Loading...
Interviews 2014

McProphet belooft toffe beats

GRONINGEN – Het wiegje van Yuri Clemens Free stond in Winsum, maar als McProphet werkt de jonge rapper hard aan zijn grote doorbraak. Op 1 mei verschijnt zijn nieuwe EP OMG, qua plaatwerk de opvolger van ‘Tattoo in my Heart’ welke in 2012 het levenslicht zag. McProphet heeft een belangrijk thema in zijn werk. God. Wie bang is voor een reli-plaat kan gerust zijn, God is weliswaar een vast thema, maar de nummers zijn sterk en positief.

“Je kunt een hele nieuwe sound verwachten en persoonlijke onderwerpen”, vertelt McProphet op de vooravond van de lancering van zijn nieuwste. Het zijn toffe beats. Het is een aanwinst voor de Urban Scene en geen standaard Ep. Er is veel zang, rap en dynamiek. Je hoeft niet perse van hiphop te houden om hierna te luisteren.” Het vervolg op de EP staat de rapper ook helder voor ogen. “Na de EP zal ik wat singles uitbrengen en samenwerken met andere artiesten. Ik ga bezig met mijn album en daarbij werken met grote producers. Deze producers moeten een grote rol gaan spelen bij de totstandkoming van mijn album. ‘Tattoo in my Heart’ heb ik zelf uitgebracht. Het zal niet een album worden die een vervolg is van die plaat, maar iets heel nieuws.”

Vanuit Winsum verhuisde de jonge Yuri Free naar Groningen. Al op jonge leeftijd was hij daar bezig met muziek. Het schrijven van teksten, het componeren, produceren en uitvoeren, maar ook het leven op staat speelt een belangrijke rol in het leven van McProphet met zijn positieve en negatieve kanten. In 2010 was het kantelpunt. McProphet kwam in aanraking met het evangelie en dat veranderde zijn leven. “Toen God een belangrijke rol begon te spelen in me leven zijn de omstandigheden en keuzes daarom heen ook veranderd. Het woord religie vind ik zwaar klinken, we kunnen beter van dat woord het woord relatie maken. Een relatie met God. Het uit zich naar de buitenwereld op een positieve manier. Wat ik heb gemerkt is dat mensen het bijzonder vinden dat ik bepaalde geloofsovertuigingen verwerk in mijn muziek. Daar krijg ik veel respect voor en mensen worden er door geïnspireerd en aan het denken gezet. Ik probeer me zo min mogelijk op te dringen voor datgene waar ik voor sta. Geloof is een vrije keuze. Iedereen mag zelf kiezen wat hij of zij wel of niet aanneemt. Mijn rol als artiest zie ik als een voorbeeldfunctie maar voornamelijk draait het om het maken van goeie en mooie muziek en de goed vibe. Het straatleven was een deel van mijn jeugd. Nu dat ik volwassen ben heb ik dat gelaten voor wat het is. Ik ben nu gefocused op de toekomst.”

Naast muziek maken probeert McProphet ook anderen te helpen. Bijvoorbeeld door optreden in jeugdgevangenissen en daar een positieve vibe te brengen. “Als je optreedt in de gevangenis gaat het niet om het feestje maar om de lyrics en de boodschap die je wil overbrengen. Het is een heel eerlijk publiek. Als mensen je niet tof vinden in die omgeving, dan geven ze je ook geen respect. Je weet precies waar je aan toe bent. Tot nu toe mocht ik elke keer weer terugkomen en wordt het goed ontvangen.” Niet alleen de gevangenissen, maar ook de podia zijn het werk terrein van de rapper. Ook daar stelt hij zich hoge doelen. “Ik treed veel op door heel Nederland. Dit jaar ligt de focus op de grote podia zowel in het Noorden als door heel het land. De grote namen hebben altijd voorrang, maar waar een wil is is een weg. Ik doe me best ook daar te staan”, klinkt het gedreven. Met die mooie doelstelling en met nieuw plaatwerk onderweg heeft McProphet een drukke zomer voor de boeg.