Loading...
Interviews 2018

Jay-Way: “Schrijven werkt voor mij als therapie”

AMSTERDAM – Een andere boodschap dan de meeste rappers. Tijdens de Popronde, waar hij ondermeer is geboek in Leeuwarden waar hij in Neushoorn staat en in Groningen, waar het podium van Simplon hem mag begroeten, heeft rapper Jay-Way met zijn begeleidingsband wat te vertellen. De jonge rapper met zijn historie in Amsterdam en New York lijkt uit te groeien tot één van de populairdere acts tijdens deze Popronde. Voor het spektakel begint spreken we hem in Amsterdam over zijn drijfveren. Cool zijn hoort daar in ieder geval niet bij, getuige de titel van zijn website Uncoolworld.

“Het verschilt altijd”, beschrijft de jonge rapper hoe hij zij liedjes schrijft. Het kan soms liggen aan mijn mood, gesprekken die ik heb of dingen die mij dwarszitten.” Wat opvalt aan de liedjes van Jay-Way zijn dat het bewuste boodschappen zijn, in tegen deel tot veel rap gaat het niet over geweld, sex, drugs of borstklopperij, maar hij heeft echt wat te vertellen. “Ik kies ervoor om met mijn muziek zo dicht mogelijk bij mijzelf te blijven en het blijkt dat er veel mensen zijn die zich kunnen vinden in de nummers die ik maak. Wat ik super tof vind. Er zijn nummers waar positief of op gereageerd wordt waarvan ik denk “wow ik dacht dat ik de enige was”. Soms werkt schrijven voor mij als therapie.” Met een achtergrond van een opgroeien grotendeels in Amsterdam, maar ook een periode in New York, heeft Jay-Way zeker inspiratiebronnen voor handen. “Ik probeer mijn achtergrond zo veel mogelijk te belichten. Op mijn nummer ‘Airplane mode’ hoor je dat bijvoorbeeld met Jollof Rice maar ook studiefinanciering.” Aanvankelijk ging de jonge rapper overigens dezelfde weg als velen voor hem. Een ruzie met een andere rapper trachte hij als 14-jarige te laten escaleren met een dis rap, maar zijn collega reageerde hier juist precies anders op dan verwacht met begrip en liefde. Het opende de ogen voor Jay-Way.

Vanaf het begin is duidelijk dat Jay-Way geen doorsnee rapper is, maar iemand die zijn eigen pad bewandeld. Al een aantal albums bracht hij op de markt en zijn nieuwe EP ‘Teen Gohan’ is aangekondigd als opvolger van het vorig jaar verschenen ‘No Life No Wifi’. “De nieuwe EP heeft meer samenhang maar is ook vernieuwender”, vertelt Jay-Way. “Daarnaast heb ik bij dit project hulp gekregen van mijn bandleden. Ze hebben dit echt naar een hoger niveau getild. Dit nieuwe album is al maanden af en ik geniet nog steeds van elk nummer en heb ik om de periode een favoriete song. Dit heb ik niet bij ‘No Life No Wifi’”

Dan kijken we vooruit naar de Popronde en de optredens op mooie podia die daarbij zijn. Eerste belangrijke datum is 20 september als het nieuwe album wordt gelanceerd, maar op 21 september komt Jay-Way naar Leeuwarden en ook tijdens de Popronde Groningen is hij al geboekt. “Tijdens optredens ga ik het podium op om de tracks leven in te blazen en nieuwe mensen te zien, vermaken en raken. Ik hoop tijdens de Popronde vooral veel energie en gezelligheid te verspreiden! Ik heb me opgegeven voor De Popronde om eigenlijk zoveel mensen mogelijk kennis te laten maken met Jay-Way.” Dat kan dus.