Loading...
Interviews 2021Popronde

Tiziana: “Hiphop is voor iedereen”

ROTTERDAM – Voor het tweede jaar op rij trekt straks een pandemische beïnvloede Popronde door Nederland. Uiteraard is de muziek uitermate besmettelijk, maar om de Covid pandemie, ook komende tijd, goed onder controle te houden zal dit zijn met de nodige mitsen en maren, maar het goede nieuws is dat er jong talent in den lande op podia staan om hun muziek te laten horen en banden te smeden voor de toekomst. In Rotterdam staat Tiziana Mulier te trappelen van ongeduld om haar combinatie hiphop met pop te laten horen als Tiziana. “Ze wilt inspireren en motiveren met haar teksten, met een vleugje “good vibes”,” adverteert de Popronde haar. Als we haar spreken is ze nog niet in het Noorden geboekt, maar dat komt vast nog wel voor elkaar. In haar thuis stad gaat de jonge artieste er goed voor zitten om te vertellen over haar voorliefde voor de hiphop en wat haar zoal inspireert.

In 2020 heeft Tiziana de Levels Music Championship gewonnen, werd ze Artist of the Month augustus bij Funx en won ze de Publieksprijs bij de Grote Prijs van Rotterdam, leest haar biografie. Dat zijn fraaie adelbrieven in een prille loopbaan. De track die heeft aangeleverd aan het rondreizende popcircus spreekt aan en dan begrijp je de onderscheidingen. Geen geringe prestaties voor een jonge artieste die nog maar een paar jaar bezig is In 2016 was het het overlijden van haar oma een katalysator om serieus werk te gaan maken van de muziek. “Ik heb gekozen voor muziek, omdat het eigenlijk vanzelf wel op m’n pad kwam. Ik geloof dan ook dat het zo moest zijn”, vertelt de artieste. “Verder is mijn vader echt van het platen draaien en doet dat soms ook op feestjes.” Haar eerste liedjes publiceerde ze op haar sociale kanalen. “Ik werd gezien op social media door bekende Nederlandse artiesten. Op dat moment wist ik dat ik er wel wat meer uit kon halen om echt artiest te worden. Voor de Popronde was ik eigenlijk al een artiest. Met Popronde kan ik wel meer ontwikkelen als artiest en meer ervaring opdoen. Voor mij is dit een geweldige kans om heel veel te leren van de muziekindustrie. De connecties opbouwen vind ik ook erg belangrijk. Ik hoop dat het publiek en de podia mij zullen herinneren. Dit is voor lange termijn van belang, mond-tot-mond reclame is nog steeds één van de beste manieren om de brand te verspreiden”, lacht ze om haar mooie beeldspraak om dan serieus te vervolgen: “Optreden vind ik erg belangrijk. Ik houd ervan om mensen te entertainen. Op feestjes ben ik altijd actief en wil ik iedereen meekrijgen.”

We duiken dieper in de muziek van Tiziana. Te beginnen bij haar voor liefde voor hiphop en haar inspiratiebronnen, om van daar uit het proces van het schrijven van haar liedjes te ontrafelen. “HipHop heeft altijd veel effect op mij gehad. De emoties en het proces van de creatie vond ik altijd erg tof. Vroeger danste ik ook altijd op HipHop nummers. Dat vind ik nog steeds erg vet. HipHop is erg breed en wordt steeds meer geluisterd. HipHop is voor iedereen. Ik denk zelf door de babyboomers. Je hebt nu gewoon veel jongvolwassenen die ermee zijn opgegroeid. Ik start meestal in de studio met een producer. In welke “vibe” we op dat moment zitten, heeft veel invloed op het uiteindelijke nummer. Ik hoor de keys van de piano als eerste. Dan probeer ik een gevoel erbij te krijgen. Hierna bedenk ik onderwerpen en hoe ik dit in grote lijnen kan vertellen. Ik haal voornamelijk inspiratie uit J.Cole of Chris Brown. Maar ook een film die ik bijvoorbeeld heb gezien inspireert me. Gebeurtenissen om me heen neem ik ook mee in dit proces. Ik vind het belangrijk dat mijn muziek voor alle leeftijden toegankelijk blijft. Als artiest is het voor mij een droom om later zoveel andere personen te kunnen inspireren. Dat geeft gewoon een goed gevoel. De ‘Good Vibes’ zijn ook belangrijk, zodat je de positiviteit erin kan houden en de luisteraar kan genieten.”

De positiviteit er in houden. Dat is de afgelopen anderhalf jaar niet vanzelfsprekend geweest. De ene artiest maakte gebruik van de Covid break om de creativiteit alle ruimte te geven, de ander kroop weg in zijn bubbel. Nu er weer meer ruimte is en misschien de grote evenementen nog even pas op de plaats moeten maken, maar er toch al wel veel mogelijk is informeren we hoe Tiziana deze tijd heeft ervaren. “De periode begon heel inspirerend, maar op een geven moment kreeg ik gewoon niks meer op papier. Ik ging niet meer zo vaak naar de studio en ik zat, voor mijn gevoel, stil. Ik had last van de zogenoemde ‘writers block’. Naast artiest zijn, ben ik ook student. De schoolperiode hielp dus ook niet echt mee.”

In de clips, bijvoorbeeld van het recentelijk verschenen ‘Y U Mad’ of het eerder dit jaar uitgekomen ‘Pon Road’, etaleert Tiziana Mulier zich als een stoere artieste. Grote bos krullen, vette tattoo en enorme zonnebril. We tillen spreekwoordelijk die zonnebril omhoog en kijken er onder. “Ik ben een stoere meid voor de buitenwereld”, lacht ze, “maar eigenlijk ben ik erg verlegen. In sommige nummers hoor je de stoere Tiziana, maar in andere nummers hoor je de gevoelige Tiziana, dat wel belangrijk om te weten als je naar mijn muziek luistert.” Een echte Rotterdamse, veel bravoure en gevoelig van binnen. “Rotterdam blijft altijd in mijn hartje. In m’n muziek laat ik dat dan ook horen. M’n Rotterdamse accent is volgens m’n Amsterdamse vrienden erg te horen. Verder rap ik ook wel eens over de plekken in Rotterdam waar ik vroeger vaak ben geweest.”

We eindigen met een blik op de toekomst. Het eerste kwestie is of er binnenkort ook een EP of zelfs album gaat uitkomen of dat ze daar voor plannen heeft. “Voor nu is het even releasen van nummers. Als ik een album of EP uitbreng, wil ik er volledig voor kunnen gaan. Op dit moment is dat nog niet het geval.”. Wellicht kan de Popronde daarvoor de aanleiding voor zijn, je weet nooit immers wie er onderweg bij je podium opduiken.. We besluiten met wat we kunnen verwachten van een Popronde optreden van Tiziana en waarom al die steden juist haar moeten gaan boeken. “Een geweldige show!” De artiest jubelt bij het vooruitzicht. “Mooie teksten, maar ook leuke en vibey nummers!” Tiziana is binnenkort op tal van plaatsen te zien tijdens de Popronde. Het programma van tal van deelnemende steden is nog niet bekend en dus ook niet waar precies en of ze nog naar Noord-Nederland komt.