Loading...
Interviews 2020Popronde

2 YEARS: “Ons werk is een reflectie van hoe wij ons als groep voelen”

AMSTERDAM – Het zal geen ongunstige positie zijn. De Amsterdamse Modern Metal, Metalcore formatie 2 YEARS staat als eerste vermeld in het lijstje van uitverkoren bands dat, als de Corona storm genoeg is gaan liggen, in dit najaar de deelnemende steden gaat verrassen met hun muziek. Als je als eerste staat, dan ben je waarschijnlijk ook de eerste die wordt bekeken toch. 2 YEARS bestaat al sinds 2010, maar was tot voor kort bekend als 2 Years to Apocalypse en onder die naam traden ze al overal in Nederland op. In Amsterdam staan de bandleden al te wachten en om juist in deze tijd aan te geven dat de verbondenheid sterk is, besluiten ze met één stem te spreken. “De band, herrezen uit de as van 2 Years to Apocalypse, staat met 2 vocalisten aan het front voor beukende riffs afgewisseld met meeslepende melodieën. Met de debuutsingle ‘Flame in the Flood’ willen ze de wereld laten zien wat ze in huis hebben; eerlijke en oprechte teksten, heavy breakdowns en catchy refreinen”, citeren we de Popronde website over de band. Genoeg aanleiding om van 1,5 meter de band aan de tand te voelen.

2 Years bestaat uit Ilah van der Haas en Nan Damhuis de vocalisten, gitaristen Rizki Calame en Mehdi Safri, Dylan Wilmsen op basgitaar en met verve hanteert Roy Scheepstra de drumstokjes voor rake tikken op de drums. Elk antwoord wordt zorgvuldig op deze warme Hemelvaartsdag tussen de bandleden besproken en dan komt er een al omvattend antwoord. Dat is bijvoorbeeld het geval over de Popronde en wat daar de verwachtingen van zijn. “Ons doel is om in zoveel mogelijk venues te spelen waar we nog niet gestaan hebben. Als 2 Years to Apocalypse hebben we een groot deel van Nederland onderhand wel gespeeld, maar als 2 YEARS hebben we nog veel kansen voor ons liggen. Met de nieuwe bezetting beschikken we over een vollere live sound en agressieve riffs. We kijken er ontzettend naar uit om dit live te mogen tonen en zien de Popronde als een mooi moment om onze heruitvinding als band bij zoveel mogelijk podia aan de man te brengen. Met ons nieuwe materiaal hopen we Nederland omver te blazen en te laten zien wat ons heeft gevormd de afgelopen periode. Verwacht persoonlijkere teksten die ons dicht bij het hart staan dynamisch afgewisseld door onze twee vocalisten, een energieke liveshow van begin tot eind, beukende riffs en breakdowns, slepende melodieën en lekkere meezingbare refreinen.” Het doel is helder dus en de Popronde is een avontuur waarover is nagedacht.

“De keuze voor muziek heeft voor ieder van ons in de band een andere oorsprong en onze muzikale opvoeding verschilt ook”, vertelt de band als we terug gaan in de tijd. “We staan hier nu als metalcore band, maar een deel van ons heeft de roots in percussie en blaasinstrumenten in symfonieorkesten, waar anderen al van kinds af aan gitaar spelen. Nan, een van de vocalisten, heeft bijvoorbeeld jaren klarinet en saxofoon gespeeld, wat natuurlijk heel anders dan de muziek die wij nu als 2 YEARS maken. Muziek begon voor ons vanuit het perspectief als band als een leuke groepsactiviteit waar we allemaal affiniteit mee hadden. Een excuus om elkaar vaker te zien, maar ook samen creatief bezig te zijn. Dat was het toen en daar is eigenlijk niet zoveel veranderd. Wat we nu voornamelijk merken is dat het voor ons een hele sterke uitlaatklep is, we kunnen een belangrijk deel van onszelf in kwijt. De meerderheid van ons is al vrienden sinds de vroege schooltijd en hebben ook dicht bij elkaar in hetzelfde stadsdeel van Amsterdam gewoond. Het eerste ontmoetingspunt was jeugdcentrum De Valk, waar we vaak hebben geoefend en opgetreden. Met het veranderen van onze ideologie, de komst van een tweede gitarist en het daardoor ook veranderen van de sound, vonden we een naamsverandering passend. De melodieën en invloeden van hardcore zijn nog steeds aanwezig, maar het eindresultaat is een volwassenere plaat en een complexere sound.”

Modern metal, metalcore het is de omschrijving van de muziek, maar zoals 2 YEARS al aangaf, hebben veel leden verschillende achtergronden en was het waarschijnlijk niet vanzelfsprekend dat deze sound is ontstaan. “Onze sound is een combinatie van onze gezamenlijke muzikale interesses, waar Metalcore de verbindende factor is. Hiernaast hebben we invloeden van RNB, Rap, Poppunk en Hardcore. Wat ons zo aantrekt aan het genre is de rauwe energie waarmee emoties overgebracht kunnen worden. Melodieuze harmonieën afgewisseld met catchy hooks om mee te schreeuwen. Er bestaat geen mooiere energie dan een zaal mensen die een emotioneel refrein mee schreeuwen bij een Metalcore concert. Optredens van bands als Architects en Parkway Drive resulteren vaak in bijzondere kippenvel momenten.”

Uit de bio van 2 YEARS halen we de volgende zinsnede: “By screaming our opinion about the world and the people who inhabit it, we attempt to help raise awareness about the beauty that is our every day life.” Het groepsoverleg duurt even wat langer, maar dan komt als antwoord: “Ons werk als 2 YEARS is een reflectie van hoe wij ons als groep voelen. We kaarten persoonlijke onderwerpen aan waarvan wij vinden dat het de moeite waard is om ze ongegeneerd op een podium te mogen schreeuwen. Dingen die ons raken en waarmee we ons kwetsbaar opstellen. Denk hierbij aan zowel positieve onderwerpen zoals vertrouwen in je eigen kunnen en staan voor waar je in gelooft, als het bespreekbaarder maken van ‘zware’ zaken zoals mentale gezondheid en stress.” Daarmee is de verbinding gevonden met twee andere onderwerpen die nog onderstreept op het briefje van de vragensteller staan. We beginnen met songwriting. “Ieder van ons heeft zijn of haar eigen bijdrage wanneer we nieuwe muziek schrijven. Er wordt vaak in parallel gewerkt aan zowel nieuwe tekstuele concepten, die de plaat aan elkaar binden, als aan instrumentals die de basis voor de track vormen. Dit is een vrij natuurlijk proces. Conceptueel kijken we dan vaak wat er actueel is binnen de band, wat zijn zaken die ons dwars zitten, die we uit willen spreken. Op deze manier heeft onze muziek een therapeutisch effect op ons. Wanneer er voor beide aspecten een basis ligt nemen we vaak een demo op en gaan we aan de details werken, kijken we hoe het op elkaar inspeelt. Als we hier tevreden mee zijn gaan we ermee naar de studio om het echt tot leven te brengen.” Die laatste zin bewaren we op zijn beurt even voor later.

Eerst de olifant in elke Popronde kamer. Hoe gaat de band om met Corona. Het is voor elke band die niet kan optreden of waarbij het samenzijn zelfs moeilijkheden oproept een bedreiging, maar het zorgt ook voor rust en even een stap terug uit het drukken leven van optreden en geen tijd voor reflectie. “We hebben allemaal een full-time baan naast onze band activiteiten, waardoor iedereen nog steeds hun hoofd boven water houdt. We hadden al plannen voor het uitbrengen van nieuw materiaal en die zijn niet gestopt. Hier zit nog redelijk wat werk in, dus we hebben genoeg nieuws om te laten zien tijdens de Popronde. Hoewel we elkaar de afgelopen maanden niet fysiek hebben kunnen zien, proberen we elkaar wel zo regelmatig mogelijk online te spreken. We oefenen thuis en als de mogelijkheid zich weer aanbiedt zullen wij weer samen oefenen in de oefenruimte, op afstand.” Geeft deze tijd van wat extra rust, ook extra inspiratie? “Zeker weten, we zijn de tijden vlak voor de crisis druk bezig geweest met het opnemen en uitwerken van ons nieuwe materiaal, het opnemen van videoclips, onze name change en dergelijke. Hier heeft natuurlijk veel tijd en moeite in gezeten. Aan de ene kant is het natuurlijk heel vervelend dat we dit niet meteen op de podia kunnen promoten, maar het geeft ons ook wel wat welverdiende ademruimte om ons voor te bereiden op wat er gaat komen.”

Dan komen we terug ter afsluiting van het gesprek op de studio en het nieuwe materiaal van de band. De debuutsingle ‘Flame in the Flood’ is net verschenen als als heraut van wat nog komen gaat. “Ons doel voor ‘Flame in the Flood’ was het op de kaart zetten van onze nieuwe sound; we wilden laten zien waar het huidige 2 YEARS voor staat. De clip hebben we gelukkig al kunnen schieten voordat de corona crisis begon. In de clip zat enorm veel werk, dat is echt al een organisatie an sich. We hebben ervoor gekozen de clip te releasen via Beheading the Traitor, een keuze waar we nog steeds tevreden mee zijn. We hebben een EP in de maak en we zijn van plan om nog wat nummers daarvan uit te brengen.” 2 YEARS heeft dus naast de Popronde genoeg om naar uit te zien. Het is nu nog niet bekend in welke steden 2 YEARS zal worden uitgenodigd met hun dosis metalcore en ook de hedendaagse ontwikkelingen in deze pandemie zorgen voor onzekerheid, maar in het najaar hopen we uiteraard dat 2 YEARS overal in het land te zien zal zijn.