Loading...
Interviews 2014

O’Hooley & Tidow: “Onze muziek is gebaseerd op onze stemmen, Belinda’s piano en Heidi’s voet”

STEENDAM – De komst van sommige acts brengt van te voren al wat rumoer met zich mee. O’Hooley & Tidow bijvoorbeeld. Het Britse duo is een sensatie op de zomer festivals in 2014 en ook in 2013 hadden ze veel succes. Hun nieuwe album ‘The Hum’ krijgt meer dan lovende kritieken. Vrijdagavond 20 juni staan Belinda O’Hooley en Heidi Tidow op het podium van Peter & Leni in Steendam voor hun Nederlandse première. Kans is groot dat Nederland de dames net zo in het hart sluit als de Britten.

“Heidi en ik hebben elkaar ontmoet in de muziek circuit van Huddersfield”, vertelt Belinda O’Hooley die namens de band het woord voert en zich zorgen maakt over zeeziekte op de oversteek naar Nederland die aanstaande is. “Op dat moment traden we beide solo op. We leerden elkaar steeds beter kennen en al snel begonnen we ook samen te zingen. Van daaruit was het ook weer heel vanzelfsprekend om ook samen liedjes te gaan schrijven. Dat was zes jaar geleden. In 2010 kwam ons eerste album uit met als titel ‘Silent June’.
Inmiddels ligt het veel geprezen ‘The Hum’ in de winkels en de lovende kritieken vliegen de dames om de oren. “We zijn totaal verrast door de reacties op ‘The Hum’. In de nationale pers heeft het album bijzonder lovende kritieken gehad. Maar ook de mond op mond reclame die onze luisteraars maken heeft ons veel nieuwe belangstelling opgeleverd. Mensen hebben elkaar op ‘The Hum’ attent gemaakt en zijn gaan luisteren en komen naar onze optredens. Wat we horen dat mensen houden van de combinatie van onze stemmen met de onderwerpen van de liedjes en hoe de productie dat samenbrengt. Gerry Driver is de producer van ‘The Hum’. Hij heeft gewerkt als een architect met geluid. Hij is een multi-instrumentalist, maar ook met elektronica heeft Gerry stukken er uitgelicht of met geluiden onderstreept.. Een voorbeeld is het lied ‘Just a Note’. Dit lied gaat over de werkers die de wegen in Engeland aanlegden en brieven die ze tijdens hun afwezigheid naar huis schreven. Het bevat percussie waarin gebruik is gemaakt van de echte pneumatische boren en graafmachines die deze mannen gebruikten in hun werk.”
De lof is een teken dat de basis van de liedjes goed is en dat begint bij de compositie. Punt van discussie tussen beide dames die lange wandelingen gebruiken om tot overeenstemming te komen, maar ook om inspiratie op te doen. “We schrijven liedjes over de maatschappij waarin we leven en proberen met onze liedjes verhalen ook eens van een andere kant te laten zien.We houden er beide erg van om tijdens wandelingen door het veen om de liedjes te bespreken. Dat ruige landschap is ook echt een inspiratie, zowel voor de teksten als de muziek. Het landschap en de dieren die daarin leven komen vaak terug of direct of als metafoor. We schrijven de teksten samen en proberen de clichés te vermijden, door zo inventief en origineel mogelijk te zijn. Met zijn beide kijken we er steeds kritisch naar en dan komt Heidi of ik of beide wel met een verrassende ingeving om op een bepaalde onverwachte manier naar het onderwerp te kijken. Dat is toch één van de grote voordelen om als duo te schrijven. Ideeën voor liedjes komen vaak ook voort uit de verhalen die mensen ons vertellen. Of uit iets wat we lezen of horen op de radio. We maken de hele tijd notities en leggen die daarna aan de kant tot het tijd is om aan nieuw materiaal te beginnen. Dan lopen we die notities door en dat geeft ons een startpunt. Op dit moment werken we aan een lied voor het project 1418NOW. Dat project behelst het herkenden van de Eerste Wereld oorlog die precies een eeuw geleden losbarstte door middel van liedjes. We zullen dat lied, samen met Billy Bragg, voor het eerst uitvoeren op het Glastonbury Festival.” Dat valt helaas na het optreden in Steendam.
Het label dat nu eenmaal op muziek geplakt wordt heet bij O’Hooley & Tidow folk met punt invloeden. Belinda O ‘Hooley: “Onze muziek is gebaseerd op onze stemmen, mijn piano en de voet van Heidi. We horen vaak dat ons geluid veel voller is dan mogelijk zou zijn met de instrumenten op het podium. Dit komt door de manier waarop we onze stemmen gebruiken en muziek laten vergezellen. We vertellen met onze stemmen niet alleen een verhaal, maar creëren een landschap van geluid.”
Het is voor het eerst dat het duo in Nederland optreedt. Wat dat betreft heeft het muziekpodium een echte primeur. “De Nederlandse tour hebben we mede te danken aan het folkduo Katriona Gilmore and Jamie Roberts. In 2012 hebben we een aantal optredens gedaan in België. Katriona vroeg naar onze ervaringen en naar de adressen waar wij hebben opgetreden gedurende onze Belgische tour. In ruil hebben wij gebruik kunnen maken van hun contacten en ervaringen in Nederland. Op deze manier zijn we in aanraking gekomen met Koen Hottentot van ‘Roots aan de Zaan’. Koen wees ons op Muziekpodium Peter en Leni in Steendam en was daar erg enthousiast over. Hij vertelde ons dat optredens in Steendam altijd memorabel zijn en heel speciaal.. We kijken dan ook erg uit naar onze gigs in Nederland en om de mensen te ontmoeten en wat cultuur te ervaren.”