Loading...
Recensies 2024

Franse Anna Linde is heerlijk op Peije Dei

DRACHTEN – Wie de trein naar Uzerche neemt in Frankrijk, de wandelschoenen aantrekt en stevig doorstapt richting Troche loopt de kans ergens op een idyllisch pad in de Corézze, een prachtig groen natuurgebied, de Nederlandse campinguitbaatster Anna Linde tegen te komen. Wie van te voren in Nederland een straatfestival als Peije Dei in Drachten bezoekt, of gewoon gaat shoppen in de Friese plek en daar zich verbaast over een knalgele accordeonist, een felgroene moeder met kind en een hondachtig wezen of een enorme roze knuffel en dan ineens zich laat betoveren voor een podium door singer songwriter Anna Linde met haar prachtige verhalen en heldere stem, loopt de kans dat die campinghoudster toch wel heel bekend voorkomt. Het zijn twee takken van het leven van deze van oorsprong Groningse, lang in Friesland woonachtige, maar nadien naar de Martinistad teruggekeerde singer songwriter. He zijn ook elementen die terug komen in haar liedjes.

Anna Linde is een artiest die mooi geleidelijk aan haar loopbaan werkt. Ze begon met het zingen van covers, maar heeft inmiddels meest eigen werk op de setlist staan. Beginnen met open podia en langzamerhand toewerken naar het grotere werk is de aanpak die ze heeft gevolgd. Via de regionale radio heeft Anna Linde al een mooie fan schare opgebouwd en haar liedje ‘Smiling at You’ werd genomineerd als beste lied van Groninger bodem in 2023, iets wat haar een jaar eerder ook al lukte met ‘Oradour’. Ze maakte indruk met ‘Sentiment’, haar versie van het nummer van de Grunneger troubadour Jan Henk de Groot. Ze stond al op van tal van festivals en omdat ze in Friesland woonde, was ze ook al veelvuldig in die regio op de radio te horen. Deze januari maand presenteerde ze zich via Penguin Showcases aan een internationaal publiek in het bijprogramma van Eurosonic / Noorderslag met haar liedjes die ergens tussen pop, Americana en folk. De bedoeling is dat ze in de zomermaanden een oogje op de camping houdt, maar in de wintermaanden regelmatig in Nederland beschikbaar is voor optredens.

Het is eigenlijk zonde dat zo’n getalenteerde artieste deze regio achter zich laat. Tijdens Peije Dei liet Anna Linde horen waarom haar liedjes zo gewaardeerd worden. Haar optreden begon ze met ‘Shine’. Een knap in elkaar gestoken song dat rustig en verhalend begint, maar in de opbouw in de loop van het nummer meer vaart krijgt, wat onmiddellijk een positieve urgentie geeft. Solo en op gitaar viel hierbij onmiddellijk haar mooie stem op, waarmee ze haar verhalen goed wist te vertellen. Rustig werden de nummers via een korte introductie voorzien van duiding. ‘Smiling at You’ bijvoorbeeld is het experiment dat ze tijdens een regenachtige dag uitvoerde. Waar iedereen weg gedoken was, lachte ze naar elke passant die oogcontact maakte en de reacties verwerkte ze in dit prima nummer, waarin het tempo wat meer omhoog ging en ook de zang wat ijler was. Fraai was ‘Undiscovered Places’. Een liedje dat ze over de camping schreef, terwijl ze er nog nooit was geweest of over had gehoord, maar wat jaren later precies bleek te passen bij de schoonheid van de omgeving. Een pracht song. ‘The Kraken’ dook ook op in Drachten in een wat trager en zwaarder nummer en dat vooral diende als een geleidelijk omslagpunt in het optreden dat tot dat moment vooral positief en zomers was. ‘Oradour’, dat volgde, gaat over een klein Frans plaatsje. Een SS divisie op weg naar de invasie in Normandië in juni 1944 hield eerst huis in Tulle waar bijna honderd mannen werden opgehangen als wraakactie en arriveerde een dag later in Oradour Sur Glane waar de wreedheden doorgingen en op afschuwelijk brute wijze het hele dorp werd uitgemoord. Van de 642 inwoners konden slechts zes het navertellen. Een bezoek aan de ruïnes van het dorp en het museum leverden een indrukwekkend nummer op, dat zelfs in een drukke winkelstraat tijdens een vrolijk festival door de traagheid en onomkomelijkheid van dit lied de relevantie van ‘Oradour’ volledig werd gehandhaafd. Afsluiten met een cover is meestal niet de beste aanpak, maar ‘Who Will Safe Your Soul’ van Jewel was een logisch gevolg van het eerdere nummer en ook een song waarin Anna Linde nogmaals vocaal haar visitekaartje kon afgeven. Een verlies van deze artieste voor Nederland, hoewel ze beloofde met chansons terug te komen. Nu alvast te boeken voor de winter.