Loading...
Interviews 2014

Gedaanteverwisseling Ivory Eyes krijgt zijn beslag op Melodica

GRONINGEN – Het Melodica Festival vindt deze dagen plaats in Groningen. Op vrijdag 30 mei is de aftrap met een aantal optredens in de Kroeg van Klaas. Op 31 mei en 1 juni staan tal van artiesten in Huis de Beurs in Groningen. Op 31 mei zal in de middag Ivory Eyes optreden. De band is ontstaan uit White Tipped Tails waarvan de leden een nieuwe weg insloegen onder een nieuwe naam. Al eerder traden Ivory Eyes op, maar de echte start is op zaterdagmiddag.

“De laatste jaren betrapten we onszelf erop dat we onze eigen muziek steeds minder gingen waarderen”, gaan de Groningers in op de verandering van White Tipped Tails naar Ivory Eyes. ”Dit kwam mede doordat onze smaak veranderd was, maar ook doordat we als akoestisch trio vrij beperkt waren in onze middelen. Het werd steeds moeilijker om datgene wat er in ons hoofd speelde tot liedjes uit te werken. We hebben daarom een drummer bij de band gezocht om meer uitgebreide nummers te kunnen schrijven en één van de akoestische gitaren is ingewisseld voor een elektrische. Na een aantal jamsessies bleek al snel dit was waar we naar op zoek waren. Omdat we toe waren aan iets nieuws en ons niet meer volledig in onze oude nummers konden vinden, hebben we ervoor gekozen onder een nieuwe naam verder gegaan.”

Een gedaanteverwisseling, maar wat is dan concreet de nieuwe vlinder die nu ontpopt. De band legt uit: “De nieuwe naam betekende voor ons een muzikale metamorfose. Voorheen waren de nummers meer singer-songwriter-achtig; één iemand schreef meestal een heel nummer waarna de rest er iets bij bedacht. Tegenwoordig ontstaan de nummers op een meer organische wijze. Nog steeds is er één persoon die een beginriff of iets dergelijks oppert, maar deze wordt tijdens het jammen in de oefenruimte tot een geheel uitgewerkt. Onze nieuwe nummers zijn daardoor dynamischer en meer gericht op het overbrengen van een bepaald gevoel in plaats van het vertellen van een verhaal. Onze muziek kan het beste worden omschreven als indie-rock met uitingen van folk en pop. Bands die ons hebben beïnvloed zijn vrij variërend, namelijk: Alt-J, Pink Floyd, Bon Iver, maar ook Queens of the Stone Age en Moss. Verder halen we bij het schrijven van de nummers vooral inspiratie uit literaire werken. Wat onze nummers overkoepelt is een drang om te breken met het vertrouwde en jezelf over te geven aan het onbekende en het nieuwe. Een gevoel dat in de literatuur wordt vertolkt door schrijvers als Ovidius, Joseph Conrad, Oscar Wilde, Harry Mulisch en Eelco Runia.”

De nieuwe muzikale richting is er voor Ivory Eyes, maar waar liggen de toekomstplannnen. White Tipped Tails sloot af met een EP. Dat is niet direct het doel nu. “Onze ambitie is om het beste uit onszelf naar boven te halen. Dit proberen we door onszelf op verschillende vlakken te ontwikkelen. Muziek staat daar niet persé bij voorop, maar valt samen met studeren, werken, schrijven, sporten en genieten. Voorlopig zit een EP of album er nog niet in, maar dat is misschien maar beter. De vorige keer dat we aan een EP werkten, waren we al op de nummers uitgekeken voordat we de EP hadden uitgebracht. In de nabije toekomst is veel spelen en sterke nummers schrijven daarom ons doel. Ieder van ons is opgegroeid in een gezin waarbij muziek en creativiteit erg belangrijk werd geacht. We werden altijd erg vrij gelaten in wat we wilden doen. Op jonge leeftijd resulteerde dat meestal in een tekening. Pas later kwamen we er achter dat de muziek ook een leuk middel is om uiting te geven aan onze ideeën.

Ivory Eyes heeft in de nieuwe samenstelling en onder de nieuwe naam niet stil gezeten. Er is druk geschreven aan materiaal, er zijn optredens gegevens, kortom de band wierp de oude kleren af en hulde zich in het nieuw. Dat moet op Melodica zijn beslag krijgen. “Ons optreden op Melodica wordt de vervolmaking van onze muzikale metamorfose. Voorheen hielden we live nog wel eens vast aan onze oude nummers om gaten in de setlist te vullen, maar daar zijn we nu mee gestopt. Melodica wordt voor ons daarom een nieuw begin en we zijn daarom erg benieuwd hoe het publiek zal reageren. Van ons kunnen ze in ieder geval een frisse act verwachten met veel nieuwe nummers.”