Loading...
Interviews 2018

Voor je het weet ben je een bloominati met Off Bloom

GRONINGEN – Het focusland van Eurosonic in 2018 is Denemarken en dat lijkt terecht als je door de line-up scharrelt en ziet wat voor prachtige bands de Denen hebben afgevaardigd. Het producers trio Mette Mortensen, Alexander Flockhart en Mads Christian Damgaard Christensen, samen Off Bloom, zijn ook genomineerd voor Groningen. Een band met ervaren muzikanten die tot eigen schrik ineens ontdekten dat ze een band waren. We spreken echter niet met een Deen, maar met het Britse lid van de band. Alexander Flockhart is de verplichte vrijwilliger die met alle liefde over deze electro-pop band verteld. Off Bloom staat op 18 januari in het Grand Theatre in Groningen voor hun Eurosonic showcase.

“Goh is Denemarken focusland? Dat wist ik niet.” Alexander Flockhart is verrast door de extra schijnwerper waarin zijn band staat deze dagen. “Dat is geweldig. Er komt zoveel echt geweldige muziek uit het land op het moment. Een heleboel vrienden van ons, die toevallig ook nog eens geweldige muzikanten zijn, zijn in Kopenhagen terecht gekomen. De stad is echt een ontmoetingsplaats voor mensen met dezelfde doelen en we stimuleren elkaar en dagen elkaar uit om steeds beter te worden. We helpen elkaar en schrijven muziek met elkaar. Op die manier is het ook voor Off Bloom een heel inspirerende plek geworden”, legt Flockhart uit.

Onbekend is Off Bloom niet meer. De band scoorde al grote succesen met ‘Love to Hate it’ en ‘ ‘Shut Up And Let Me Walk’ waarbij ze internationaal de aandacht trokken. Een onverwacht succes voor Mette Mortensen, Alexander Flockhart en Mads Christian Damgaard Christensen. “Met zijn drieën hebben we gedurende een lange tijd voor anderen geschreven en geproduceerd. We zagen onszelf niet als een band. We hadden alleen zo ontzettend veel lol met elkaar en we hielden zo van de liedjes die we maakten, dat we ze eigenlijk niet meer aan anderen wilden geven. Ineens realiseerden we ons dat we een band waren. Dat was zo’n openbaring!” De naam is een mooi gezegde met een betekenis voor de band. De nadruk ligt op de muziek die het drietal zelf wil schrijven en maken en niet wat op dat moment ‘In Bloom’ oftewel in de mode is. Ze zijn liever ‘Off Bloom’. “We zijn alle drie geweldige muziek fans”, gaat Flockhart daar op door. “Individueel hebben we allemaal ook heel verschillende muzikale smaken en luisteren naar van alles. We komen dan samen en luisteren naar dingen die ons inspireren en waar we wat mee willen gaan doen en die onze sound veranderen. We horen altijd wel weer wat nieuws dat ons aanspreekt. Ik zou zeggen dat we inmiddels een soort alternatieve popmuziek maken. Het is de experimentele en vooruitstrevende popmuziek die op dit moment het meest interressant is, want het is het meest veranderende genre samen met hiphop, wat inmiddels ook wel als een soort pop beschouwd kan worden. Het blijft nooit statisch. Het vindt zichzelf steeds opnieuw uit en zoekt nieuwe manieren om zich te presenteren. Wij voelen ons er erg in thuis.” Het is een manier van werken die mee ingegeven is door wat het drietal van huis uit meekreeg. “We zijn alle drie op heel verschillende manieren de muziek ingerold, maar bij ons allemaal heeft onze familie daar een grote rol ingespeeld door ons kennis te laten maken met muziek als kleine kinderen. Mette’s moeder met haar folk, Mads broer met zijn liefde voor Nick Cave en mijn vader die me introduceerde in de muziek van David Bowie. We hadden ook allemaal van nature een liefde voor muziek en werden gegrepen er door op jonge leeftijd op een manier dat we er ons leven aan wilden wijden.”

“Alles is een goed onderwerp voor een liedje”, gaat Flockhart verder, “zolang je er een gevoel bij hebt en het oprecht is op het moment dat je het schrijft. “We gaan met elkaar in een kamer zitten en zijn eerlijk tegenover het gevoel dat we hebben op dat moment. Het is geweldig als je die inspiratie hebt, maar je moet wel leren om die inspiratie om te zetten in een liedje. Daarnaast is het gewoon ook werk. Als je er altijd klaar voor bent en altijd aan het schrijven bent, dan ben je ter plekke als de inspiratie langskomt. Wat we schrijven is echt niet altijd briljant of zo, maar we schrijven wel en daar komen ook mooie dingen uit naar voren. “

Als trio dat veel voor anderen werkte is samenwerken een soort van tweede natuur. Het leggen van connecties en het samenwerken met andere artiesten wordt graag gedaan door het trio. “Als je met iemand anders werkt is dat altijd een vernieuwende ervaring waar je weer van leert. Althans dat zou het moeten zijn, want het leren van iemand die toch met een ander perspectief naar zaken kijkt is geweldig waardevol. Het kan je hele kijk op je eigen werk veranderen en een nieuwe esthetiek oproepen of nieuwe inzichten scheppen. Dat is zo inspirerend. We hebben voor de nabije toekomst een aantal afspraken staan voor samenwerkingen en het leuke is dat het dan gaat om hele andere zaken dan muziek, bijvoorbeeld dat we kleren gaan ontwerpen met de verbazingwekkende mode ontwerper Liam Hodges en met grafisch designer Kate Moross gaan we iets doen waar ik nog niks over mag vertellen, maar wat zo spannend en leuk is.”

De faam van de band is mede te danken aan de beide EP’s ‘Love to Hate It’ en diens opvolger ‘Lover Like Me’. “’Love to Hate It’, was onze introductie. Met die EP stelden we ons voor aan de wereld. We hadden een aantal oudere liedjes en wat nieuwe werk. We wilden laten zien waar we vandaan kwamen in onze prille begin en hoe we ons van daaruit hadden ontwikkeld. ‘Lover Like Me’ is veel meer de stand van zaken hoe we er op dat moment voorstonden in ons leven. We hebben veel meegemaakt sinds de tijd dat we voor het eerst muziek uitbrachten tot onze tweede EP en het was echt een hektisch jaar. Die ervaringen wilden we delen; onze up’s en down’s. Onze successen en wat we verprutsten. De liefde en het verlies.”

De passie waarmee wordt gesproken wil Off Bloom ook brengen tijdens Eurosonic. Het trio staat te trappelen om naar Groningen af te reizen. “Het publiek kan van ons vurige passie en energie verwachten op het podium. Zodra je een Off Bloom concert bezoekt wordt je één van de bloominati of je dat nu wil of niet. Een optreden is de meest directe wijze om met elkaar in contact te komen. Daar gaat het om in de muziek, contact leggen en samen komen. Als we live spelen proberen we altijd de klassieke dynamiek van de passieve toeschouwer en de optredende artiest te doorbreken. We proberen een interactieve ruimte te scheppen, ware we ons allemaal als één voelen. Nogmaals muziek in het algemeen en live muziek in het bijzonder is er om met elkaar in contact te komen en het voelt alsof we een gesprek hebben.” Dat gesprek gaat Off Bloom graag aan op 18 januari in het Grand Theatre in Groningen.