Loading...
EurosonicInterviews 2020Vera

Tribade: “Verwacht niet alleen een concert, verwacht een politiek geladen optreden”

BARCELONA – De koffers zijn gepakt voor de reis naar Groningen. De voorbereidingen op de showcase in Vera op 17 januari zijn nagenoeg achter de rug. Tribade is klaar voor Eurosonic, maar Eurosonic ook voor dit uitgesproken rap drietal uit Spanje. Om dat uit te vinden ontmoeten we op het allerlaatste moment Sombra Alor, Bittah en Masiva Lulla die met ondersteuning van DJ Big Mark het Spaanstalige raptrio vormen. “Tribade is een jonge vrouwelijke rapgroep uit Barcelona, geleid door mc’s Bittah, Masiva Lulla en Sombra Alor. De band is toegewijd aan de originele rapcultuur en de missie van aanklacht en emancipatie door ritme en poëzie. Tekstueel brengt Tribade de 21e eeuwse wereld van drie jonge vrouwen die vechten tegen onzekerheid in een op mannen afgestemde maatschappij en versterkt dit met poëzie over onderbelichte onderwerpen als LGBT, lokale en buurtproblematiek, Antifa activisme… Muzikaal is Barcelona niet alleen 90s mestizo, rumba en feestmuziek: Tribade mengt de verse en originele mix van rap met flamenco, soul, Afrotrap en reggaeton.” Dit is de omschrijving van Eurosonic voor het stel. Zeer charmant, maar uitermate beslist vertellen de drie hun verhaal, onderwijl toch nog wat inpakkende en soms schiet ze nog wat te binnen dat ze nog wat moeten doen.

Het is Bittah die eerst het woord neemt. “Het schijnt dat muziek, speciaal het genre rap, je altijd weet te vinden op het moment dat je het het meeste nodig hebt. Dat was bij ons ook zo. Ieder van ons heeft een zeer persoonlijk verhaal over hoe de rap in ons leven kwam. Dat is eigenlijk onze gemeenschappelijke deler. We hebben niet besloten om de muziek in te gaan. We zijn niet een muzikale carrière begonnen met als doel om van de muziek te leven. We zijn aan de slag gegaan met de muziek als levenswijze en op een bepaald moment realiseerden we ons dat het nog beter kon. Dat is het moment geweest dat we serieus onze kunst zijn gaan aanpakken.” Masiva Lulla vult dat aan. “We hebben elkaar leren kennen in Barcelona omringt door de feministe bewegingen en Occupy uit deze stad. Ons idee was om een kunst concept te maken waarin kunst en protest worden gecommuniceerd door een urban fusion stijl.”

We gaan verder over de muziek zelf. Wie de muziek van Tribade beluistert ontdekt tal van invloeden. Spaanstalig, met een Oosterse vleug rap en daarbij flamenco, soul, afrotrap en reggaeton. Een klus om dat in één stijl te verenigen lijkt het. “Nee, hoor”, gaat Sombra Alor hier op in. “Dit is ons specifieke kenmerk. Elk lid van de groep heeft zijn specifieke en persoonlijke stijl. Dat is wat de band zijn eigen sound geeft met al die verschillende stijlen muziek die je net opnoemde. Onze producer Josh 186 is er verantwoordelijk voor dat het bij elkaar komt.”

In de liedjes van Tribade brengen ze verschillende maatschappelijke onderwerpen aan de orde. Masiva Lulla gaat desgevraagd in op hoe ze de liedjes schrijven. “Bij ons kan het schrijven van de liedjes op twee manieren gebeuren. Soms wil één van ons een bepaald onderwerp behandelen wat zij belangrijk vind en dan komen we eigenlijk heel vanzelfsprekend met elkaar bijeen om het uit te werken. Soms hebben we ook discussies in de band over een onderwerp en willen we daar over praten in onze liedjes en dan beginnen we met helemaal niks en schrijven we collectief zo’n liedje. We proberen, en daar letten we echt op, dat de schoonheid van een liedje het doel dient. We vergeten nooit hoe belangrijk de boodschap is, maar proberen de inhoud en de muziek in een goede balans te houden. We vinden dat we als band de plicht hebben om te vechten tegen haat, Dan kun je denken aan de moord op vrouwen, verkrachtingen, armoede en de opkomst van extreem rechts.” Sombra Alor gaat hier verder op in. “Wat heel belangrijk is om over te begrijpen is dat we uit de arbeidersklasse komen en nog steeds daar wonen en leven. Het zijn omstandigheden waar ongelijkheid op basis van je geslacht nog gewoon is, waar emancipatie niet mogelijk is en waar we nog onderdrukt en weggemoffeld worden. Waar je best doen op school zinloos is, want je kunt toch voortgezet onderwijs niet betalen. Het is belangrijk dat je onze stad Barcelona kent en weet wat de nalatenschap van strijd en muziek in deze stad is.”

We laten het onderwerp deels los en focussen even op Barcelona als muziekstad. De laatste jaren komen er prachtige bands vandaan en lijkt het te bloeien in Barcelona. “Barcelona is een stad vol met contrasten, dubbelzinnigheid en tegenstellingen”, kenmerkt Bittah de stad, “maar we houden van de stad. Zonder Barcelona geen Tribade. Het is een stad die zich in geschiedenis altijd heeft verzet tegen het fascisme en met veel artistiek potentieel, maar ook wraakzuchtig. Deze dagen hebben we een heel gevarieerde en vernieuwde muziekscene als het om rap gaat en dat is bijzonder krachtig. Er komen meer en meer meisjes de bühne bestormen.”

We besluiten dan met nog even een blik op het recente album van Tribade ‘Las Desheredadas’ en het optreden in Vera voor Eurosonic. “Op het album proberen we al de emoties en gemoedstoestanden te vangen. Het is een beetje op een conceptueel niveau een zelf portret van ons als onterfden als feministen en als vrouwen.” Dan schakelen we door naar het komende optreden en Masiva Lulla neemt dat voor haar rekening. “In het algemeen willen we met onze optreden vooral genieten van wat aan het doen zijn en we hopen daarnaast zoveel mogelijk meiden te helpen door een goede referentie te zijn. Het feit dat we geselecteerd zijn voor Eurosonic is al een geweldig privilege, want dat is toch een enorme prestatie. Natuurlijk is het belangrijk voor projecten als Tribade die onafhankelijk hun eigen management regelen altijd fijn om van andere partijen steun te krijgen, zodat we door kunnen gaan met muziek maken. Dat is een manier om de muziek industrie meer te democratiseren. Wat we in Vera gaan brengen op 17 januari voor onze Eurosonic Showcase? Verwacht niet alleen een concert of een show, verwacht een politiek geladen optreden”, besluit Masiva Lulla met instemmend geknik van Bittah en Sombra Alor. Dan is het tijd om af te sluiten. Het is nog maar een kwestie van uren voor Eurosonic Groningen overspoeld.