Loading...
Recensies 2025Vera

Bert Hadders brengt Groninger historie en taal tot leven

GRONINGEN – Het Grunnegs was ooit een zieltogende taal. Op Radio Noord was een zaterdagochtend programma Stamtoavel met Jaap Nienhuis oftewel Jopke Nainhoes en zijn kameraden waar iedereen werd uitgenodigd om ’t waark moar even te loaten, want we goan nou een uur Grunnegs proaten. De Grunneger Sproak had met beroemde hoofdrolspeler Jo Suiveer zijn visites met toneel in het Grunnegs in Der Aa Theater voor ze de provincie en soms ver daarbuiten in trokken en uiteraard stond Ede Staal op zijn voetstuk. Ze inspireren een nieuwe generatie die ook in het Grunnegs gaat zingen. Bert Hadders, een drummer die in tal van rockbandjes zat en op organisatorisch vlak erg actief was begint rond de eeuwwisseling in het Grunnegs te zingen, als hij als zanger van de band Ouwerkerk het nummer ‘Piep’n liggen plat’ schrijft als de vijf schoorstenen van de Hunzecentrale worden opgeblazen in Groningen. Het plant een zaadje en in 2008 ontkiemt deze kiem met Bert Hadders en de Nozems. De switch van het Engels naar het Gronings wordt gemaakt. Met deze band, solo en met andere projecten zoals een samenwerking met fingerpicker Joost Dijkema, beide Drenten die in Groningen zijn beland wordt Hadders een vaste waarde en inspiratiebron voor een nieuwe generatie artiesten waaronder Swinder. Het is dan ook haast vanzelfsprekend dat Swinder bij diens afscheid show Hadders vraagt het voorprogramma te verzorgen.

Waarschijnlijk is het de komende week druk op de geschiedenisafdeling van Vera in Groningen. Is er een artiest of muzikant die heeft opgetreden in Vera en dan 41 jaar moet wachten voor hij weer op het podium van de Groninger popzaal staat. De door Swinder voorman Bas Schröder als de droom van elke moeder aangekondigde Bert Hadders zou best wel eens dat record in handen kunnen hebben. Recent bracht Hadders platen uit als ‘Kokeleko’ samen me Joost Dijkema en ‘In Iemandsland’ en daarvoor een reeks platen met Bert Hadders en de Nozems en meest recent een zeer succesvolle samenwerking met Herman Sandman in de theaters. De wegen Vera en Hadders liepen echter jaren uitéén het duurde meer dan veertig jaar voor de prille twintiger van toen weer op het Vera podium zou staan.

Met die achtergrond is openen met een nummer ‘Terug bie óf’ ook een, wellicht onbedoeld, statement. Een rustige en verhalende start van de show. Vaart bracht Hadders erin met ‘Pekelder Waals’ over Pekela. Een mooie song die een fijne intensiteit meekreeg. Bij tijdens nam de zanger de tijd om een liedje in zijn introductie wat uit te diepen. “Okke Kluun’ bijvoorbeeld. De laatste misdadiger die op de Grote Markt in Groningen werd opgehangen bijna tweehonderd jaar geleden. Okke Geerts Kluin werd veroordeeld voor de moord met een bijl op de boerin waarbij hij als boerenknecht werkzaam was en waarbij hij er met een gering bedrag was van door gegaan. Kluin leeft voor in de Groningse uitdrukking: “Hest meer geluk had as Okke Kluun, want dij mos hangen” in een liedje van Bert Hadders die er een prachtige meezinger van maakte. Even stopte Hadders de show om te luisteren wat een groep achter in de bar elkaar nogal luidruchtig wat te vertellen had. Helaas begrepen deze groep de hint niet in een vaak toch zo attent luisterend Vera. De zang van Hadders kwam uitstekend tot zijn recht in het meer uptempo ‘Dood van Pierlala’ om daarna prachtig uit te pakken met het schitterende ‘Domnee’, ook zo’n song waarin de stem de hoofdrol heeft, maar ook met prima gitaarspel. Nog zo’n mooi op een historische gebeurtenis gestoeld lied is de ‘Balloade Van Eltjo Siemens’. Siemens was in Finsterwolde op bezoek en op weg naar huis met zijn vrouw bleven ze nog even staan kijken bij een opstootje tussen stakende landarbeiders en de marechaussee die stenen door de ruiten beantwoorde met schoten, waarbij de passant Siemens dodelijk werd getroffen in 1929. Een prachtig en nadrukkelijk lied roept deze gebeurtenis terug in de herinnering. Hadders grootste hit ‘Beloofde Land’, waarmee hij veel op uitvaarten wordt gedraaid was de lekkere vlotte afsluiting van de wederkomst van Bert Hadders in Vera en de voltooiing van de aanloop naar de afscheidsshow van Swinder.