren opnemen in verschillende ruimtes, het concept van thuis en mijn eigen identiteit, was het heel natuurlijk dat het in die richting ging.” Dan gaat ze verder over haar inspiratie “Ik haal veel inspiratie uit hele simpele dingen. Simpele schoonheid. Ik probeer echt het idee van ‘imperfectly perfect’ te promoten in mijn muziek en praktijk. Ik ben erg geïnspireerd door artiesten die geduld cultiveren bij hun luisteraars. Ik denk heel diep na over de concepten van mijn liedjes en muziek en zie hoe het logisch is in mijn visie om deze eenvoudige schoonheid te promoten. Ik denk dat de muziek voor zich spreekt”, lacht de Eurosonic deelneemster.

Haar teksten zijn in het Engels, Hongaars en Slowaaks, zoals te beluisteren is op haar album. We informeren of ze in elke taal verschillende emoties uit kan drukken. “Ik denk niet dat het voor de vaste luisteraar van mijn muziek vanzelfsprekend is, maar ik heb wel het gevoel dat ik in elke taal anders zing. Hongaars ligt me het nauwst aan het hart, het is erg emotioneel en het is mijn moedertaal, maar ook mijn meest uitdagende taal omdat ik het niet genoeg oefen. Slowaaks is een beetje makkelijker omdat ik ben opgegroeid in Slowakije en veel Slowaakse vrienden had, ik ben natuurlijk ook Slowaaks. Engels is de taal waarmee ik me het meest op mijn gemak voel, aangezien mijn hele opleiding in deze taal is gevolgd, maar ik ben er het minst emotioneel mee verbonden. Als ik songteksten schrijf, schrijf ik altijd in het Hongaars en pas dan langzaam de andere talen toe.” Verwacht ze dat nummers in het Hongaars of Slowaaks ook een Europees podium kunnen bereiken of dat het een stap te hoog is. “Ik denk het niet. Ik denk niet dat het aan de taal ligt. Alles kan iemands hart raken, en als het maar een paar mensenharten raakt, is dat ook helemaal oké.” Heb je een verschillende receptie van je nummers in verschillende talenvragen we verder. “Niet echt. Soms kreeg ik in Slowakije frustraties van het publiek over de Hongaarse taal, maar dat is te verwachten vanwege historische redenen.” Die talen komen terug op haar dit jaar verschenen debuutalbum ‘Szabadság’. “Ik heb nooit echt doelen”, benadrukt Adela Mede, “gehad met dit album. Het is een uiting van het navigeren door een heel specifieke ervaring van Slowaaks-Hongaars, Oost-Europees zijn in een grotendeels Engels sprekend Europa en alle nuances die daarbij horen.”

Dat komt ook terug in haar terugkeer naar Bratislava, vanuit een Engelse wereld, naar de dagelijkse praktijk van de Slowaakse hoofdstad. “Ik ben twee jaar geleden terug verhuisd naar Bratislava, en toen ik naar Londen verhuisde, was ik niet erg bekend met de muziekscene hier, dus ik ben nog bezig om het beter te leren kennen”, gaan we verder over haar thuisstad. “Tot nu toe ben ik erg geïnspireerd door de mensen hier. Slowakije heeft over het algemeen een aantal ongelooflijke mensen die heel veel om muziek geven en veel tijd en moeite besteden om het zo goed mogelijk te ondersteunen. Deze mensen hebben ook een sterke gemeenschap om zich heen opgebouwd, en sommige aspecten van de muziekscene reiken wereldwijd.” Daar streeft Adela Mede ook naar, eerst Groningen overtuigen tijdens Eurosonic en dan volgt de rest van Europa vast en zeker.” Adela Mede zal in de loop van Eurosonic haar showcase geven. Het festival is van 18 tot en met 21 januari in Groningen.