Loading...
Recensies 2024

De laatste Noor is geen vaarwel

SCHEEMDA – Noor is niet meer. Op de setlist van Grasnapolsky in Scheemda ziet de nieuwsgierige die een blik werpt: Last ever Noor. Gebracht met een smiley. Een afscheid, maar geen vaarwel in De Toekomst in Scheemda. De naam van de hal is kenmerkend, want Noor verdwijnt, maar Norah Hendriks gaat onder eigen naam verder met het bouwen aan haar muziek. Dat klinkt veelbelovend, wat het laatste optreden van Noor klinkt prima.

De Amsterdamse Norah Catherina Francina Hendriks heeft in korte tijd veel bereikt in de muziek. Muziek speelde altijd wel een rol in haar leven. Ze was als violist concertmeester bij het Jeugdorkest Nederland. Een volgende stap was toen ze naar Londen zou gaan om muziek te gaan studeren. De pandemie voorkwam dat en dus bracht Noor via sociale media nummers uit. Aanvankelijk in het Engels, maar op het moment dat ze naar het Nederlands switchte met nummers als ‘Metro van de laatste rit’, ‘De Wereld Sterft ( Ik mis mijn stad)’ en vooral ‘Ik zwaai het uit’. Dat laatste nummer, een protestlied over de huizenmarkt in Amsterdam, kreeg veel navolging. In 2022 verscheen haar debuut-ep ‘Jong en oud’ en stond Noor in een uitverkochte Melkweg. Daarna werd het even wat stiller, schreef ze onder andere voor andere artiesten, maar met een optreden tijdens Eurosonic / Noorderslag gaf ze begin dit jaar aan weer volop muzikaal vooruit te kijken. De artieste kondigde een nieuwe EP aan, nu Engelstalig met pop en indie, en schudde op Grasnapolsky Noor van zich af en ontpopte in Norah Hendriks.

Het was een optreden in twee gedeelten. De eerste helft was met Engelstalige nummers die ook op haar EP zullen verschijnen en halverwege werd de voertaal Nederlands. Noor staat er niet alleen voor. Op gitaar de ervaren Tom Veltien, ook bekend van de Tom Veltien band. Voorzien van veel podium kilometers is Anna Sollewijn Gelpke, die op het punt staat haar eigen EP ‘Anna’ uit te brengen en toert met Karin Bloemen. Nicky Dutrieux, ook bekend als singer songwriter NEEA stond al jaren geleden samen met Sollewijn en Hendriks op het Rozentuinfestival. De drie dames zijn op elkaar ingespeeld. Noor begint haar Phoenix optreden klein met ‘In my own Game’. Fijne stemmen die nog meer diepgang en intensiteit krijgen in het erg mooie ‘Let’s Take A Shower’. Regelmatig laat Noor even een lampje schijnen op haar liedjes in de aankondiging. ‘Sober’ gaat bijvoorbeeld over dronkenschap en de gevolgen. Weer een liedje dat erg fraai overkomt met prachtig gitaarspel van Tom Veltien. Een nummer over: “toen ik 21 was”, volgt als de zangeres ’21 Ballad’ aankondigt. Een liedje over dat je ook van jezelf moet leren houden. Prachtig gevoelig gezongen, mooie tweede stemmen en een indrukwekkende intensiteit wekken de interesse voor de komende EP net als het voortreffelijke ‘Rough Love’ dat pas voor de tweede keer live wordt gespeeld, maar moeiteloos uitgroeit naar een hoogtepunt status. Het Engelstalige deel wordt afgesloten met ‘Every Single Thing’ dat kalm en klein is, wat de kans geeft om de emotie opmaal te laten doorklinken. Je kunt redeneren dat wellicht het werk dat als Norah Hendriks uitgebracht gaat worden beter als laatste gebracht had kunnen worden, je kunt ook afsluiten met het Nederlandstalige werk en dat als een mooi eindpunt van Noor zien. Het Nederlandstalige werk zijn wel steeds prachtige nummers, waarbij te merken is dat ze toch al even meegaan en nog meer ingeslepen zijn. ‘De Wereld Sterft’ toont in alle opzichten aan waarom dit nummer zo is aangeslagen en het meerstemmige ‘Metro van de laatste rit’ is een fantastisch mooi opgebouwde song. ‘Jong en Oud’, een nummer over een identiteitscrisis is mooi uptempo en het boek Noor wordt fantastisch gesloten met haar grootste succes tot nu toe ‘Ik zwaai het uit’ dat ze solo brengt. Een prachtige zangeres, die wellicht nog iets zoekende is, maar gewoon met je eigen naam voor je eigen nummers gaan staan is dan een goede keuze. Een optreden met hele fijne momenten, rustige aankondigingen, hoewel de zenuwen nu en dan merkbaar zijn. Noor heeft dan niet de toekomst, maar met goede keuzes kunnen we uitkijken naar Norah Hendriks met haar band als die EP verschijnt en het gezelschap hopelijk op toer gaat.