Loading...
Interviews 2014

Lawless Hearts brengen rauwe emotie terug in de muziek

JACKSONVILLE – Zangeres Alex Marie van Lawless Hearts kan haast niet wachten tot de Nederlandse tour begint. Al maanden vertelt ze hoe zeer ze naar de reis en het avontuur uitkijkt. In Nederland staan zes optredens gepland, waarvan één op10 mei in Café De Sluys in Munnekezijl. Ondertussen wordt ook even een uitstapje naar Duitsland gemaakt. Voor het zover is moet er nog wel wat werk gedaan worden. Maar eerst terug naar het begin.

“Lawless Hearts bestaat sinds 2009 toen mijn broer Michael Thomas en ik besloten om onze krachten te bundelen”, vertelt Anne Marie. “We hadden beide onze verschillende projecten waar we aan werkten. Op een dag vroeg hij me een lied in te zingen die we samen hadden geschreven. Sinds die dag hebben we ‘Lawless Hearts’. In de bezetting van de band hebben we een paar veranderingen gehad, maar ik heb het gevoel dat we nu echt de juiste leden hebben om de wereld over te nemen.” De band bestaat nu uit zangeres Alex Marie en haar broer Michael Thomas op gitaar ook nog uit Payton Page op basgitaar en Corey Ahlquist op drums.

De inspiratie voor de Lawless Hearts komt van bands als Bon Jovi, Guns N Roses, Heart, Fleetwood Mac, Foo Fighters, en Tonic, maar Lawless Hearts wil meer zijn dan een nieuwe Bon Jovi of Heart. “Alles in de muziekwereld is al wel eens eerder gedaan. Het is moeilijk om iets nieuws te creëren. Maar met de invloeden van classic rock, modern rock, soul, en pop slagen we er toch in om iets unieks neer te zetten. Iets dat ons onderscheid van alles wat op het moment beschikbaar is. We willen iets bieden dat iedereen aanspreekt en niet alleen één stroming. We willen met onze muziek echt iets betekenen voor mensen. De rauwe emotie die vroeger zo gewoon was in de muziek, die emotie willen we terug brengen en daarmee de mensen aanspreken en betrekken bij onze muziek.” Het gaat hierbij om innovatie en niet om imitatie.

De basis van Lawless Hearts ligt bij de broer en zus relatie tussen en daarvoor in de muzikale genen die ze hebben gekregen en uiteindelijk komen we dan uit in Rotterdam. Lawless Hearts blijkt een beetje ‘Dutch”. “Het is geweldig om met Michael in een band te spelen. Hij is zo getalenteerd en we zijn beide op een leeftijd dat we het gekibbel tussen broer en zus achter ons hebben gelaten. We schrijven samen liedjes en dat werkt perfect, maar ik beschouw de andere bandleden ook als mijn broers. We zijn echt een familie. We werken samen aan onze doelen en motiveren elkaar. De muziek hebben we van huis uit meegekregen. Mijn moeder zingt zelf ook en haar grootvader komt uit Rotterdam. Die man kon elk instrument spelen dat hij in handen kreeg. Mijn vader speelt gitaar. Mijn ouders staan volledig achter de band en steunen ons waar ze kunnen. We zijn dolgelukkig met mijn fantastische ouders.”

De Europese trip van Lawless Hearts is de eerste trip over zee. Alex Marie kijkt er dan ook reikhalzend naar uit. “We zijn zo extreem opgewonden over de komende reis. Mijn vader was een paar jaar in Duitsland gelegerd toen hij in het leger zat, maar ik was toen zo jong dat ik mij daar weinig van herinner. Ik ben sindsdien niet weer terug geweest naar Europa en de andere jongens in de band zijn er nog nooit geweest. Het gaart voor ons een groot avontuur worden. Ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten, maar ik hoop dat we nieuwe fans ontmoeten, maar vooral van deze ervaring volop genieten.”

Het gesprek krijgt dan een serieuze wending. Een belangrijk deel van de verkoop van de EP’s gaat naar Every Mother Counts. Een goed doel dat zich inzet voor goede medische voorzieningen rondom de geboorte om zo de sterfte van moeders in het kraambed te voorkomen. Dit wordt gedaan door educatie, opleidingen van vroedvrouwen en het geven van informatie in de armste landen. “We zijn altijd al betrokken geweest bij verschillende goede doelen. We zijn pleitbezorgers voor het onderzoek naar kanker, omdat we twee grootouders hebben verloren aan twee verschillende vormen van deze vreselijke ziekte en dat heeft onze familie echt geraakt. Dit hebben we onder andere gedaan via Relay for Life waarbij evenementen worden georganiseerd om geld op te brengen en Haven Hospice waar palliatieve zorg wordt gegeven. Daarnaast hebben we ook ingezet voor andere bands om hun projecten gefinancierd te krijgen, maar onlangs zag ik de documentaire ‘No Woman, No Cry’ en dat raakte me. Ik hoefde er absoluut niet over na te denken dat een deel van onze opbrengsten naar het doel achter deze documentaire moest gaan en dat is Every Mother Counts. Duizenden vrouwen sterven elk jaar in het kraambed en 90 procent daarvan is te voorkomen. In de film reizen ze naar veel verschillende landen waaronder Bangladesh. In dat land hebben we veel fans. Ik geloof dat vrouwen en moeders een belangrijke rol hebben in de maatschappij en we moeten ze daarom uit het gevaar houden.”

Voor de koffers gepakt kunnen worden werkt Lawless Hearts koortsachtig aan de nieuwe EP die eigenlijk klaar moet zijn voor de reis. “We zijn zo verwachtingsvol voor het uitbrengen van de plaat. De EP zal Oblivion gaan heten, naar één van de liedjes. We gaan eigenlijk een drieluik uitbrengen van drie EP’s die het verhaal chronologisch vertellen, zoals een concept album, maar dan op drie verschillende EP’s. Ik geloof niet dat dat ooit eerder is gedaan. We nemen ook een clip op voor onze nieuwe singel “If I Have To’, kijk daar naar uit,” besluit Alex Marie.

Foto: Kiara Carmichael . Kiara J Photography