Loading...
Interviews 2018

Ida Kudo: “Ik voel dat ik iets unieks te bieden heb”

foto: Camilla Winther

LEEUWARDEN – Het festivalseizoen komt op gang en dus staan op tal van onverwachte plaatsen verrassende artiesten te spelen. In het Noorden is Welcome To The Village dat van 19 tot en met 22 juli op de Groene Ster naast Leeuwarden altijd het “mooiste kleine dorp”van Nederland volgens eigen zeggen en ook dit jaar is er muzikaal weer van alles te beleven bij de Friese hoofdstad. Om vooruit te kijken naar het festival gaat de reis naar Kopenhagen. Daar treffen we Ida Kudo die dit jaar haar Welcome To The Village debuut gaat maken na indruk te hebben gemaakt met haar laatste singel ‘Wolf’. In de Deense verenigen zich twee culturen. De Deense, maar ook haar Japanse achtergrond verwerkt ze in haar electro-pop. Ida Kudo komt mede op het festival door het uitwisselingsprogramma ‘Exite’. Exite is een programma waarin een fiks aantal Europese festivals samenwerken om talent een podium en een kans te geven die anders mogelijk niet geboden was. Een Nederlandse artiest die bijvoorbeeld ondersteuning krijgt is Ciel. Ida Kudo profiteert hiervan deze zomer met optredens op Welcome To The Village en XpoNorth in Iverness in Schotland.

Even kijkt Ida Kudo of ze de vraag niet helemaal begrijpt. “Ik doe wat ik altijd doe. Ik geef 100 procent op het podium”, beantwoord ze de vraag alsof daar aan getwijfeld kan worden als we haar vragen wat we van haar kunnen verwachten op het Welcome To The Village podium. Dan gaat ze in het deze dag frisse en bewolkte Kopenhagen toch verder in op de vraag. “Ik breng voor dat optreden een geweldige gitarist mee. Als we geluk hebben zal de energie van dat optreden uniek, fris, krakend en krachtig zijn. Wat ik verder ga doen? Ja dan moet je maar komen kijken en het optreden bijwonen”, lacht de artieste en nodigt tegelijkertijd iedereen uit om op haar op te zoeken op de zaterdag van het festival.

Voor we naar Leeuwarden afreizen kijken we eerst samen rond in Kopenhagen en vertelt Ida Kudo over haar stad. Afgelopen Eurosonic heeft wel bewezen dat de Deense hoofdstad tal van boeiende acts in zeer verschillende genres herbergt. “De stad is schattig, erg mooi en aardig: Het is de aardigste plaats die er is. Op het gebied van cultuur hou ik van Kopenhagen”, komt Kudo met een liefdesverklaring. “Ik hou er van dat er in het algemeen zoveel interesse is kunst, muziek cultuur en mensen een brede kijk op het leven hebben en zich verdiepen in filosofie en politiek. Dat zie je niet altijd op andere plekken in Denemarken. Aan de andere kant, omdat Kopenhagen zo’n kleine stad is, is het ook vaak dat men voor de veilige optie kiest. De muziekscene in Kopenhagen is erg levendig. Overal duiken nieuwe bands op en de stad is verbazingwekkend goed in het ondersteunen van nieuwe artiesten met veel ontmoetingsplaatsen, festivals en podia. Dat maakt het een geweldige plek voor jonge bands en artiesten en het is geweldig om te zien hoe dat zich jaarlijks verder ontwikkeld. Ik ben er enorm blij mee dat Kopenhagen zo van muziek houdt en ook veel inwoners concerten bezoeken. Als het gaat om stijl dan heb ik minder binding met de sound van Kopenhagen. Ik vind dat er momenteel heel veel erg cleane en erg ongecompliceerde soort van ‘Pretty Pop’ wordt gemaakt en daar heb ik zelf wat minder mee. Ik hoor eigenlijk te weinig bands met een authentiek randje, iets wat helemaal fris is en dat mis ik wel.”

Dan is het bruggetje naar de muziek die Ida Kudo zelf maakt snel gemaakt. In haar uitleg gaat ze eerst terug naar haar kinderjaren. “Ik ben begonnen met klassieke viool vanaf dat ik vier jaar was tot mijn zeventiende. Ik heb in die jaren een sterke liefde voor muziek gekregen, maar aan de andere kant zat ik ook met een dilemma, want ik had het gevoel dat er zoveel techniek en streven naar perfectie bij kwam kijken voor het punt kwam dat je uiteindelijk jezelf kon uitdrukken op de viool. Daar kreeg ik stress van en dus moest ik het instrument achter me laten. Ik ben als late tiener begonnen met populaire muziek en dat is veel meer fun. Als zanger en songwriter kun je je ook veel directer uitdrukken. Je hoeft je niet door uren en uren van oefenen op je techniek te worstelen voor je kunt uitspreken wat er in je omgaat. Voor mij is muziek de sleutel naar een unieke manier van expressie en dus is het schrijven, produceren en uitvoeren van mijn eigen muziek heel vanzelfsprekend. Dat ik ook echt voor muzikant als beroep koos kwam pas zo rond mijn vijfentwintigste. Ik ontdekte dat het echt mijn roeping was en iets waar mijn ziel ook naar streefde Ik voelde dat ik iets unieks te bieden heb en het is zo belangrijk om dat tot uitdrukking te brengen.”

Dat uitdrukking brengen doet Ida Kudo door middel van een sound die als electro-pop wordt omschreven. “Het is een heftige en voortgaande ontdekkingsreis. Ik heb op verschillende momenten allerlei verschillende soorten muziek gemaakt en op een gegeven moment ontdekte ik dat ik een keuze moest maken. Ik heb diverse liedjes in verschillende stijlen uitgeprobeerd op groepen mensen, waaronder mensen die wat te vertellen hadden in de muziekwereld om te kijken hoe ze reageerden. Mijn ruwe uitgangspunten waren dat ik de muziek onafhankelijk moest kunnen maken, dat ik mezelf er in kon uitdrukken en dat mijn muziek relevant was voor een breder publiek. Ik ben naar Londen gegaan om uit mijn Deense comfortzone te stappen met als speciaal doel mijn sound te kiezen. Het liedje ‘Icy Icy’ kreeg wel een heel goede respons en dat was eigenlijk het moment dat het besluit viel dat ik indie-pop/indie-electronic music met een etnisch randje wilde maken en zelf mijn muziek ook ging produceren. Dat gezegd hebbende, ik werk nu na jaren nog steeds aan mijn sound. Het is zo’n boeiend proces en ik hou er van om stap voor stap steeds dichterbij die sound te komen. Ik denk dat op dit moment mijn single ‘Wolf’ heel erg dicht in de buurt komt van hoe ik wil klinken. Op het zelfde moment realiseer ik me ook dat ik een artiest ben die zijn geluid zal blijven ontwikkelen en dat ik gedurende mijn hele muzikale loopbaan het toch weer ga aanpassen en veranderen.” Van de sound gaan we verder naar het proces en de inhoud. “Het schrijven van mijn liedjes kan beginnen met een hook, een riff of een melodie lijn of zelfs met de tekst. Soms heb je een tekst voor je een liedje hebt. Het idee voor het liedje waar ik nu aan werk kreeg ik terwijl ik mijn nagels aan het polijsten was. De naam van het merk nail polish wat ik gebruikte maakte wat bij me los en inspireerde mij om een liedje met dezelfde titel te maken. Het nummer ‘Superstay’ zal verschijnen op de volgende EP. Inhoudelijk schrijf ik liedjes over thema’s die relevant zijn en die zich aan mij presenteren op dat moment. Thema’s als vertrouwen of juist wantrouwen of een onderwerp als je basis vinden. Ik denk dat in het algemeen muziek een soort helende werking heeft en ik denk dat ik, en met mij heel veel andere songwriters, proberen dat te vinden door ons uit te drukken in onze liedjes.” Dat komt nog een ander aspect van deze artieste aan de orde. Haar deels Deense en deels Japanse achtergrond. In haar stroomt het bloed van twee continenten en dat probeert ze samen te brengen in haar werk. “Het is niet eenvoudig om Japan en Denemarken in mijn sound te laten samen gaan”, kijkt Ida Kudo bedenkelijk. “Ik ervaar dat een Deense en Japanse mix toch wel een heel exotisch contrast geeft. Het is hard werken om deze contrasten in balans te brengen en ze uit te drukken.”

Nieuwsgierig door haar terloopse opmerking over een op handen zijnde EP informeren we daar naar. “In de herst breng ik een nieuwe single uit met als titel ‘Ghost’. Dat is een upbeat en speels liedje. Later in de herfst moet dan een nieuwe EP verschijnen. Mijn belangrijkste doelstelling op die EP is om de luisteraar meer direct aan te spreken. Om hem of haar heel dichtbij te laten komen. Ik wil de boodschap niet verpakken en verbergen in thema’s, mythes of personages, maar heel direct en open ze te presenteren. Qua sound wil ik het simpeler maken, zodat er meer ruimte is voor de zang. Het allerbelangrijkste is, ik wil op de plaat dichter bij het Ida Kudo-dna komen en me geroerd in mijn ziel te voelen.”

We sluiten af met hoe we begonnen; optreden. Ida Kudo gaat er nog eens goed voor zitten om één en ander uit te leggen. “De kern van optreden is voor mij, dat ik mijn ziel de ruimte geef, zodat de vrije geest die in me zit er uit kan komen. Als dat lukt, dan heb ik het idee dat ik mijn werk goed heb gedaan. Je moet jezelf geven. Er is een grotere energie bron en die kan door jou stromen. Als dat gebeurt, dan is alles zoals het moet zijn. Het lukt niet altijd, maar dat is waar ik naar streef.” Welcome to the Village adverteert Ida Kudo als jaloers makende cool en “de Deense met Aziatische roots maakt op de podia al flink furore met haar tomeloze energie, hoog tijd dat we er in Leeuwarden kennis mee maken.” Een aanrader dus.