Loading...
Recensies 2024

Babs komt voor het feestje naar Simmerdeis

DRACHTEN – Al tijden voor de aanvangstijd zitten de eerste Babs fans klaar Slingepark in Drachten. Slenteren in hun T-shirts met foto’s van de ‘Wie is de Mol’ ster en zangeres nieuwsgierig langs het hoofdpodium van Simmerdeis en volgen nauwgezet de ontwikkelingen als de setlist dame het toneel opkomt en de speellijst op de grond met tape vastmaakt. Snel naar voren, voordat de mooiste plaatsen dichtbij bij het podium, verdwenen zijn en als Babs met haar band dan eindelijk verschijnt, dan is het een feestje, waarbij vlak voor het einde de zangeres aangeeft het zo gezellig te vinden, maar de tijd is bijna op. Ze staat straks naast het podium om praatjes te maken, merch te verkopen en op de foto te gaan. Op het moment dat ze de coulissen in verdwijnt verschuift het publiek massaal naar die plek naast het podium. Honderden staan in de rij. Babs is populair in Drachten, dat is duidelijk. Het feest op het podium is over, maar Babs heeft nog voldoende gelegenheid om haar fans te leren kennen.

Babs is de artiestennaam van Babs Schutte, de Leidse, die via een studie bij de muziekopleiding bij Artez in Enschede, inmiddels in Amsterdam domicilie houdt gaat letter en figuurlijk snel. In 2021 bracht ze haar eerste EP ‘Ruimtevrees’ uit en liet die volgen door ‘De Refelectie’, ‘Contrast’ en ‘Onverwachte Visite’. Ze brak muzikaal door via onder andere een succesvolle Popronde, wat haar in staat stelde om in het hele land haar melodische, verrassende Nederlandstalige hiphop en pop te laten horen. Heel Nederland leerde haar kennen via haar deelname aan ‘Wie is de Mol’ en inmiddels is ze een veelgevraagde artieste die net nog op Roze Zaterdag op de Grote Markt in Groningen stond en een week later op Simmerdeis in Drachten. In haar nummers maakt ze korte metten met stereotypes rond gender en seksualiteit en daagt ze de door mannen gedomineerde muziekwereld uit.

Op het podium voor een vanaf de eerste seconde razend enthousiast publiek kreeg Babs versterking van onder andere Cas Schutte, haar tweelingbroer op keys, drummer Charlotte van Geel en Jaris op de bas. Het kwartet ging van start met ‘Ze Waait Weg’, dat een mooi fel, maar vrolijk startsein was. In ‘Ruimtevrees’ ging het tempo lekker omhoog en dat was het eerste nummer waarin ook Cas Schutte een prominente vocale rol had, zoals hij dat wel vaker prima invulde in duetten of als tweede stem. ‘IJs’ was dan even rustiger in aanloop naar het eerste praatje en hoogtepunt ‘Kwetsbaar’, dat stevig uit de hoek kwam en de gevaren van kwetsbaar zijn met een mooi ritme aan de hand van Charlotte van Geel en Jaris. Dat was kenmerkend. Het was aanstekelijk, uptempo, dansbaar en de vaart bleef er in. Dat had als voordeel dat een rustig en gevoelig nummer als ‘Milkshake’ in eens er boven uitstak, maar ook dat ‘Verdwaald’ en ‘Diepgang op de Dansvloer’ een beetje als een vluchtige vlaag voorbij vlogen. Dat is dan jammer, want Babs heeft veel te vertellen in haar muziek. De nummers hebben boodschappen die er toe doen over verdraagzaamheid, seksualiteit en nu en dan wordt de boodschap geofferd op het altaar van de snelheid. Het zijn allemaal fijne nummers, die luisteren waard zijn en met iets meer kaderen, een rustige song meer, nog een inhoudelijk praatje, hun identiteit beter kunnen vasthouden. ‘Beetje Bi’ was daar een voorbeeld van. Het nummer kreeg een mooie aankondiging, dat Babs droomt dat er een wereld is, waarin iedereen een beetje bi is en liever voor elkaar. Het gaf deze song veel meer smoel. Het bleef toch genieten, want ‘Spijt’, lekker fel, en het mooi opgebouwde ‘Die/Hun’ waarin het tempo steeds meer omhoog ging zijn hele fijne tracks. Dat tempo bleef zo hoog in ‘Doe het licht uit’. Het einde van de set was fantastisch. ‘Bennie Boos’ is een dijk van een nummer, waarin Babs haar fijne zang en rap toonde, ook in dit nummer met haar broer als ondersteuning dat lekker binnenkomt en het afsluitende ‘Altijd Tijd’ een voorbeeld van de intrigerende en tot nadenken stemmende teksten van de nummers. De Drachtenaar die, ondanks alles, Babs nog niet kon sloot vast snel aan in de rij voor de merch om die achterstand in te halen en het feestje nog even voort te zetten.