GRONINGEN – Hoewel ze al meer dan twintig jaar muziek maakt, weet Annelies Monseré even niet wat te doen als er iemand na afloop van het conceert dat ze samen met Goldscammer gaf in Vera haar vraagt om de prachtige poster van de hand van Julia de Jong van de Vera Artdivision te signeren. “Moet ik er wat opzetten? Een handtekening? Wacht ik zet er ook mijn naam bij,” komt het toch nog goed. Het spiksplinternieuwe platenlabel Minorie organiseert de eerste in een reeks concerten, waarbij in ieder geval ook de tweede in Vera zal plaatsvinden later dit jaar. Voor deze eerste in de reeks heeft het Groningse label een uitnodiging naar Gent verstuurd om Annelies Monseré & Goldscammer te inviteren als de hoofd act voor deze avond, een invitatie die in België gracieus is geaccepteerd voor een avond hypnotische folk met experimentele aanpak.
Aanvankelijk was Annelies Monseré pianiste. Haar stukken waren instrumentaal. Op het moment dat ze ontdekte dat ze ook kon zingen op een uitstekend niveau kwam daar de nadruk op te liggen. Haar debuutalbum uit 2005 ‘Helder’ is een heel intieme plaat, waarbij ze ook gebruik maakt van opnames. Hierna volgde een periode van samenwerking, ontdekking en een weg vol rotondes, waar ze telkens weer een nieuwe muzikale reisgezel vond of een nieuwe muzikale afslag nam. In deze jaren weren albums als ‘Marit’, ‘Debris’ en ‘Happiness is within sight’ uitgebracht alsmede aan EP’s en samenwerkingen. De laatste jaren vloeit de inspiratie in overvloed. In 2023 verscheen het album ‘Mares’ en een jaar later ‘I Sigh, I Resign’. In 2024 ging de Gentse ook met gitarist Goldscammer om tafel. Diep keken ze in de rijke oogst van liedjes die Monseré had geschreven om te oordelen welke geschikt waren om te bewerken voor een collaboratie. Goldscammer is Tim Depreatere, voorheen actief in de band Maan, maar na even een luwte nu als Goldscammer weer volop bezig. Deze samenwerking resulteert in het album met herinterpretaties van die liedjes.
Op het podium oogde het duo bescheiden, zelfs een beetje verlegen. Al snel werd het echter heel overtuigend met een fantastische opening ‘Kneel, Rise and Shine’. Een nieuw nummer, een bewerking van een traditional waarin wordt gewaarschuwd tegen de vermeende valkuilen van het huwelijk en de vrouw en dat een man maar beter vrijgezel kan blijven. Rustig, haast gewijd, met de bas van Goldscammer als contra gewicht in het nummer met een mooie stevigheid en kwetsbare zachte zang was dit een opening van formaat. Dat liet het duo volgen door ‘Somewhere Someone’. Een lang aangehouden toon gaat over in nadrukkelijk gezongen tekst, een duet waar Goldscammer overneemt. De verlegenheid komt terug in de aankondigingen, waarbij Annelies Monseré zelf aangeeft dat praten op het podium niet haar ding is, maar dat toch eigenlijk prima doet. Ze vertelt dat ze een poos in Hilversum heeft gewoond. Hier schreef ze ‘I Will Lock You’. Een zwaarder nummer met trage ingetogen zang en de gitaar van Goldscammer hier een fraaie urgentie inbrengt. Eveneens in onze TV stad schreef Monseré ‘Simple Fractures’ een song over hoe om te gaan met iemand die overtuigt is dat niemand van hem houdt, hoewel het tegendeel waar is. Voor dit nummer liet ze haar toetsen even staan en nam de bas. Erg mooi was ‘In Time’. Dit is ook een nieuw nummer dat niet op het album staat met mooi gitaar werk en fijne zanglijnen. Bijna was het optreden alweer ten einde, maar schitterend pakte het duo uit met ‘Happiness is Within Sight’. Een intro dat langzaam opbouwt en je laat wachten op de zang die dan prachtig, ijl en statig doorkomt en je traag, deels tweestemmig, meevoert. Ondanks haar aankondiging dat ze eigenlijk niet zo’n prater is, heeft de zangeres bijna elk nummer van een mooie aankondiging voorzien. Voor dit laatste nummer neemt ze de gitaar en laat dan het praten even aan Goldscammer, want er moet gestemd worden. Een erg mooie afsluiting, traag en net als bijna alle liedjes sferisch en eigenzinnig komt er tweestemmig een einde aan het optreden. Een heel verrassende kennismaking met dit duo, dat zeker geen muziek maakt voor iedereen. Het geeft stof tot nadenken. Kiest een andere aanpak, maar is desondanks erg mooi.