Loading...
Interviews 2019

Iris Gold brengt de energie van de zon naar Eurosonic

LONDEN – Ze woont in Londen, wordt afgevaardigd door Denemarken, heeft Jamaicaanse roots en voelt zich thuis in rap, pop en soul. Iris Gold claimt Sunshine Music maken. En dat in een winters Groningen, waar ze op 16 januari haar showcase speelt in Huize Maas om daarna een dag later ook op Platosonic te staan. Dit jaar wordt ook een belangrijk jaar voor deze artieste. Ze hoopt haar album uit te brengen en haar zonneschijn over nog veel meer podia uit te strooien. Het is niet eenvoudig af te spreken met een dame die regelmatig het podium deelt met artiesten als Blur, Taylor Swift en andere grote namen. De tijd is dan ook beperkt, maar dat kleine gaatje in haar agenda gebruikt ze dan ook om haar muziek toe te lichten. Stralend zit ze eindelijk aan tafel in Londen nadat Kopenhagen niet is gelukt. “Er is zoveel mooie muziek in beide steden”, complimenteert ze haar woonplaats en voormalig woonplaats.

Iris Gold werd geboren in Londen, groeide op in Kopenhagen. Geen doorsnee jeugd, want het was in een anarchistisch milieu van vrije denkers, nudisten en anderen die hun eigen pad in het leven trokken dat ze niet alleen over de Noordzee heen en weer ging, maar ook in Kopenhagen van plek naar plek trok waar haar ouders maar een onderkomen vonden bij andere vrije geesten. “Ik ben begonnen met het schrijven van gedichten als klein kind”, vertelt de Deense. “Ik ben opgegroeid tussen een hele boel creatieve mensen dus dat heeft me erg beïnvloed. Een paar van die gedichten die ik toen schreef heb ik gebruikt voor liedjes, omdat ik er raps van heb gemaakt.” Daarnaast speelde de platencollectie van haar ouders een rol. Jefferson Airplane, The Doors, Mommas and the Poppas én The Grateful Dead waren populair in de hippie gemeenschap, maar uiteindelijk vonden ook rapartiesten als Pete Rock, Beastie Boys en De La Soul hun weg naar de opgroeiende Iris Gold. “Op een moment dat we weer naar Londen waren verhuisd deed een tante van mij PR werk voor Gorillaz. Eén deur verderop van haar kantoor zat het management van Blur. Alex James van de band had mijn foto gezien die op het bureau van mijn tante stond en vroeg of ik niet eens zin had om naar de studio te komen om hem te ontmoeten. Ik heb een rap geschreven en een refrein en ben naar die studio gegaan. Alex James was heel positief en moedigde me aan. Daardoor ontmoette ik steeds meer mensen die me een duwtje in de rug gaven of me hielpen en zo was ik ineens artiest.”

“Ik ben begonnen met het schrijven van liedjes met loop en breaks en daarna nam ik ze mee naar producers waar we dan een session hielden. Uit die oorspronkelijke ideeën distilleerden we dan liedjes en een sound”, gaat Iris Gold in op het proces. Hip Hop speelt in die sound een belangrijke rol. “Door Rap wil ik luisteren naar de tekst en hoe het rijmt. Ik vind dat fascinerend en ik hou van dansen op die hip hop beats. Mijn inspiratie voor liedjes, ja soms struikel ik over een cool woord, soms kijk ik een film of ontmoet ik iemand die me interesseert. Er zijn zoveel dingen die me kunnen inspireren om een liedje te schrijven.” Een voorbeeld is het liedje ‘Color Trip’ waarin ze terug keert naar haar jeugd en haar unieke biografie in een liedje verwerkt. “Color Trip’ gaat over een vogel, een vogel met drie vleugels die daar verdrietig om is. Dan ontdekt ze dat dat kenmerkt het is wat haar onderscheid van de rest, wat haar uniek en speciaal maakt”. Het leven van Iris Gold in notendop.

De andere kant is het snelle succes wat ze nu geniet. Een paar singles heeft haar niet alleen met Blur, maar bijvoorbeeld ook op het podium met Taylor Swift en tal van andere namen gebracht. “Daar heb ik veel van geleerd. Alleen al was het heel cool om te zien hoe enorme supersterren zoals zij zijn ook gewoon nerveus worden voor de show en dan transformeren in een soort van super mensen om de show te doen.” Een aantal van die samenwerkingen was op single, maar wanneer komt Iris Gold haar eigen langverwachte album uit? “Dit jaar”, gilt ze ineens enthousiast. “Ik ben zo blij om mijn gedachten en dromen eindelijk met jou te kunnen delen. Ik heb de laatste paar jaar daar hard aan gewerkt.”

“Ik hou er van om op te treden en mensen te laten dansen en een goed gevoel geven”, besluit Iris Gold dan. Op Eurosonic wil ik met mijn sappige band een energieke, recht door zee en krachtig optreden geven. Om het samen te vatten: Energie, vibes uit de jaren ’70 en pop deuntjes die de dansvloer doen ontploffen. Het zou geweldig zijn als we door Eurosonic meer boekingen in heel Europa krijgen en de kans om mijn muziek uit te brengen zoveel landen als maar kan. Ik zou heel graag in 2019 heel Europa zien en door te toeren wordt dat mogelijk. Ik treed in januari op in zeven verschillende landen, dat geeft dit jaar een vliegende start, voor meer kon ik niet vragen.” We besluiten of die zomerse muziek vol zonneschijn wel zal gedijen in een winters Groningen. Even kijkt ze bedenkelijk, maar dan met een enorme warme lach: “Energie van de zon in de maneschijn van planet cool met mijn dope ass band.” Dus op 16 januari naar Huize Maas en een dag later op Platosonic voor wat vitamientjes zonneschijn van Iris Gold.