Loading...
Interviews 2016

Amanda Rheaume: “Optreden in Afghanistan veranderde mijn leven”

STEENDAM – In 2009 stond Amanda Rheaume op het beton van het vliegveld in Kandahar toe te kijken hoe drie Canadeze soldaten in hun kisten in het licht van de maan in een Hercules transportkist werden gehezen om de lange reis terug naar huis te maken. Hun leven gegeven voor hun land. Veel kameraden in gelid om afscheid te nemen, terwijl de doedelzak speelt. Afghanistan was een ervaring die grote indruk maakte op de Canadeze zangeres en haar leven veranderde. Minder heftig is waarschijnlijk het bezoek aan Steendam dat Rheaume op 21 november brengt voor een optreden bij Podium Peter & Leni, maar wie Rheaume eerder heeft zien optreden weet dat het ook zeker een zeer memorabel optreden gaat worden van deze fantastische artieste.

“Ik ben drie keer naar Afghanistan gevlogen om voor de Canadeze troepen daar op te treden. Dat waren reizen die mijn leven veranderden, zowel als mens als ook als artiest”, vertelt Amanda Rheaume als we haar spreken in Duitsland waar ze met haar band The Great Unknown, waarin onder andere de hier ook bekende bassiste MJ Dandeneau, in onder andere in Berlijn optreedt. “Ik zag hoe Canadeze mannen en vrouwen zo hard aan het werk waren om onder moeilijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven, ver weg van hun familie, mensen te helpen en te beschermen. Dat was een openbaring voor me en heeft me alles wat ik zong in mijn liedjes doen heroverwegen.”

Al vroeg leerde de Canadeze de muziek kennen. “Op mijn negende heb ik piano leren spelen. Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste gitaar. Ik ben begonnen met gitaar spelen. Vanaf dat moment heb ik nooit meer achterom gekeken. Ik werd geïnspireerd door mensen als Alanis Morissette en Ann Difranco. Zij waren enorme voorbeelden voor me toen ik begon als songwriter. Ik heb vanaf mijn vijftiende altijd mijn eigen muziek geschreven. ” Inmiddels is Rheaume een gevierd folkartieste die in haar liedjes vaak persoonlijk historie verwerkt en met invloeden van folk, rock, roots en pop een heel eigen sound heeft en voor het optreden leeft. “Ik hou er van het podium op te gaan en die band met het publiek op te bouwen. Ieder optreden is weer verschillend en ik mag liedjes zingen en verhalen vertellen voor nieuwe mensen. Ik denk dat ik mensen kan inspireren en aanmoedigen om ook over hun eigen leven na te denken en daarop te reflecteren door middel van mijn teksten.”

Reflecteren over haar leven en zich inzetten voor niet alleen haar eigen loopbaan doet Amanda Rheaume ook, Ze zet zich, naast haar optredens voor het Canadeze leger, op verschillende manieren in voor de maatschappij en tal van goede doelen. Het jaarlijke evenement Babes4Breasts bijvoorbeeld. Met concerten en compilatiealbums wordt geld ingezameld door artiesten voor de strijd tegen borstkanker. Ook hier bekende namen als Lynn Myles en Ann Vriend verlenen hier hun medewerking aan. Amanda is samen met oprichtster Ana Miura de drijvende kracht achter dit doel. In oktober werd het tien jarig bestaan gevierd. “Het gevoel dat je voor een enorm publiek met vrienden mag optreden en liedjes mag zingen en tegelijkertijd voor zo’n goed doel het verschil kunt maken is geweldig.”

Op haar laatste album ‘Keep a Fire’, een album waarop de zo betreurde gitarist Fraser Holmes nog meespeelt die haar ook in 2014 in Nederland begeleide, gaat het vaak over haar familiegeschiedenis. Deze rijke familiegeschiedenis met onder andere Métis bloedlijnen, maar ook haar Europese afkomst heeft bewogen en rijke verhalen opgeleverd. Niet allemaal vrolijk, wel vol hoop. “Het is allemaal zo persoonlijk”, verzucht Rheaume. Haar nieuwe album ‘Holding Patterns’ is al even persoonlijk en staat ook nu in het teken om met persoonlijke liedjes de wereld in een betere plek te veranderen. “Ik wilde met ‘Holding Patterns’ een album scheppen waar ik van kan houden. Ik vond het geweldig om met producent Jim Bryson te werken en elke muzikant die meewerkte aan het album was exceptioneel. Ik wilde een album uitbrengen dat erg eerlijk en oprecht was, Een persoonlijk album en dat is gelukt!” Met een brede lach sluit Rheaume het interview af. Via Nederland, Frankrijk en Duitsland zal Rheaume met haar band in Steendam terecht komen. Vertrouwde grond want in 2014 stond de zangeres onder andere in Wildervank en Westerwijtwerd. Een hernieuwde kennismaking om naar uit te kijken.