Loading...
Recensies 2025Spot Muziek

Hannahita zet Suikerfeest kracht bij

GRONINGEN – Het was meer dan gezellig in De Oosterpoort, waar bij gelegenheid van het Suikerfeest door MENA, het festival dat de komende periode de rijke cultuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika op het programma zet. Gezellig elkaar weerziende vrienden. Heerlijke Turkse koffie, lekkernijen uit de keuken van deze regio en uiteraard muziek. Voor deze viering had de organisatie van Mena een aantal fijne acts geboekt waaronder Hannahita. Een band die het goede van Oost en West met elkaar weet te verbinden. De formatie bestaat uit de Zweedse electronica muzikant Hannes Andersson en de Iraanse klassiek geschoolde zangeres en multi-instrumentaliste Anahita Malakooti.

Anahita Malakooti is een veel gevraagd zangeres. Normaliter reist ze Europa rond om te zingen bij tal van gezelschappen. In Groningen was ze de afgelopen periode regelmatig te beluisteren in Duo Orient. Een combinatie van Jazz en muziek uit Iran en andere streken in het Midden-Oosten. Het leverde prachtige optredens op. Over haar levensloop verscheen een documentaire, waarin haar beweegredenen om Iran achter zich te laten, als ze daar niet op mag treden als vrouwelijke solo artiest en hoe ze naar het Westen kwam om haar muzikale dromen na te jagen. Hannes Arvid Andersson, ook bekend als Othernode is een eclectische synthesizer magiër, die in zijn muziek tal van stromingen, van tribal, invloeden van hiphop en pop, tot atmosferische landschappen, combineert. Daarnaast combineert hij kunst en beeld en werkt aan design. Zijn stukken zijn op tal van kunst festivals over de hele wereld geëxposeerd. Hannes en Anahita werden gecombineerd tot Hannahita, wat is te vertalen als zien. Dit Mena optreden was de tweede show van het duo.

Hannes Andersson verschijnt op het toneel. Hij bouwt aan een sfeer met zijn synths in een stuk met de titel ‘Desert Dreams’. Rustig bouwt hij het op, tot vanuit de verte zachte trommelslagen klinken. Plechtig nadert Anahita Malakooti dwars door het publiek tot ze, via een omweg om maar zo dicht mogelijk bij de aanwezigen te komen, uiteindelijk het podium bereikt. Eenmaal daar aangekomen blijkt wat voor voortreffelijke zangeres Malakooti is. Het stuk wordt steeds intenser en urgenter. Prachtig wisselt ze tussen zingen en soms gesproken tekst, mooi indersteunt door de synths. Een heerlijke vertolking die je meeneemt in de wereld die het duo schept op de bühne. Het tweede nummer is Anahita Malakoti solo. Onversterkt, zichzelf begeleidende op een snaarinstrument brengt de zangeres ‘Raftand’, wat te vertalen is als vertrokken. Een prachtig nummer vol melancholie, waarbij ze aanvankelijk zacht zingend het publiek al snel heeft gebiologeerd in dit welhaast etherische nummer. Nu en dan zet ze aan in de zang en begeleiding, waardoor dit een fantastisch nummer wordt. Een korte kennismaking met Hannahita, die zo mooi oost en west weten te verbinden in intrigerende en fantastisch muziek. Een ingeslagen weg, die nog veel moois kan opleveren met deze gepassioneerde en voortreffelijke muzikanten.