Loading...
Interviews 2017

Stilte rondom The Secret Love Parade doorbroken

GRONINGEN – Janna Coomans en Aino Vehmasto vormen samen The Secret Love Parade. Een fiks aantal jaren geleden leek dat een meer dan veelbelovende act. Twee roemruchte optredens in Vera in Groningen staat menig bezoeker nog vers in het geheugen, maar ineens was het lang stil. Erg lang. Onder het motto’ TSLP Girls are Back’, is The Secret Love Parade gereanimeerd en uiteraard staat Vera dan op de lijst waar het duo gaat optreden. Eerst vertellen beide dames thuis in Amsterdam waar ze nou eigenlijk gebleven waren. Op 16 september kunnen de The Secret Love Parade fans dan eindelijk weer naar Vera.

De pregnante vraag is: Waar waren jullie? In 2010 en 2012 stond The Secret Love Parade in Vera en daarna werd het stil. Janna Coomans kijkt Aino Vehmasto eens aan en steekt van wal. “We hebben allebei in andere bands gezeten en op verschillende plekken gewoont, gestudeerd, gewerkt, geleefd, en elkaar een tijd wat minder gesproken. Op een gegeven moment kwamen de wens om weer samen muziek te maken boven en bleek het eigenlijk iets te zijn wat we allebei hadden gemist en waar we heel makkelijk en prettig naar terug konden keren.” De TSLP Girls are Back dus. Aino Vehmasto neemt dan het woord: “Verschillende projecten hebben mij veel gebracht in de afgelopen jaren, veel shows en projecten zorgen ervoor dat je blijft groeien als muzikant, deze groei hoor je zeker terug in de muziek. Na deze verschillende dingen voelt het extra bijzonder om weer samen te spelen, er gebeurt iets bijzonders als we samen muziek maken.” Janna Coomans studeerde in de tussentijd af in misschien wel het meest onder gewaardeerde maar belangrijkste beroep. Historicus. De geschiedenis is immers wat ons samen bindt. De zangeres houdt zich onder andere bezig met de studie naar: “publieke gezondheid en hygiëne in laatmiddeleeuwse Nederlandse steden. Ze verbindt graag haar verkenningen van het alledaagse leven uit een ver verleden met de samenleving van nu”, aldus een aanbeveling van haar als historica. Dat logenstraft ze direct. “De Middeleeuwen komen eigenlijk helemaal niet terug, geen enkele behoefte om er een soort Lord of the Rings folk in te stoppen”, schattert de historica om serieus te vervolgen, “er zit wel wat environmentalisme in de teksten, dat is een van weinige verbindingspunten denk ik.”
Net als historicus ben je niet zomaar Muzikant. “Vroeger werd er bij mij thuis veel muziek gemaakt”, vertelt Aino Vehmasto. “Mijn moeder is muzikante en toen ik klein was gingen we vaak mee op tour wellicht dat het meegespeeld heeft. Muziek maken is het mooiste wat er is, het voelt niet echt als een keuze om het wel of niet te doen. We speelden al in een bandje toen we 15 waren, en na een reis in Zuid Amerika besloten we om met zijn tweeën verder te gaan.” Coomans vult dit aan. “Ik ben eigelijk niet zo met muziek opgevoed, op een verloren blokfluitles na. Maar toen ik als tiener een vriendje kreeg en naar alternatieve muziek, in de praktijk matige metal, ging luisteren en met mensen in de muziek in aanraking kwam dacht ik: dat wil ik ook! Ik ben toen begonnen om gitaar te spelen. Overigens ben ik geen muziekant maar historicus van beroep en heb ik eigenlijk ook niet de ambitie om mijn inkomen met mijn eigen muziek helemaal te verdienen. Ergens vind ik dat enorm bevrijdend, omdat ik daardoor niet hoef na te denken over hoe ik het moet presenteren zodat ik er geld mee kan verdienen.”

Het nieuwste album ‘Mary Looking Ready’ stamt uit 2012. Is er nieuw materiaal onderweg?
Aino Vehmasto roept enthousiast: “Er is zeker nieuw materiaal onderweg!” Janna Coomans gaat dan in op het liedjesschrijfproces. “Ik schrijf meestal het begin of raamwerk van de liedjes. het creatieve proces is langzaam en ongedwongen, het is echt een ophopen van ideëen en associaties dat er op momenten uit komt. ’s Nachts, achter mijn bureau, op de bank met de gitaar met voetbal op tv. Dronken naar huis fietsen. Samen werken we het uit in de oefenruimte, dan zetten
we stukjes op een loop en gaan we het samen soort van verkennen wat goed samen past qua instrumenten en melodien.” De stijl waarin het geghoten wordt is een mix van Indie-pop met Electronica. “Ik ben gek op het contrast tussen enerzijds het kille en afstandelijke van elektronica”, gaat Coomans verder, “en anderzijds de warmte van gitaar en orgel en vrouwelijke leadzang. We luisteren naar hele uiteenlopende dingen maar voor ons is dit wat goed werkt als we samen muziek maken.”

Plannen zijn er volop. Mogelijk dus een nieuw album en op 16 september wacht Vera. “We hoeven niet Ahoy uit te verkopen of bij Mathijs van Nieuwkerk aan tafel”, wijst Janna Coomans mogelijke advances van de presentator bij voorbaat af. “Ideaal voor de komende tijd zou denk ik zijn: een album, elke maand wat leuke shows en af en toe een toer in het buitenland. Op een bepaalde manier is dat haalbaar, maar ook iets waarvoor we hard zullen moeten werken. eerst maar eens deze optredens.” Het duo kijkt uit naar Vera. De herinneringen van vroeger zijn nog vers. Geen verrassing met een historica in het het midden. “Ik verwacht een spannende mix van oud en nieuw werk”, hoopt Aino Vehmasto, “zwoele beats, veel zang en wat meer gitaarwerk dan vroeger. We vinden optreden in de Vera altijd geweldig en hebben hele goede herinneringen aan onze vorige shows. Optredens in Groningen zijn sowieso altijd leuk en er is altijd enthousiast publiek. We hebben er vooral veel zin in”, klinkt het tot slot in koor.