Loading...
Interviews 2015

A Brighter Light is trots op hoe de nummers zich hebben ontwikkeld

GRONINGEN – In de dagen rondom Eurosonic/Noorderslag barst Groningen van de leuke optredens. Een erg leuke staat voor 17 januari in de Kroeg van Klaas in de agenda. Er is die avond ruimte voor Groninger talent met Mijke Eryng en de Utrechtse formatie A Brighter Light treedt op. Op de 18de is er nog een herkansing. Dan betreedt A Brighter Light in De Gaskachel het podium voor een optreden met hun melancholische muziek waardoor de hoop zijn weg naar de oppervlakte weet te vinden. Een aanrader dus. Initiatiefnemer Ted Griffioen doet mede namens zijn bandleden Joost Spanjerberg, Tom Raaff en Lori Verlaan het woord.

“A Brighter Light is tot stand gekomen toen ik”, vertelt Ted Griffioen, “op zoek ging naar muzikanten om me te helpen bij het verwezenlijken van mijn droom: een gaaf album op te nemen als singer/songwriter. We spelen nu al meer dan een jaar samen en hebben veel geschaafd aan de nummers en we zijn trots op hoe de nummers gegroeid zijn. Met z’n vieren is de muziek nóg interessanter geworden.” In de muziek van A Brighter Light speelt de liefde een belangrijke rol. Maar niet altijd de verse met een happy end. “Het is eerlijke muziek over prille liefde, verloren liefde, de donkere kanten van de liefde en sexy liefde”, laat de band weten in de omschrijving van hun liedjes” Griffioen legt de fundering voor A Brighter Light liedjes en daarna wordt het een groepsproces. “Onze liedjes beginnen bij mij. Ik werk de songs op gitaar uit. Zodra ik tevreden ben, leg ik ze voor aan de rest en gaan we als groep kijken hoe we muzikaal kunnen toevoegen. We zijn constant op zoek naar ‘het juiste aantal noten’ (zo min mogelijk!) en proberen het verhaal van het nummer te versterken.

Voor Griffioen de aanzet gaf voor A Brighter Light ging hij een experimentele weg in de zoektocht naar zijn eigen stem en dat proces gaat ook in A Brighter Light door. “Ik ben begonnen als drummer bij de band The Pleasure Principle. We speelden veel, maar ik wilde ook mijn eigen muziek ontwikkelen. In die tijd begon ik steeds meer gitaar en piano te spelen en heb veel andere instrumenten uitgeprobeerd. Tijdens mijn studie aan de HKU heb ik veel projectmatige bandjes opgericht, voornamelijk gericht op het opnemen van muziek. Dit alles om erachter te komen welke stijl en stem het beste bij mij past, en welk gevoel en verhaal ik wil vertellen in muziek. Dit alles komt samen in A Brighter Light.” De band nam in korte tijd en drietal Ep’s op. Voor komend jaar staat het uitbrengen van een compleet album op het verlanglijstje. “De EP’s zijn voor ons experimenteren geweest. We hebben drie keer een andere aanpak kunnen kiezen, en dat heeft ons een goed idee gegeven wat nu willen zodra we de studio ingaan. We hebben onze muziek kunnen delen met anderen, het heeft ervoor gezorgd dat we op veel plekken konden spelen. Maar nu is het tijd voor een stap verder. De eerlijke sound en rust in onze muziek die we nu ontwikkeld hebben, willen we doorzetten naar onze eerste CD.”

In Nederland verkreeg de band bekendheid door ver te reiken in De Grote Prijs van Nederland. “De Grote Prijs van Nederland finale was ontzettend gaaf, geweldig om al in de Paradiso te staan na net iets meer dan een jaar samen te zijn. Het gaf een ontzettende kick. Verder heeft het ons erg veel geholpen om te groeien als band, je moet je snel ontwikkelen als je in zo’n wedstrijd zit. We zien de finaleplaats dan ook als een enorme aanmoediging en op de Popronde en festivals spelen” tipt Griffioen belangstellende festival organisatoren alvast maar.

De band heeft de afgelopen periode flink zich aan het publiek laten zien. Niet alleen in Utrecht, maar ook in de rest van Nederland en flink daar buiten. Duitsland, Zwitserland en Groot Brittannië werden al aangedaan en voor het voorjaar staat er een tour door Scandinavië op het programma. “Het is heel gaaf om te zien hoe mensen in het buitenland op onze muziek reageren”, verklaart Griffoen deze internationale ambities. “Er zijn verschillen maar ook overeenkomsten. Ontzettend leuk om te zien dat een lied dat het in ons eigen land goed doet óók in het buitenland werkt. Plus, touren is misschien wel het leukste wat er is als muzikant.” Diezelfde ‘spirit’wordt ook meegenomen naar Groningen “Net als wat je bij ieder optreden van ons kunt verwachten: mooie, oprechte liedjes en een fijne muzikale avond/middag. We zijn als band erg gegroeid en we denken dat we onze liedjes nóg beter kunnen brengen dan ooit. Sit tight & enjoy”, nodigt Ted Griffioen uit.