Loading...
Interviews 2018

Snow Coats laat de champagnefles poppen

EMMEN – In Doetinchem in huize Snow Coats liet de band een champagnefles poppen en ging met druk plannen maken toen het bericht kwam dat de formatie was geselecteerd voor de Popronde, onthult Daan Ebbers die we spreken namens de band. Verder bestaat de band uit zangeres Anouk van der Kemp, drummer Joost Ebbers (inderdaad familie van en zelfs de tweelingbroer) en bassist Frank Peters die voor een schoolopdracht samen wat moeten bedenken en inmiddels druk bezig zijn met een internationale loutering als band en de Popronde mooi kunnen gebruiken om hun kersverse album te promoten. Bij internationale loutering denk je uiteraard direct aan Emmen en dus doet Snow Coats ook deze plek aan op 1 november als de formatie in het Atlas Theater zich zal presenteren.

“Niemand van ons vieren is echt van huis uit gestimuleerd om muziek te maken, het is iets wat we alle vier echt zelf hebben opgepakt”, vertelt Daan Ebbers namens het viertal op een dag dat inderdaad de winter jas voor het eerst weer uit de kast kan. “Er stond altijd al wel een drumstel bij ons op zolder, onze vader drumde vroeger namelijk in een band en hij wilde zijn drumstel nooit weg doen. Uit nieuwsgierigheid is Joost toen achter het drumstel gaan zitten. Anouk vertelde dat ze haar eerste gitaar akkoorden van haar vader leerde, haar passie voor zingen heeft ze echter wel zelf ontdekt.” Het bleek toch precies genoeg om daar meer over te willen weten. De gewekte interesse resulteerde zelfs in een echte beroepskeuze in deze richting en de bijbehorende opleiding. “Wij hebben elkaar leren kennen op een MBO muziek opleiding in Arnhem. In ons examen jaar werden wij als band samen gebracht en de opdracht was om voor het afstuderen binnen zes maanden, zes nummers te schrijven en met elkaar op te treden in Luxor Live. Voordat we als band bij elkaar kwamen waren we allemaal al goed bevriend met elkaar en de motivatie om artiest te worden hadden we natuurlijk al voordat we aan de muziek opleiding begonnen. We wilde toen al alle vier graag 100% werken aan een muzikale carrière en met elkaar willen we dat nu nog steeds!”

De Popronde omschrijft de muziek van Snow Coats als Indie Folk. Indie Folk met een poprandje wel te verstaan. Een richting die eigenlijk heel vanzelfsprekend tot stand kwam. “Toen we voor het examen project samen werden gebracht hadden we maar een aantal minuten de tijd nodig om te beslissen dat we Indie Folk liedjes wilde schrijven. Dit omdat we alle vier al grote liefhebbers zijn van Indie muziek en omdat we dachten dat Anouk’s stem erg goed zou werken met het meer organische en akoestische sound van Folk leek het ons een leuke uitdaging om nummers te schrijven met inspiratie van band als Florence + the Machine, Of Monsters and Men en Lord Huron. Het creatieve proces achter de liedjes begint vaak als we in de oefenruimte zijn, daar bedenken we kleine opzetjes zoals een akkoorden schema met een pakkende zanglijn of gitaar riff. Anouk verzint haar zang melodieën dan ter plekken en zingt dan random woorden die op dat moment in haar hoofd opkomen. Dan werken we die ideetjes uit met de hele band tot een volledig nummer. Later schrijft Anouk haar teksten volledig uit en vervangt ze de random woorden en zinnen voor voltallige teksten.”

De band afficheert Doetinchem nadrukkelijk als thuisbasis. Daan Ebbers lacht en gaat hier nader op in. “Anouk, Joost en ik komen uit Doetinchem, ondanks dat Frank uit Zevenaar komt zien we Doetinchem echt als onze thuis basis. Eigenlijk speelt onze stad niet zo’n grote rol in onze muziek als het gaat om inspiratie of sound. De muziek die ons inspireert komt namelijk vooral vanuit Amerika. Op dit moment spelen we door het hele land tijdens de Popronde en als we dan weer terug komen in Doetinchem dan voelt het altijd toch als thuis komen. Daarnaast zijn we ook wel erg trots op wat de Achterhoek te bieden heeft als het gaat om bijvoorbeeld festivals als Zwarte Cross, Mañana Mañana en als wij op een vrijdag of zaterdag avond onderweg zijn naar optredens, dan volgen we de wedstrijden van De Graafschap gewoon op de radio in de auto!”

Snow Coats kijkt echter nadrukkelijk verder dan de natuurlijke habitat van de De Graafschap supporter. Hoewel nog erg pril zijn de lijntjes al wereldwijd uitgezet. Er wordt gewerkt met een Portugese producer, er wordt opgetreden in onder andere Frankrijk en een hit gescoord in Singapore. “Wij zijn zeker erg internationaal georiënteerd! Dat waren we al vanaf het begin”, bevestigt Ebbers. “We richten ons op het buitenland, omdat we weten dat overal op de wereld mensen zijn die onze muziek leuk kunnen vinden. Dat kan vandaag de dag ook natuurlijk erg gemakkelijk door Spotify, Youtube en alles wat het internet te bieden heeft. Het is daarom ook geen toeval dat we hebben opgetreden in Frankrijk en Duitsland, we weten dat er mensen in die landen zijn die onze muziek beluisteren en daarnaast vinden we het zelf ook gewoon erg leuk om voor een optreden een weekendje Parijs te doen”, grijnst hij bij de gedachte aan de Franse lichtstad. “Dat we in Singapore op de radio werden gedraaid is echter wel toeval. We hebben geen idee hoe onze muziek daar terecht is gekomen, we kregen opeens veel berichtjes in onze inbox van mensen uit Singapore die zeiden dat ze onze kennen van de radio, dat was erg leuk om te horen! In Singapore is het blijkbaar ook gebruikelijk dat wanneer je een band leuk vind, dat je die band financieel support, ons Paypal account stroomde toen vol met kleine bedragen. Dat was erg bijzonder!”

Succes moet je vasthouden, continueren en dan uitbouwen. Dat doet Snow Coats onder andere door het uitbrengen van hun debuutalbum ‘Take the Weight Off Your Shoulders’, die in de late zomer werd uitgebracht, net voor de Popronde, wat geen toeval is. “Één van onze doelen die we ons hadden gesteld als band was om een album op te nemen en uit te geven, dat was dan ook het eerste doel wat we bereikt hebben! Doelen die we met dit album willen bereiken is veel optreden, dat lukt ook al aardig dankzij de Popronde, verder gaan we in 2019 een Europees toertje doen en hopen we ook op veel festivals in Nederland te spelen in de zomer. Het geeft een goed gevoel als mensen naar ons album hebben geluisterd voor ze ons optreden bezoeken, elke keer als we mensen zien en horen mee zingen met onze liedjes, dan weten we dat we het belangrijkste doel hebben bereikt! We hebben ons aangemeld voor de Popronde omdat we gepland hadden een album uit te geven. Na dat album wilde we natuurlijk zo veel mogelijk optreden en daar geeft de Popronde alle kansen voor. Toen we hoorden dat we geselecteerd waren voor de Popronde, hebben we gelijk de release datum van ons album vast gezet. 22 augustus 2018, precies 3 weken voor de Popronde tour begint is het album uitgekomen.”

“Wij bezoeken vaak optredens van andere bands”, besluit Daan Ebbers dan namens zijn bandleden van Snow Coats. “We gaan ook al jaren lang samen met vrienden naar Lowlands Festival. Wanneer wij andere bands zien spelen op het podium komt er steeds een gevoel boven dat zegt: “Dat wil ik ook!” Dat is dan ook onze drijfveer om zelf op te treden. Zolang wij merken dat andere mensen blij worden of we kunnen mensen raken op een andere manier met onze muziek, blijven wij lekker door gaan. Elk optreden bijvoorbeeld tijdens de Popronde is een compleet andere ervaring. De locaties zijn erg divers, zo spelen we de ene avond in een stampvolle kroeg in Nijmegen, de andere avond in een bibliotheek in Venlo en dan weer een akoestische set met ze tweeën in letterlijk het kleinste café van Eindhoven omdat het te klein is voor de hele band. Ondanks al die afwisselingen hebben we tot nu toe alleen maar leuke optredens gehad en kan de Popronde voor ons niet lang genoeg duren!” Ook aan de Popronde komt echter een einde en daarna moet Snow Coats op eigen kracht verder, maar eerst doet dit muziek nog Emmen aan waar de Popronde Snow Coats in het atlas Theater heeft geprogrammeerd.